Fak Fuk Fon coştu, hedef 2 milyon aile

Fak Fuk Fon coştu, hedef 2 milyon aile

Bağımlılık kültürü oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü yardımlarından tam 10 milyon kişi yararlanıyor

Fak Fuk Fon'un bütçesi ve yardım rakamları, 2011 seçimleri öncesinde de en dikkat çekici kurumun burası olacağını gösterdi. Kurum, 2.5 milyon hane ve yaklaşık 10 milyon kişiyle doğrudan ve dolaylı ilişki içinde. Kurum, yardımların yüzde 80'inin nakdi, yüzde 20'sini ise ayni yapıyor.
Fak Fuk Fon'un aktarmalarla birlikte 2010 yılında 20 milyon 392 bin TL olan bütçesi önümüzdeki yıl da 19 milyon 844 bin TL olacak. Bu miktarın önemli bir bölümü yine sosyal yardım ve projeler için kullanılacak.


İŞTE 'sosyal devlet'

KÖMÜR YARDIMLARI: Kömür yardımı yapılan aile sayısı bu yılın sonuna kadar 2 milyon 140 bin 841 aile olacak. Kurumun yıl sonuna kadar dağıtacağı kömür miktarı toplam 2 milyon 166 bin tona ulaşacak. Bu miktarın 625 bin tonluk bölümü dağıtıldı. Geri kalan 1 milyon 541 bin tonluk bölümü ise önümüzdeki 3 ay içinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Kurum, 2008'de 1 milyon 827 bin ton, 2009'da da 1 milyon 910 bin ton kömür dağıtmıştı.

SOSYAL KONUTA 500 MİLYON: Kurumun 'çığır' olarak nitelendirdiği en önemli projelerinden biri de sosyal konut projesi. TOKİ ile işbirliği çerçevesinde yoksul vatandaşlara 14 ilde 8 bin 76 konut yapımına başlayan kurumun bu proje için öngördüğü 500 milyon TL'lik finansman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan karşılanacak. TOKİ, konutları 30 ay içinde kuruma teslim edecek, konutlar 45 metrekare 1+1 şeklinde olacak, geri ödemeleri 20 yılda tamamlanacak ve hak sahipleri konutlarını borçlarının tamamını ödeseler bile 10 yıl geçmedikçe bir başkasına devredemeyecek ve kiraya veremeyecekler.

ŞARTLI EĞİTİM: Yine kurumun verdiği bilgilere göre, şartlı eğitim yardımları kapsamında bu yılın ocak-eylül döneminde 2 milyon 172 bin 750 öğrenci için 163.39 milyon TL'lik kaynak aktarıldı. MEB'e ilk ve ortaöğretime devam eden 14 milyon öğrencinin ücretsiz ders kitapları için 250 milyon TL aktarıldı.

ŞARTLI DOĞUM: Maddi yetersizlik içindeki ailelerin 0-6 yaş arası çocukları ve anne adaylarının düzenli sağlık kontrolleri için nakit ödemelerde de bulunan kurum, bu yılın eylül ayına kadar 54 bin 260 anne adayına 272 bin TL, 775 bin 204 çocuğa da 49.33 milyon TL yardımda bulundu.

KADINLAR AYNİ YARDIM İSTİYOR
DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı, sosyal yardımlardaki artışı, 'yoksulluk değil, ulaşılan yoksul sayısı arttı' diye yorumladı. Yazıcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kurumun bütçesi görüşülürken 'Sosyal yardımla ilgili görüş bildiren kesimlere bakıldığında SYDGM tarafından yapılan yardımların bulgur, kömür vb. dağıtımı ile sınırlı kaldığı yani büyük ölçüde ayni yapıldığı eleştirileri var. 2009'daki yardımların dağılımına bakıldığında yüzde 80'inin nakdi, yüzde 20'sinin ise ayni yapıldığı görülüyor. Etki değerlendirme araştırmasında da kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın, özellikle kadın yararlanıcıların yardımları ayni olarak tercih ettikleri görülmüştür'
akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.