Eyvah çocuğum okula başlıyor

Eyvah çocuğum okula başlıyor

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. İlk kez okulla tanışacak çocukların ailelerine büyük görev düşüyor. Psikolog Demet Köklü, velilere sorunlara karşı tutarlı olmayı ve çocuğu yargılamadan dinlemeyi önerdi

Okula ilk kez başlayacak çocukların uyum süreçlerinde ailelere önemli görevler düşüyor. Bahçeşehir Kolejleri Genel Müdür Yardımcısı Psikolog Demet Köklü velilere bir dizi öneride bulundu.
OKULA BAŞLAMADAN
- Ruhsal bakımdan okula hazır   hale getirin.
- Okulun güzel yanlarını anlatın.  Örneğin, onu çok sevecek bir öğretmeni  olacağı, arkadaş edineceğini anlatabilirsiniz.
- Akşam eve geldiğinizden birbirinizi  özlemiş olacağınızdan söz edin.  
SINIFTA İLK GÜN
- İlk gün çocuğu anne-baba ya da ikisinden birinin okula getirmeli.
- Çocuğa okula geliş-gidiş saatleri, kimin getirip götüreceği açıklanmalı.
- İlk gün yaşayacağı en önemli kaygı, sürekli okulda kalacağı ve eve dönmeyeceğiyle ilgilidir. Bu tip kaygıların giderilebilmesi için çocuğa açık-net bilgiler verilmeli ve rahatlatılmalı.
- Okulun ilk günlerinde, anne-babaların sınıfta veya salonda bulunması, çocuğun okula alışmasını güçleştiren bir faktör. Anne-baba çocuğu öğretmenine teslim ettikten sonra, okuldan ayrılabilir.
İLK HAFTA VE SORUNLAR
- Ancak, okula uyumda sorun yaşayan öğrenciler için anne ve babalar Rehberlik Servisi ile görüşerek uygun davranış modeli geliştirmeli.
- Çocuğunuz sabah okula gelmeniz konusunda ısrar ediyorsa, ona herkesin bir görevi olduğunu, onun görevinin ise, okula gitmek olduğunu anlatabilirsiniz.
- Kullanacağınız ifadelerin kısa, net ve kesin olması önem taşır. Ayrıca söz ve davranışlarınızın tutarlı ve kararlı olması da o denli önemlidir.

MİDE BULANTISI VE ATEŞ GÖRÜLEBİLİR
Uyum problemi yaşayan öğrencilerde; psikolojik nedenlere bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, karın ağrısı görülebilir. Uyum problemi yaşayan öğrencilerde şu tür sorunlarla karşılaşılabilir:
- Ağlayarak ayrılığı protesto etmek,
- Anne ve babasının kucağından inmek istememek, okuldan gitmelerine sarılarak izin vermemek, arkalarından ağlamak.
- Okulda sessizce, gruba katılmadan bir köşede oturmak,
- Sürekli olarak anne-babasının ne zaman geleceğini sormak ve kapıdan ayrılmak istememek.
Anne ve babanın, böyle bir durumla karşılaştıklarında telaşa kapılmamaları, birlikte hareket ederek, tutarlı bir şekilde sorunu çözümlemeye çalışmaları uygun bir yaklaşım olur.
Çocuk herhangi bir sağlık şikayeti ile okula gitmek istemediğini belirtiyorsa, anne-baba çocuğu yargılayıp, eleştirmeden dinlemeli. Eğer çocuğun rahatsız olmadığı biliniyorsa, çocuğa uygun bir dille ve açıklayıcı bir konuşma yapılarak okula gelmesi konusunda ikna edilmeli, bu olaydan rehber öğretmen ve sınıf öğretmeni haberdar edilerek, gerçek problemin ne olduğu araştırılmalı.

 Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.