EYUDER Yönetim Kurulu MEB Müsteşar Yardımcısıyla Güncel Konuları Değerlendirdi

EYUDER Yönetim Kurulu MEB Müsteşar Yardımcısıyla Güncel Konuları Değerlendirdi

EYUDER Yönetim Kurulu MEB Müsteşar Yardımcısıyla Güncel Konuları Değerlendirdi

Yönetim kurulumuzun 17.07.2012 tarihinde MEB Müsteşar Yardımcısı Salih ÇELİK’le görüşmesinde güncel konular üzerinde durulmuştur. Üzerinde durulan konuların aşağıda kısaca açıklanmıştır.

İlk olarak kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık kademeli eğitime geçişle birlikte okulların dönüşümü ve öğretmenlerin durumu sorulmuştur.
Özellikle ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin durumunun belirsizliğinin, MEBBİS’te bilgilerine ulaşamamalarının öğretmenlerimizi endişelendirdiğini dile getiren yönetim kurulumuza sayın ÇELİK; hiçbir öğretmenin mağdur edilmeyeceğini ve okuluna en yakın eğitim bölgesinde istihdam edilmeye çalışılacağını belirtti.

Kamuoyunda son dönemlerde dillendirilen öğretmen rotasyonuna yönelik bakanlığın bir çalışmasının olup olmadığı sorduk.Öğretmen rotasyonuyla ilgili şu an bir çalışma olmadığını fakat düşünce boyutunda tartışmaya açıldığını belirtti. Bunun üzerine EYUDER başkanımız Adem ÇİLEK; öğretmenlerin kendi içerisinde belli düzene göre zaten yer değiştirdiklerini, çok az kısmın okullarında uzun süre kalıcı olduğunu belirtti. Buna karşın rotasyon uygulanacaksa da tek kriterin yıla göre olmasının ilkel olacağını performans ve kariyer basamakları sistemine geçilmeden yapılacak rotasyon uygulamasının eğitimcilerin motivasyonunu daha da bozacağını belirtti. Bunun üzerine Salih ÇELİK bu sisteme geçilmeden öğretmen kariyer basamaklarının etkin olarak uygulanması gerektiğini ve yakın zamanda Ulusal Öğretmen Strateji Belgesinin açıklanacağını ve öğretmen kariyer başmaklarının uygulanacağını belirtti. Buna göre tayin ve rotasyonların da bu kariyer basamaklarına göre şekilleneceğini ve belli kariyer basamaklarındaki öğretmenlerin belli yönetici atamalarına başvurabilecekleri gibi ölçütlerin de konulacağını belirtti.( Kıdemli Uzman Öğretmenin-okul müdürü, Baş öğretmenin ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvuru yapabileceği gibi). Yönetim Kurulumuz Yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerimizin lisansüstü eğitim izinlerinin kullanılmasında hala sorun yaşandığını sayın müsteşarımıza iletti.Ayrıca alanıyla ilgili kariyer yapan öğretmenlerimizin ulusal ve uluslararası forum, sempozyum gibi organizasyonlara bildirili katılımlarının desteklenmesi gerektiğini ve görevli izinli sayılarak yolluk yevmiyelerinin ödenmesini talep ettik. Bunun hizmet içi eğitimden daha etkili ve daha ekonomik olacağını belirttik. Bunun üzerine Sayın ÇELİK bu talebin olumlu olduğunu ve değerlendirmeye alacaklarını belirtti. Yönetici rotasyonlarının bu yıl uygulanmayacağını belirten yönetim kurulumuz, önümüzdeki yıldan itibaren TTKB’lığının 80. Kurul kararının “İstediği okula öğretmen olarak atanabilme şartının, girebileceği ders olması” şeklinde değiştirilerek geçen yıl yaşanan rotasyon uygulamasındaki sorunların yaşanmaması ve yöneticilerimizin mahkemelerle uğraştırılmaması gerektiğini belirttik. Son olarak Teknoloji tasarım dersinin haftada bir saate indirilmesiyle oluşan öğretmen fazlalığının nasıl tolere edileceğini sorduk.Yeni uygulamayla birlikte norma fazlası olan teknoloji tasarım öğretmenlerinin mevcut uygulamadaki yönetmeliğe göre değerlendirileceğini belirtti. (Yönetmeliğe göre norm fazlası öğretmenler sırasıyla öncelikle eğitim bölgesinde sonra ilçesinde ve bulunduğu ilde açık olan kadrolara atanır).

Görüşmemizin sonunda MEB Müsteşar Yardımcısı sayın ÇELİK EYUDER’in güçlü bir STK olduğunu ve bünyesindeki uygulamacı ve akademisyenlerin güncel konularla ve eğitime dair farklı bakışlarıyla ilgili raporlar hazırlamasını ve bakanlığa sunmasını istedi. Yönetim kurulu başkanımız EYUDER’in böyle bir çalışmasının olduğunu ve zaman zaman raporlarını bakanlığa sunduğunu fakat daha kapsamlı çalışmanın bu yıldan itibaren yapılacağını belirtti ve 12-13 Ekim 2012 Nevşehir’de EYUDER ve Nevşehir Üniversitesi işbirliği ile organize edilen EYFOR-3’e davet ettik.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.