EYUDER Yeni Teşkilat Yasasını Değerlendirdi

EYUDER Yeni Teşkilat Yasasını Değerlendirdi

EYUDER Yeni Teşkilat Yasasını Değerlendirdi

EYUDER Yönetim Kurulu Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER’i uzun süredir hantal yapısıyla gündemde olan teşkilat kanununun cesur bir uygulamayla yenilenmesinde sağladığı katkıdan ötürü kutlamaktadır. Bu değişim eğitim yöneticilerini ve uzmanlarını heyecana sevk etmiş ve derneğimizce desteklenmesi gereken bir gelişme olarak görülmektedir.
Esnek, dinamik ve performansa dayalı yatay bir örgütlenme modelinin öngörüldüğü bu değişiklikte iyi düşüncelerle ortaya konan her sistemde olduğu gibi bazı eksiklerinin olması doğaldır. 652 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de de bazı eksikliklere rastlanmaktadır. Kamuoyundan ve üyelerimizden aşağıdaki konu başlıklarının uygulamasında ya da nasıl uygulanacağı konusunda tereddütler olduğu görülmüştür. Bunların en başında da başında güncel olan yönetici rotasyonları gelmektedir.


1. Müdür Yardımcılarına rotasyon uygulanacak mıdır?
Takvimi daha önce belirlenen okul müdürü, müdür yardımcıları ve başmüdür yardımcıları rotasyonları uygulanmayı beklerken,yanınlanan KHK’nin yedinci bölümünün Madde 37nin yedinci bendinde “İl millî eğitim müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, okul ve kurum müdürü olarak görev yapanların yer değiştirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak bölge hizmeti ve rotasyon esasına göre yapılır. Bunların yer değiştirmelerine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.“ denilmektedir. Burada okul/kurum müdür yardımcıları zikredilmemiştir. Bu bölümde okul/kurum yöneticileri denilerek sorunsuz bir şekilde yönetmelikle uygulama gerçekleştirilebilirdi. Fakat rotasyonu uygulamaya kararlı olan KHK’nin bu haliyle yasal engele takılacak gibi görülmektedir. Bakanlık ya bu KHK’de değişikliğe gitmeli sonra rotasyona gitmeli yada zikredilmeyen isimlerde rotasyondan vazgeçmelidir. Zira artık yönetici ve öğretmenlerimiz yanlış uygulamalardan dolayı kaybolan motivasyonlarının düzeltilmesini beklerken yeni bir mağduriyet yaşamaları tamir edilemez sonuçlar doğurabilir ve yeni oluşan bakanlık yapılanmasına ve sayın Ömer DİNÇER’e olan güven sarsılabilir.


2. Ek ödeme kalemlerinin belirlenmesi nasıl olacaktır?
Bu kanunda ele alınan ve güzel uygulamalardan biri ve EYUDER’in sürekli dile getirdiği “EK DERS derse giren öğretmene verilmelidir” konusu çözülmüş görülmektedir. KHK’nin Madde 42 de “Öğretmen kadrolarında bulunan ve fiilen öğretmenlik yapanlar (örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen yöneticilik yapanlar dâhil) haricindeki Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı personeline, fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücreti ödenmez.” denilerek kesin hüküm konulmuştur.
Yine aynı maddeye göre bakanlık merkez ve taşra teşkilatında öğretmen görevlendirmelerinin devam edeceği anlaşılmaktadır. Fakat bunlara ödenecek ek ödemeler yeniden düzenlenmiş ve Maliye bakanlığının onayına bırakılmıştır.
Bu konuda özellikle merkez ve taşra teşkilatında görevlendirme olarak çalışan öğretmenlerin durumlarına yönelik uygulamanın nasıl yapılacağı merak edilmektedir.


3. Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı/ Başmüdür Yardımcılığı Sınavı Yapılacak mıdır?
Yine KHK’de müdürlük sınavına atıfta bulunulmuş fakat müdür yardımcılıklarına değinilmemiştir. Yine kurum yöneticilik sınavı denilerek ve ilgili yönetmelikle düzenlenir ifadesi ile sorunsuz olarak düzenlenebilirdi. KHK’ye göre sınavın yapılmasında sorun olacak mı yasal süreç nasıl işleyecek eğitimciler merak etmektedir.
Eğitim kurumları müdürlük sınavında yazılı sınavın yanına ve/veya sözlü sınav eklenmiştir. Bu sözlü uygulama tamamen iyi niyetle eklenmiş olabilir fakat geçmişte kötü uygulama örnekleri ve yasal sıkıntıları mevcutken hangi mantıkla araya sıkıştırılması uygulamacıların aklına yine “acaba?” sorusunu getirmiştir ve gereksiz olarak görülmektedir ve asla uygulamaya konulmaması gerekn bir maddedir.


4. İl ve ilçe müdürlüklerinde görevli şube müdürlerine rotasyon uygulanacak mıdır?
İl ve ilçe milli eğitim müdürlerine rotasyon uygulamasından bahseden KHK bu birimlerde görevli şube müdürlerinden bahsetmemektedir. Bu konunun uygulamasının nasıl olacağını eğitim camiası merak etmekte ve merakının ivedilikle giderilmesini beklemektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılmasına dayalı olarak yayımlanan 652 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye ilişkin olarak önümüzdeki süreç ve gelişmelere bağlı olarak ayrıca bir raporun yazılacağını bildirir, yukarıda zikredilen konularla ilgili olarak eğitim camiasının ivedilikle aydınlatılmasını bekliyoruz. Eğitimcilerimizin ve eğitim yöneticilerinin magdur oldukları ve olabileceklerinden endişe ettikleri konuları web sayfamız üzerinden bizlere bildirmelerini ve hukuki ve uygulamaya yönelik desleklerimizle EYUDER olarak eğitimcilerimizin yanında olduğumuzu saygıyla bildiririz.


EYUDER
Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği
Mevzuat Sekreterliği

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.