EYSEN; 'Sayın Bakan Okul Müdürlerinden ne istiyor?"

EYSEN; 'Sayın Bakan Okul Müdürlerinden ne istiyor?"

Son günlerde eğitim denetmenleri tarafından okulların gezilerek okul-aile birliği hesaplarını incelemesi üzerine Eğitim Yöneticileri Sendikası Genel Merkezi tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

SAYIN BAKAN MÜDÜRLERDEN NE İSTİYOR?

 

 Birkaç gündür eğitim denetmenleri tarafından okullar gezilerek, okulların 1 Haziran 2011 tarihinden sonraki okul-aile birliği hesap hareketleri istenmektedir. Bu bilgiler toplandıktan sonra neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

 Ancak şu bilinmelidir ki bu durum eğitim yöneticileri arasında büyük bir huzursuzluğa yol açmıştır. Okulların binlerce sorunla açıldığı şu dönemde yöneticilerimiz,  eğitim-öğretime yoğunlaşamadan müfettişleri karşılarında bulmuşlardır. Üstelik bu inceleme; sanki ortada suç işlenmiş bir durum varmış gibi yapıldığından yöneticilerimiz velilerin karşısında da itibarsızlaştırılmışlardır.

 Peki, okul müdürlerimiz neden bağış toplamaktadırlar? Bakanlık okulların bütün ihtiyaçlarını karşılıyor da okul müdürleri keyfi olarak mı bu riske girmektedirler? Bunun böyle olmadığını Sayın Bakan’da biliyor ama birileri tarafından yanlış yönlendiriliyor.

 

Mevzuata baktığımızda okul müdürlerinin bazı görevlerinin şunlar olduğunu görürüz,

ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

MADDE 76 – (4) Müdürün görev yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a) Eğitim ve öğretim ile yönetim görevlerini kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge, emir, çalışma, plan ve programlarına uygun olarak yürütür.

v) Okul-aile birliği ile ilgili iş ve işlemlerin, Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülmesini sağlar.

İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

Madde 60 — İlköğretim okulu, demokratik eğitim-öğretim ortamında diğer çalışanlarla birlikte müdür tarafından yönetilir. Okul müdürü; ders okutmanın yanında kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, program ve emirlere uygun olarak görevlerini yürütmeye, okulu düzene koymaya ve denetlemeye yetkilidir. Müdür, okulun amaçlarına uygun olarak yönetilmesinden, değerlendirilmesinden ve geliştirmesinden sorumludur

1739 SAYILI MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU

Madde 16 –

.......

Eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için okul ile aile arasında işbirliği sağlanır. Bu amaçla okullarda okul-aile birlikleri kurulur. Okul-aile birlikleri, okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere; aynî ve nakdî bağışları kabul edebilir, maddi katkı sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenleyebilir, okulların bünyesinde bulunan açık alan, kantin, salon ve benzeri yerleri işlettirebilir veya işletebilirler. Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz. Okul-aile birliklerinin kuruluş ve işleyişi, birlik organlarının oluşturulması ve seçim şekilleri, sosyal ve kültürel etkinliklerden sağlanan maddi katkılar, bağışların kabulü, harcanması ve denetlenmesi ile açık alan, kantin, salon ve benzeri yerlerin işlettirilmesi veya işletilmesinden sağlanan gelirlerin dağıtım yerleri ve oranları, harcanması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca müştereken hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.

OKUL-AİLE BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİ

Birliğin görev ve yetkileri

Madde 6 - Birliğin görev ve yetkileri şunlardır:

e) Okulun bina, tesis, derslik, laboratuvar, atölye, teknoloji sınıfı, salon ve odaları ile bahçe ve eklentilerinin bakım ve onarımlarının yapılmasına, teknolojik donanımlarının yenilenmesine, geliştirilmesine, ilâve tesis yaptırılmasına, eğitim-öğretime destek sağlayacak araç-gereç ve yayınların alımına katkıda bulunmak.

g) Okulun ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet satın almak.

k) Okula yapılan aynî ve nakdî bağışları kabul ederek kayıtlarını tutmak; sosyal, kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenlemek; kantin, açık alan, salon ve benzeri yerleri işlettirmek veya işletmek.

Madde 12-……. Başkan, veli üyeler arasından seçilir. …..

 

Yukarıdaki kanun ve yönetmeliklere baktığımızda okul-aile birliği adına bağış toplamanın, bu parayı okulun ihtiyaçları için harcamanın gayet yasal olduğu görülmektedir. Çünkü bu yetki verilmiştir. Kayıt dönemi, diploma dönemi ve ya başka bir dönemde bağış alınır ya da alınmaz diye bir hüküm yoktur. Ancak Sayın Bakan 2011/40 no.lu Genelgesiyle kayıt ve diploma döneminde bağış toplamayın demiştir. Şimdi siz okul müdür olsanız ne yaparsınız? Kanun ve yönetmelikler istediğin zaman bağış alabilirsin diyor, ama bir genelge almayın diyor. Bu hafta sonu sınav var, Kanun ve yönetmelik mi üstün, genelge mi? Sınav da çıkarsa sakın yanlış yapmayın, çünkü MEB yetkilileri Genelgeyi, Kanun ve Yönetmelikten üstün tutuyor.

Bakanlığa geçtiğimiz aylarda bazı öneriler yazdık ancak bu ve benzeri konular paydaşların görüşü alınmadan tepeden inmeye devam ediyor. Amaç nedir anlamakta güçlük çekiyoruz, okul müdürlerini huzursuz edip ne kazanabilirler ki? Eğitim de başarı mı artar?, SBS ve ÖSS de daha yüksek puanlar mı alınır?, gerçekten ilginç bir durumla karşı karşıyayız.

Ayrıca yine yönetmeliğe göre Okul-Aile birliğinin başkanı velidir. Okul müdürü sadece okul-aile birliği yönetim kurulu üyesidir. Parayı okul-aile birliği toplar ve harcar. Ancak ne hikmetse hesabı Okul Müdürü verir. Buradan veliler hesap versin demiyoruz. Bizim sendika olarak önerimiz; Bakanlık okulların bütün ihtiyaçları için ödenek gönderileceğini söyleyerek, kamuoyuna duyursun ve okul-aile birliklerini kapatsın ya da bağış toplama yetkisi Genelgeyle değil Kanunla kaldırılsın. Böylece yorgan gitmiş ve kavga bitmiş olacağından hem eğitim yöneticilerimiz hem de Sayın Bakanımız rahata! kavuşacaklardır.

EYSEN GENEL MERKEZİ

http://www.eysen.org/haberler.php?haber=107

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum