Eylül 2019 Asgari Geçim Endeksi Açıklandı
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Önder Kahveci, dar ve sabit gelirlinin zorunlu harcama kalemlerinde yaşanan artışa dikkat çekti.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Eylül 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.329,52 TL olarak hesaplanmıştır.
Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.780,06 Lira olarak belirlenmiştir.
Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,92 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %1,63 oranında artmış ve 2.582,01 Lira olarak hesaplanmıştır.
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı eylül ayında 2.480,70 Lira olarak tahmin edilmiştir.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2019 verilerine göre günlük 49,881 Lira olduğu belirlenmiştir.
Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.496,43 TL olmuştur. Eylül 2019 itibari ile ortalama 4.014,14 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %37,28’ini oluşturmuştur.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 984,27 olarak belirlenen kira gideri ise Eylül 2019 ortalama maaşının %24,52’sine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %61,8’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %38,2’si kalmıştır.
KAHVECİ: VATANDAŞIN ENFLASYONU DÜŞMÜYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, dar ve sabit gelirlinin zorunlu harcama kalemlerinde yaşanan artışa dikkat çekerek şunları söyledi:
“Enflasyonun düştüğü ifade edilmesine rağmen, harcamalardaki fiyat artışı yükselmeye devam etmektedir. Dolaysıyla düştüğü iddia edilen enflasyonun vatandaşın cebine yansımadığı görülmektedir. Son bir ay içerisinde vatandaşın bütçesi 61 TL daha açık verdi. Ortalama memur maaşıyla kıyaslandığında bir memurun zorunlu harcamalarını karşılayıp ailesini geçindirebilmesi için 2766 TL daha ihtiyaç duymaktadır.
Kış ayları da yaklaşırken, doğalgaza, elektriğe, benzine, köprü otoyol gibi birçok kaleme yapılan zamlar %20’nin üzerindeyken, memur ve emeklilere %4’ler 5’ler dolaylarında yapılan zamlar gerçeklerle bağdaşmamakta adalette örtüşmemektedir. Hal böyleyken önümüzde çok önemli gördüğümüz bütçe süreci bulunmaktadır. Piyasaların hareketlenmesi için düşük faizli kredi imkanları sunulmaktadır, ancak bu kredileri dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın memur ve emeklilerimizin kullanma imkanı bulunmaktadır. Zaten gelirleri zorunlu harcamalarının karşılamaya dahi yetmemektedir. İfade edilen ekonomik iyileşmenin toplumun bütün kesimlerine yansıması, piyasa çarklarının dönmesi için memur ve emeklilerimizin maaşlarında bir iyileştirme yapılması zaruri görülmektedir. Beklentimiz bu bütçe kanunu çalışmaları esnasında memur ve emeklilere ayrılan payın artırılarak sorunların çözülmesi yönündedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.