Eylem Yapmaktan Karneye Fırsat Kalmadı

Eylem Yapmaktan Karneye Fırsat Kalmadı

Kıbrıs Türk Öğretmen ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler sendikalarına üye öğretmenler, eylemlerle vakit geçirdiği için karne hazırlayamadı.

İlk ve ortaöğretim okullarında 2010-2011 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 14 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Ancak Kıbrıs'ta günlerdir sokak eylemi yapan sendika üyesi öğretmenler, yarı yıl tatiline girilmesine rağmen öğrencilere hâlâ karnelerini dağıtmadı.

Yaz Kur'an kurslarına yaptıkları baskınlarla gündeme gelen Kıbrıs Türk Öğretmen Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eylem için sokakları tercih edince, öğrenciler bu dönem karnesiz kaldı. Eylem süresi boyunca okullarda ders işlenmediği için karneler düzenlenmedi.

Özellikle okula yeni başlayan öğrenciler, ilk kez yaşayacakları karne sevincinden mahrum kaldı. Sendikalar, Türkiye kökenli öğrencilerin eğitim gördüğü belirtilen Demokrasi Ortaokulu, Atatürk İlkokulu ve Arap Ahmet İlkokulu'nda grev yapıyor. Eylemlerle gündeme gelen öğretmenlerin görev yaptıkları okullarda başarı oranı çok düşük çıkmıştı. Geçtiğimiz eğitim yılında KKTC'de her 4 öğrenciden birinin sınıf tekrarı yaptığı gündeme gelmişti. Öğrenci velilerinden Ahmet Pekkan, öğretmenlerin Türkiye kökenli öğrencilerin yoğunlukta bulunduğu Demokrasi Ortaokulu'nda eylem yaptıklarını belirterek, eylem için bu okulların seçilmesini manidar buluyor: "Öğretmenler eylem için Türkiye kökenli öğrencilerin eğitim gördüğü okulları bilerek seçiyorlar. Bu şekilde adayı terk edeceğimizi düşünüyorlar." Bu yıl okula yeni başlayan kızının büyük bir heyecanla karne gününü beklediğini ancak öğretmenlerin eylemleri nedeniyle bu isteğinin gerçekleşmediğini söylüyor. Öğretmenlerin aydınlık nesiller yetiştireceğine, onları okuldan soğutacak girişimde bulunduklarını vurgulayan Pekkan, "Sınavlar yapılmadığı için çocuklara karne verilmedi. İlk kez karne alacak kızım, bu sevinci yaşayamadı. Çocuklarımız diğer okullarda okuyan akranlarına nazaran çok geride. Bu nasıl eğitimcilik anlayışı? Özellikle okula yeni başlayan öğrencileri okuldan soğuttular." diyor.

Öğrencilere karne dağıtmayan eylemci öğretmenlere meslektaşları da tepkili. KKTC Teknik Öğretmenler Derneği Başkanı Ahmet Arslan, Ada'da eğitim alanındaki vahim tablonun kaygı verici olduğunu ifade ediyor. Sendika örgütlenmesi adı altında bir araya gelen öğretmenlerin, eylem yapmaktan asıl işleri olan eğitim görevini yerine getirmediğini vurguluyor. Söz konusu sendikaların, 28 Ocak'ta Lefkoşa İnönü Meydanı'nda yapılan mitingde Türkiye aleyhtarı pankartlar açması, Türkiye ile KKTC arasında soğuk rüzgârların esmesine neden olmuştu.

Kıbrıs'a ekonomi kökenli yeni büyükelçi

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nde görev değişikliğine gidildi. Büyükelçi Kaya Türkmen'in yerine Türkiye Cumhuriyeti Teknik Heyet Başkanı Halil İbrahim Akça getirilecek. Diplomatik kaynaklar, atamanın görevden alma değil, görev değişikliği olduğunu vurguladı. Kaynaklar, KKTC'de yardım konularının tek elden eşgüdümünün sağlanması amacıyla yardım heyeti başkanı Akça'nın büyükelçilik görevine getirileceğini belirtti. Edinilen bilgilere göre görev değişikliği, Büyükelçi Türkmen'in çalışma düzeninden ziyade KKTC'ye ekonomi uzmanlığı bulunan bir ismin atanma ihtiyacından kaynaklanıyor. Ankara, uzun zamandan beri KKTC ekonomisinin iyi yönetilmediği fikrinde. Yardımların gerekli şekilde harcanmadığı ve bazı kesimlerin bu durumdan istifade ettiği görüşü hakim. Son protesto olaylarının da bu kesimler tarafından organize edildiği belirtiliyor. Yeni büyükelçi Akça, Devlet Planlama Teşkilatı müsteşar yardımcılığını yürütüyordu.

eğitim gazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.