Ey Türk ergeni! Öfkeni kontrol et

Ey Türk ergeni! Öfkeni kontrol et

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün “Türkiye'de Ergen Profili” araştırmasını yapan uzmanlar, şu önerilerde bulundu:

Ergenlere öfke kontrol eğitimi verilsin. Gençlik uyum merkezleri kurulsun. Parçalanmış ailelere rehabilitasyon desteği, ana-babalara şiddet eğitimi verilsin.


TÜRKİYE’nin ergen profiline yönelik araştırma, 13-18 yaş arasındaki gençlerin desteğe ve yardıma ihtiyaç duydukları alanları gösterdi. Başbakanlık adına araştırmayı yapan bilim adamları, öfke kontrolü eğitiminden, geniş aile tipinin özendirilmesine kadar bir dizi öneride bulundu. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nce iki yılda tamamlanan “Türkiye’de Ergen Profili” araştırmasında, sadece ailelere değil, devlete düşen görevler de yer aldı. Ergenlerin sorularını çözmek için ortaya konular öneriler şöyle:

Gençliği Koruma Yasası

“Gençliği Koruma Yasası çıkarılmalı, mevzuatta gençliğe ilişkin tüm düzenlemeler bu yasada toplanmalıdır. Göç alan yerlerde uyum sorunları oluşmaktadır. Kentlerde Gençlik Uyum ve Bütünleşme Merkezleri açılabilir. Parçalanmış ailelerin ergen çocukları için Gençlik Rehabilitasyon Merkezleri kurulabilir.”

Geniş aile özendirilsin

“Ergenin ruh sağlığını tehdit eden unsurlardan biri, onların evde, okulda ve sokakta şiddete maruz kalmalarıdır. STK’larla işbirliği yapılarak, anne-baba eğitimlere destek verilmelidir. Geniş aile tipini özendirici yasal düzenlemeler yapılabilir. (vergi indirimi, bina vergisi muafiyeti gibi)”

Öfke kontrol seminerleri

“Yasal boşluklar ve suçluların yeterince cezalandırılamaması da sokaktaki şiddetin varlığını devam ettirmesini kolaylaştırmaktadır. Bu sorunun asayiş boyutu elbette önemlidir, ama ergenlerin öfke kontrolü sağlayabilmesi için okullarda seminerler düzenlenmesi gerekir.”

Köşe dönme anlayışı

“Ergenlerin idol belirlemelerinde büyük dönüştürücüleri değil, magazinsel tipleri ön planda tuttukları görülmektedir. Kolay yoldan para kazanmak, köşeyi dönmek gibi kavramlar, giderek ergenlerin gündemine girmektedir. İnsanlık değerlerinin, ergenlerin gündemine girebilmesini sağlamak için okul-medya-internet üçgeninin daha işlevsel olarak kullanılabilmesi gerekir.”

Rol modellere kitap görevi

AYNI araştırmada, şu görüşlere de yer verildi: “Ergenlerin kitap okuma oranı düşüktür. Rol modeller, ergenlerin daha çok ve daha nitelikli okumalar yapmaları için değerlendirilebilir. Milli Eğitim ve Kültür bakanlıklarıyla işbirliği içinde kitap okuma projesi başlatabilir. Bu projede gençliğin idolü konumundaki kişilerin görünürlüğünden faydalanılmalıdır.”

 Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.