EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET HİKÂYESİ

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET HİKÂYESİ

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET HİKÂYESİ

Eşit işe eşit ücret söylemi ile tüm ilçe müdürlerinin ek ödeme gösterge rakamı, 2012 Ocak ayından itibaren %170 e çıkarıldı. İl/ilçe milli eğitim şube müdürü ve ilçe milli eğitim müdürleri de dahil! Eylül ayından beri de ek ders ücreti herkesin malumu kaldırıldı. Ek ders ücretinin kaldırılmasını canı gönülden destekledik. Geçmişi hemen unutmamak için bu konuyu tekrar etmek istedim. İl/ilçe milli eğitim şube müdürlerinin maaşları, astları olan yatılı okul müdürlerinin maaşlarına, nerdeyse eşitlenir hale getirilmiştir. Bu değişikliği gerçekleştirenlere teşekkür etmek lazım.  Her yıl temmuz ayında şube müdürü maaşlarına yapılan zamlar, adeta maaşlara yansımıyordu. Ek ders ücretinden gelir vergisi kesilmesi nedeni ile maaşlar %20 lik dilime giriyor, zamlardan bir şey anlamıyorduk. 2012 yılının temmuz ayında, 10 yıl sonra ilk defa il/ilçe milli eğitim şube müdürleri zamlı maaş alacaklardır.

Eşit işe eşit ücret diye bir politika olamaz. Aynı unvandakilere eşit ücret tabiri daha doğru! Daha önceki yazılarımızda da bu konuya değindik. Aynı unvandakilere eşit ücret politikası da yanlıştır. Eğitimciler ayrıcalıklı olmalıdır. Hizmetlisinden, müdürüne kadar MEB de çalışanlar mali açıdan farklı değerlendirilmelidir. Bir okulda çalışan memurun bir ayda yazdığı kadar bir yılda yazı yazmayan, ödeme evrağı düzenlemekten aciz herhangi bir kurumda çalışan memur ile MEB memuru, mali haklar bakımından eşitlenmemelidir. Diğer ilçe müdürleri de ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdüründen daha fazla mali haklara sahip olmamalıdır. Bu durum aynı zamanda eğitime verdiğimiz öneminde göstergesidir! Sadece eğitim öğretim faaliyetleri değil, ilçede ki tüm resmi bayram ve organizasyonları düzenleyen ilçe milli eğitim müdürlüğü ile diğer müdürlükleri mali açıdan kıyaslamak haksızlıktır. Mali haklarda ki bu haksızlığın adı eşit işe eşit ücret hikâyesidir.

Derneğin birinci yılını doldurmamışken mecliste geçen yıl, siyasetçilere mali haklarımızın gerilemesinden bahsetmiştik. 2001 yılından 2010 yılına kadar geçen sürede şube müdürleri maaşlarının nasıl gerilediğini, rakamlar ile anlattık. Kastamonu eski AK Parti Milletvekili Sayın Musa SIVACIOĞLU bize şunu sordu; maaşınız hangi ilçe müdürleri ile eşit olsun istersiniz? Biz de mal müdürleri ile demiştik. O da güldü… Başka başka diye sormuştu… Oysa iki yıl geçmeden kıyaslamayı ilçe müftüleri ile yapmaya çalışıyoruz. İki yılda nerden nereye…

İlçe müdürlerinin maaşları arasında eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı bir ayrım yapıldı. İlçe müftülerinin özel hizmet tazminatı daha önce %170 olarak belirlenmiş durumdaydı. İlçe müftülerinin ek ödeme gösterge rakamının %115 olması, milli eğitim şube müdürlerinin ise ek ödemeden daha fazla ek ders ücreti alıyor olması maaş dengesini sağlıyordu.(%135 e denk gelen ek ders ücreti). Aslında tam da sağlıyor denemezdi ama fark bu kadar değildi. Ek ödeme de %135-115=20 puan şube müdürleri lehine, özel hizmet tazminatında ise %170-%135=35 puan ise ilçe müftülerinin lehine bir artış söz konusu idi. Toplamda ilçe müftülerin maaşları, ilçe milli eğitim müdürü maaşlarından 90TL gibi bir rakam daha fazla idi. Şimdi ise bu makas daha da açıldı. Ek ödeme gösterge rakamı eşitlenirken, özel hizmet tazminatı arasındaki 35 puan fark korundu. Kısaca bu durum ilçe müftülerinin lehine Ocak-2012 ayından itibaren 210TL nin üzerinde bir artı demektir.

İlçe de görev yapan diğer tüm müdürlerin özel hizmet tazminatları ve ek ödeme gösterge rakamları Ocak 2012 ayında eşitlenirken, özel hizmet tazminatlarında ilçe müftülerine pozitif ayrımcılık yapılmasını anlamış değilim. Ben doğru bulmasam da hani eşit işe eşit ücret vardı. Aynı unvanlarda çalışanlar, eşit maaşı alacaktı? Bunları yazarken de ilçe müftüleri çok maaş alıyor, onların maaşı aşağı indirilsin gibi bir düşüncemiz olamaz. Ama ilçe müdürleri arasında da böyle bir ayrıma gidilmemelidir.

Tüm ilçe müdürlerinin özel hizmet tazminatları %170 rakamında eşitlenmelidir. Böyle bir uygulama ancak unvanları aynı olan yöneticilerin maaşlarını eşitleyecektir. Eşit olmayan işe eşit ücret uygulaması için bunun yapılması gereklidir!

 

Davut ÇALIŞKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.