Eşcinsel hakemin dramı

Eşcinsel hakemin dramı

Sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamaz” hükmüne göre, eşcinsel olduğu için yarım bıraktığı askerlikle ilgili belgeyi sunamaması yüzünden görev alamayan hakem AİHM'ye gidecek

Eşcinsel olduğu için 3 ay askerlik yapan ve rapor alarak hizmetini yarım bırakan 33 yaşındaki klasman hakeminin, Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından kendisine görev verilmediği takdirde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceği öğrenildi.
MHK'nin sezon başında yayınladığı “Hakemliği Giriş, talimatın 25. maddesinde yer alan “Sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamaz” hükmü doğrultusunda askerlik yaptığına dair belgeyi sunamayan hakemin dramı, futbol camiasına bomba gibi düştü.
MHK Başkanı Oğuz Sarvan'ın haberdar olmadığı konuyla ilgili MHK bölge sorumlusu tarafından sezon başında üç kez 3. lig maçına verilen hakemin, eşcinsel olduğu için askerlik yapamadığı, bunun dışında talimatta öngördüğü gibi herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı ifade edildi.
Liglerde tekrar görev alabilmek için MHK Genel Sekreteri Osman Avcı'ya yazılı başvuruda bulunan hakemin, olumsuz yanıt alması durumunda avukatı aracılığı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kişisel dava açacağı belirtildi. Olay hakemin çevresine, “Konu gündeme geldiği zaman sıkıntılar yaşayacağımı biliyordum. Ama üzerimde bu kadar baskı oluşacağını hiç düşünmemiştim” dediği kaydedildi.
Not: Habere konu olan hakemin kimliği, yaşı, bölgesi ve klasmanı ile ilgili bilgiler mevcut olduğu halde, ülkemiz koşullarında kişisel haklarının zarar göreceği düşüncesiyle açıklanmamıştır.

Uzman görüşleri
Kemal Kapulluoğlu(Hukukçu): Eşcinsellik bir sağlık sorunu değildir. Bayan hakemlerde askerlik koşulu aranmıyor. Eşcinsellik askerlik yapmasına engeldir, ama hakemlik yapmasına değil. İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunması doğru yoldur.
Şekip Mosturoğlu(Fenerbahçe asbaşkanı, avukat): MHK'nin tavrının sadece sağlıkla ilgili olduğunu sanmıyorum. Hakemin şöhreti ve manevi değerleriyle ilgili kaygılar olabilir. Bu hak arayışını saygıyla karşılıyorum. Ancak mevcut MHK içinde bu girişimin sonuç vereceğini sanmıyorum. Kemal Dinçer (Gözlemci ve Temsilciler Kurulu Başkanı): Günümüz dünyasında bir eşcinsel Paris'te belediye başkanlığı yapabiliyorsa, Türkiye gibi bir ülkede eşcinselim diyebilecek medeni cesarete sahip biri de hakemlik yapabilir.
Mustafa Çulcu (Eski MHK başkanı): Bu kuralı fiziksel sorunları nedeniyle askerlik yapamayan sağlıklı maç yönetemez diye koyduk. Bizden sonraki MHK'lar talimatı kaldırmadığı gibi, askerliğini bitirip gelenlere de maç vermiyor.
Oğuz Sarvan (MHK Başkanı): Bu konuda ayrımcılık yapmayız. Eşcinsel de olsa şartları tutuyorsa hakemlik eğitimine başlayabilir, talimatlarda ayrıcalık yok.
milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.