Ermenistan-Azerbaycan cephesinde çatışma

Ermenistan-Azerbaycan cephesinde çatışma

Azerbaycan, Ermeni işgali altındaki bazı stratejik bölgeleri geri aldı.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda dün geceden bu yana 12 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti, 70 Ermeni askeri de öldürüldü. Putin, Ermenistan ve Azerbaycan'a ateşkes çağrısı yaptı. 

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında Ermeni güçleri Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açtı, Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, 12 Azerbaycan askerinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bakanlık ayrıca, Ermenistan ordusunun Azerbaycan mevzilerine 82 ve 120 milimetrelik havan topları, top ve büyük çaplı silahlarla ateş açtığını açıkladı. 

Öte yandan Azerbaycan ordusu, Ermeni işgali altındaki bazı stratejik bölgeleri geri aldı.

12 AZERBAYCAN ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ

Azerbaycan ordusu, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında bazı stratejik tepeler ve yerleşim birimlerini geri aldı, çatışmalarda 12 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, dün gece ve bugün Ermeni güçleri Azerbaycan mevzilerini aralıksız ateşe tuttu. Ateş sırasında siviller arasında can kayıpları ve yaralanmalar yaşandı.

Bunun üzerine sivillerin can güvenliğinin temin edilmesi için Azerbaycan ordusu Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde operasyonlara başladı.

Azerbaycan ordusunun saldırısında kısa sürede Ermeni mevzileri yarılarak stratejik öneme sahip bazı tepeler ve yerleşim birimleri geri alındı. 

 

Goranboy ve Naftalan kentleri için tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki tepe ve Seysulan yerleşim birimi Ermeni güçlerinden temizlendi.

Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Geri alınan bölgelerde savunma hattının oluşturulduğu ve mevzilerin güçlendirildiği belirtildi.

 

Bakanlık, çatışmalarda Ermeni ordusuna ait 6 tank ve 15 topun imha edildiğini,öldürülen veya yaralanan düşman askeri sayısının 100'den fazla olduğunu duyurdu. 

Açıklamada, 1 Mi-24 helikopterinin Ermeni güçlerince düşürüldüğü, 1 tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

Açıklamada, "Ateşkesin tekrar ihlali durumunda Ermenistan'a daha ağır darbelerin vurulacağı" ifade edildi.

ERMENİSTAN'IN 70 ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan bölgeden gelen bilgilere göre, 70 Ermeni askeri, 1 askeri basın görevlisi, 1 Rus yetkili öldürülürken, iki zırhlı araç taşıyıcı, bir karargah ve dört beton mevzi imha edildi. 

PUTİN'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ermenistan ve Azerbaycan’a itidal çağrısında bulunup, her iki taraftan da ‘bir an önce’ ateşkese gitmelerinin istedi. Putin’in mesajını ileten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus liderin şiddet olaylarının yenilenmesi nedeniyle ‘derin bir kaygı’ duyduğunu da aktardı.

Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında onyıllardır tartışma konusu. Karabağ'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesi ardından bölgede üç yıllık bir savaş yaşanmıştı. Rusya'nın arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan arasında 1994'te ateşkes anlaşmasına varıldı ancak bölgede gerilim dönem dönem yeniden tırmanıyor.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Interfax'a yaptığı açıklamada, Karabağ'daki gerilimi ‘yakından' izlediklerini söyledi.

HABER10

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum