Ermeni işgali bitmeden TBMM onayı olmayacak

Ermeni işgali bitmeden TBMM onayı olmayacak

CHP lideri Deniz Baykal 4 çekince sıraladı ve ekledi: Bu, klasik diplomatik bir tuzak. Yaklaşımımız bu temastan sonra daha da güçlendi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan açılımıyla ilgili olarak dün ziyaret ettiği muhalefet partisi liderlerinden ortak tepki aldı. Liderler, Ermenistan'ın Kars Anlaşması'nı tanıması, işgal ettiği Karabağ'dan çekilmesi, soykırım iddiasından vazgeçmesinin önkoşul olduğunu bildirdi. Davutoğlu, protokollerin 13 Ekim'de imzalanacağını, ancak Ermenistan'ın işgal ettiği bölgelerden geri çekilmediği sürece TBMM'den onay çıkmayacağını söyledi. CHP lideri Deniz Baykal ise “Bu klasik bir diplomatik tuzak. Yaklaşımımız bu temastan sonra daha da güçlendi” dedi.
Muhalefet turu kapsamında Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş'un ardından Baykal'la görüşen Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'nde 1 saat 45 dakika kaldı. Davutoğlu ile birlikte basına görüntü vermeyen Baykal, daha sonra açıklamalarda bulundu.
Kafkasya'daki gelişmeler, Türkiye Ermenistan ilişkileri ve Azerbaycan'ın durumu, enerji bağlantıları ve Kıbrıs sorununu ele aldıklarını belirten Baykal, “Dışişleri konusu, bu ülkenin temel, ana devlet konularından birisidir, günlük siyaset konusu edilmemelidir. Ama bu temasın yapılmış olması hükümetin açılım politikalarına destek anlamına kesinlikle gelmez” diyerek randevu talebini niçin kabul ettiğini açıkladı. Ermenistan açılımına ilişkin çekincelerini bakana aktardığını anlatan Baykal bunları, “Ermenistan'ın Kars Anlaşması'nı kabul etmemesinden doğan hukuki zemin boşluğu, Azerbaycan'ın işgal edilmiş olması, Ermenistan'ın Türkiye'ye yönelik soykırım iddiası, sınırın açılarak diplomatik ilişki kurulması” diye sıraladı. Paraf edilen protokollerle sınırın açılması dışında somut, takvime bağlanmış hiçbir konu bulunmadığını vurgulayan Baykal, şöyle konuştu:
“İşgalin kalkacağına dair tek kelime dahi yok. Sadece iyi niyet beyanı, umudun yükseldiği ifade edildi. Bildiğimiz senaryo. Bu, klasik dış politika tuzağı geçmişte de yaşandı. 2003'te AB ile Güney Kıbrıs konusunda da yaşandı.”
“Ermenistan açılımı çok ciddi tuzaklar içeriyor” diyen Baykal, 13 Ekim'de protokolün imzalanacağını, baskılarla daha sonra TBMM'den geçirileceğini belirtti.
Kurtulmuş ise Davutoğlu'na “Türkiye, Ermenistan meselesinde doğru adım atamazsa Azerbaycan'la ilişkilerinde sıkıntı ortaya çıkar. Türkiye'nin Kafkaslarda oluşturmaya çalıştığı yeni stratejiler çöker. Türkiye güvenilmez ülke konumuna düşer. Karabağ ve işgal edilmiş topraklardan Ermeniler çekilmedikçe Türkiye'nin Ermenistan sınır kapısını açması asla doğru değildir” uyarılarında bulundu.
DSP Genel Başkanı Masum Türker de ziyaret sonrasındaki açıklamasında Ermeni yetkililerin protokol imzalanıp sınır açılsa da Kars Anlaşması'nı tanımama yönünde düşünceye sahip olmalarının ilk çekincelerini oluşturduğunu vurguladı. Türker şöyle devam etti: “Sözde soykırım iddiasının protokolde yer alan Ortak Tarih Komisyonu'nda, Türkiye olarak ele alınacağını söylüyoruz. Fakat, Erivan'dan yükselen sesler bu komisyonda, sözde soykırımın yer almayacağını söylüyor. Bizim en önemli çekincemiz, Karabağ'la ilgilidir ve Azerilerin bu konudaki çekincelerinin dikkate alınmamış olmamasıdır.”

Sarkisyan, yarın muhalefetle buluşuyor
Ermenistan lideri Serj Sarkisyan'ın, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek amacıyla sürdürülen müzakerelerle ilgili süreci protesto eden siyasi parti liderleriyle yarın görüşeceği bildirildi. Sarkisyan'ın sözcüsü Samvel Farmanyan, “Cumhurbaşkanı'nın yapacağı bu görüşmeler, Ermenistan-Türkiye ilişkilerini normalleştirme çabaları çerçevesinde halk tarafından tartışılması hususunda önemli bir adım olacak” dedi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.