Erdoğan'ın gözyaşları gerçek mi?

Erdoğan'ın gözyaşları gerçek mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada 12 Eylül döneminde idam edilen 4 gencin mektuplarını okurken ağlaması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada 12 Eylül döneminde idam edilen 4 gencin mektuplarını okurken ağlaması tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "12 Eylül'ün ürünü olan 12 Eylül'le hesaplaşamaz" derken, Erdoğan'ın konuyu istismar ettiğini ve 'numaradan' ağladığını söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamada "Başbakan'ın senaryo gereği gözyaşı dökmesi tarihe sahtekarlık örneği olarak geçecek" ifadelerini kullandı. Biz de Erdoğan'ın grupta yaptığı konuşmadaki o bölümü uzmanlara izlettik ve sorduk: Erdoğan gerçekten içlenerek ağladı mı? Yoksa Kılıçdaroğlu'nun iddia ettiği gibi 'numaradan' mı ağladı? İşte yanıtı:



SİYASAL İLETİŞİM UZMANI SÜLEYMAN SATAL:
"Sesi titriyor, alnında kasılmalar var. Rol yapmıyor"

İki farklı açıdan ele alınması gereken bir konu. Birincisi, okuduğu mektuptan satırlar sıradan bir mektup değil. İdam edilen bir insanın son yazdığı cümleler. Bu özelliği nedeniyle, mektubun içeriğinin etkilemediği söylenemez. Eğer bu mektup, idam edilen değil de örneğin yurtdışından veya askerden annesine mektup yazan bir kişinin mektubu olsa, aynı duyguları hissetmeyecekti. Mimiklerinden içten etkilendiği görülebiliyor. Gözyaşlarını tutmak için harcadığı efor, sesinin titremesi, kendisini toparlamak için sözlerine ara verip duraklamaları, alnındaki kasların gerilmesi gibi bazı detaylar rol yapmak olarak nitelendirilemez. Başbakanın da sıradan bir vatandaş gibi gözyaşı dökmesi, halka "ben de sizden biriyim" mesajını verdiği bilinen bir gerçektir.

Halkla iletişim açısından bakacağımız diğer tarafı, anayasa paketinin, halk tarafından kolay anlatılabilecek yanı olan, 12. Eylül. 1980 askeri darbesinin en acı ve etkili tarafı Sn Başbakan tarafından öne çıkarılıyor. Pazarlama iletişiminde yer alan "lokomotif ürün" dediğimiz, bir kavram vardır. Bir firmanın en kolay sattığı ve en çok faydayı sağladığı, ürüne verilen isimdir. Firmalar, lokomotif ürünü almak isteyene, yanında da daha az satılan veya hiç satılmayan bir ürünü almayı zorunlu kılabilir. Anayasa paketinin tanıtım stratejisi de buna benzer bir yöntem üzerine kurulmuş. 12 Eylül gibi acılara yol açan bir konu sürekli öne çıkarılıp işlenerek, paketin içerisindeki asıl incelenmesi gereken "yargının yapılandırılmasındaki değişiklikler" gibi hayati maddeler geri plana atılıyor.

BEDEN DİLİ VE KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI RİCCON İLHAN DOĞAN:
"Sanki duygusal bir film çekiyor gibiydi. Çok iyi çalıştığı belli"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yapılan AK Parti Grup Toplantısı'nda 12 Eylül'de idam edilenlere ait mektupları okurken iki şey dikkatleri çekiyordu.

Bunlardan biri, mektupları çok düzgün ve hatasız okuması; diğeri de en duygulu (yani kendisini ağlatan) mektubu ezberlemesiydi. Hata yapmadığı için metinlere çok iyi çalışarak toplantıya girdiği belli. Buna istinaden burada bir istismar mümkün.

Mektupları okurken yüz haritasındaki çizgileri o kadar derin değildi. Sanki duygusal bir film çekiliyor gibiydi. Beden dilinde ise dikkat çeken nokta başını dik tutması. Kendinden emin bir havası var, jest ve mimiklerini kullanmadaki hakimiyeti ve bakışlarındaki diklik bir mesaj veriyor gibi.

Konuşma esnasında ellerini birşey izah eder gibi kullanıyor. Kelimeleri, tane tane söylüyor. Duygusallık anında ise çıktığı kürsüden destek alıyor. Boğazının düğümlendiğini gösteren o anda “Duygusal olsam mı, olmasam mı?” diye düşünür bir havası var. Yani gerçek ile oyun arasında gidip geldiğini söyleyebiliriz.

YÜZ HARİTASI DETAYLARI:
Hem muhalefete hem de vatandaşlara konuşurkenki yüz ifadesini hemen hemen hepimiz görüyoruz. İki kaşının arasında tepecik yoktu. Bu kez dudağını büzmedi. Yanağındaki çizgiler o kadar akıcı değildi. Elini yüzüne hiç götürmedi. Duygusallık anında başını öne eğerek kabarık duygularını yansıtmaya çalıştı.


Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.