Erdoğan’dan fitne uyarısı

Erdoğan’dan fitne uyarısı

Başbakan, 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' belgesiyle ilgili olarak, 'Devletin kurumlarının birbirine güveni tamdır. Hiç kimse bu olayı istismar ederek, kurumları birbirine düşürme ve fitne çıkarma yaklaşımı içine girmemeli' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taraf gazetesinde yayımlanan ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı'nda hazırlandığı iddia edilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesi için, “Eğer bu iddialar gerçek dışı ise devletin kurumlarını karşı karşıya getirmek, devletin kimi kurumlarını yıpratmak, bir tahrik ortamı oluşturmak gibi niyetler taşıyorsa evet vahimdir. Eğer iddialar doğruysa mesele daha vahimdir” dedi.
Devletin kurumlarının birbirine güveninin tam olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Hiç kimse bu olayı, işleyen süreci istismar ederek kurumlarımızı birbirine düşürme ve yıpratma, fitne çıkarma yaklaşımı içine girmemelidir” diye konuştu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşmesinin ardından AKP grup toplantısında konuşan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
HÜKÜMETİ MİLLET GÖREVDEN ALIR: Demokrasilerde hükümetleri millet kurar ve millet görevden alır. Milletin iradesiyle, milletin tercihleriyle oluşmuş TBMM'nin üzerinde hiçbir güç, irade, mercii yoktur ve olamaz.
KAYBEDEN TÜRK MİLLETİ OLDU: Geçmişte demokratik iradeye yönelen her teşebbüs, aslında milletimize, hukuk sistemimize, ülkemizin milletimizin gelişimine yöneldi. Kaybeden hep Türkiye, Türk milleti oldu. Ekonomide, demokraside, dış politikada kaybettik. Bu ülkeye tekrar bu bedeli ödetmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.
DOĞRUYSA DA YALANSA DA VAHİM: Önceki hafta bir gazete, partimize yönelik bazı gizli planların yapıldığını iddia etti. Şunu açık ve net olarak ifade ediyorum: Eğer bu iddialar gerçek dışı ise, devletin kurumlarını karşı karşıya getirmek, devletin kimi kurumlarını yıpratmak, bir tahrik ortamı oluşturmak gibi niyetler taşıyorsa evet bu vahimdir. Eğer iddialar doğruysa mesele daha vahimdir.
GENELKURMAY SORUMLU DAVRANDI: Doğrusu Genelkurmay Başkanlığımız haberin çıktığı ilk andan itibaren sorumlu ve duyarlı bir tavır sergilemiştir. Tartışmaya konu olan belgenin sahte ve gerçek olduğunun askeri yargı tarafından en kısa zamanda ortaya çıkarılması için soruşturma talimatı verilmiş ve dün (önceki gün) yapılan açıklamada konunun takipçisi olduklarını ifade etmişlerdir.
“Belgenin doğruluğu ispat edilirse sorumluların yasalar çerçevesinde yargı makamları tarafından cezalandırılacağına ilişkin güvencemiz tamdır” şeklindeki açıklama kamuoyunca olumlu bir şekilde algılanmıştır. Herkese düşen bu iddiaların soruşturulmasının araştırılmasının neticesini tabii ki beklemektir.
BÖYLE SAPKINLIK OLMAZ: Anayasal düzene, demokratik siyasete ve milli iradeye karşı her türlü hukuk dışı müdahale, provokasyon veya girişim, halkımızın da, kurumlarımızın da aynı oranda tepkisine mazhar olacaktır. Bu tür iddialar, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizin saygınlığına gölge düşürmeye matuftur. Hiç kimse böyle bir cüret, sorumsuzluk ve sapkınlık içinde olamaz, olmamalıdır. Bu yüzden yargının titiz bir çalışma yürüterek ivedi olarak kamuoyunu rahatlatacak bir sonuca ulaşması tüm toplumumuzun beklentisidir.
KURUMLARIN BİRBİRİNE GÜVENİ TAMDIR: Hiç kimse bu olayı, işleyen süreci istismar ederek kurumlarımızı birbirine düşürme ve yıpratma, fitne çıkarma yaklaşımı içine girmemelidir. Kurumlarımızın birbirine güveni tamdır. Tüm kurumlarımız hukuka, anayasal sisteme ve demokratik yapıya bağlıdır. Bu konuda tam bir inanç içindedir.
Kurumlar arasında güven bunalımı oluşturmaya dönük gayretler sadece taraflara değil tüm Türkiye'ye zarar verir. Türkiye Cumhuriyeti her türlü iddiayı araştırıp açığa çıkaracak kabiliyete de sahiptir, her türlü sorunu çözebilecek olgunluğa da ulaşmıştır.
ONURLU VE TUTARLI DURUŞ: Bu iddialar karşısında sorumluluk sahibi, onurlu ve tutarlı bir duruş sergilenmelidir. Bu mesele yalnız AKP'nin değil tüm Türkiye'nin ve en önemlisi de demokrasimizin ve hukuk devletinin meselesidir. İddialar açıklığa kavuşturulmalıdır ve gereken de bir an önce yapılmalıdır. Biz partimiz olarak, partimize yönelik bu iddialarla ilgili suç duyurusunu yapıyoruz. Ve bu suç duyurusunun ardından da tabii ki partimiz olarak bunun takipçisi olacağız.
AKP'NİN VAZİFESİ: İnanıyorum ki gerek sivil yargı, gerekse askeri yargı da üzerine düşeni yapmak suretiyle bir an önce burada neticeye varmalıdır. Diğer partiler net bir duruş sergilemeseler, tek başına da kalsa demokrasiyi savunmak AKP'nin vazifesidir. Bundan sonra da en küçük bir ricat sergilemeden ifa edecektir. Bu tür iddiaların sonuç hangi yönde olursa olsun sonuna kadar takipçisi olacağız. Başta hukuki makamlar olmak üzere yetkili ve sorumlu tüm tarafların sorumluluklarını hakkıyla yerine getireceğine inanıyorum.

Milliyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.