Erdoğan: Musul’a yakın bir noktadayız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerinin Başika'dan çıkmasını isteyen Irak merkezi hükümetine tepki göstererek, "Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti istediğin zaman gelen, istediğin zaman çık dediğinde çıkan bir ülke değildir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerinin Başika'dan çıkmasını isteyen Irak merkezi hükümetine tepki göstererek, "Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti istediğin zaman gelen, istediğin zaman çık dediğinde çıkan bir ülke değildir" dedi.
Bir dizi açılış ve temel atma töreni için Konya'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akşam yemeğinde buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 14 yılda ekonomiden siyasete, demokrasiden dış politikaya, ticaretten alt yapı yatırımlarına kadar her alanda büyük bir başarı hikayesi yazdığını söyledi.
"Koalisyon güçleri ve Türkiye kimseden yardım istemeden bu işi bitirir"
Şu an Başika'daki Türk askeri varlığının Irak merkezi hükümetini rahatsız ettiğini söyleyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Ahmet Bey başbakanken bunlarla şuan ki Irak'ın başbakanı ile aynı masaya oturup oradan mesajları vermişlerdi. Beni de Cumhurbaşkanı olarak makamımda ziyaret ettiğinde bizzat oraya davet etmek suretiyle terör örgütü DEAŞ'la mücadele noktasında bizden yardım isteyen kimdi, bunlardı. Şimdi buradan çıkmalı diyor. Kusura bakma Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti istediğin zaman gelen, istediğin zaman çık dediğinde çıkan bir ülke değildir. Şuanda burada mazlumlar var. 400 bin Türkmenler, yarısı Şia yarısı Sünni. Görüntüde Müslüman ama mezhep farklılığı bunları da birbirine düşürmüş. Fakat Musul'a geliyorsun. Musul'da 2 milyon Müslüman var. Bunlar tabii ki DEAŞ'ın buradaki aktif yapısı nedeniyle endişedeler. Aslında bunların sayısı fazla değil. Yani bunu şuanda koalisyon güçleri ve Türkiye kimseden yardım istemeden bu işi bitirir. Ve DEAŞ pılısını pırtısını toplar nereye giderse gider. Yeter ki bu kararı biz koalisyon güçleriyle verelim. Şimdi bakın son zamanda bir şey söylemeye başladılar, ne diyorlar Türkiye'yi biz koalisyon güçleri içerisinde görmek istemiyoruz. Niye, mesele şu; masada Türkiye'yi görmek istemiyorlar sıkıntılar bu. Şimdi Türkiye masaya oturursa o zaman tabii ki orada devren değişecek. Geçmişte de durum böyle oldu. Meşhur 1 Mart tezkeresi olayında da bana göre o zaman Türkiye'nin yanlışı odur, çıkmamalı ve biz orada kesinlikle olmalıydık. Eğer biz o gün orada olmuş olsaydık. Bugün Irak'ın kaderi Allah'ın izniyle böyle olmazdı. Biz tabii istenmediğimiz yerde olmayız dedik çekildik. Ondan sonrada istedikleri gibi at oynattılar ve orayı istedikleri gibi parsellemeye başladılar. Şimdi gelinen nokta önemli. Biz Başika'da şu anda 700" e yakın askerle araç gereç varız. Musul'a yakın bir noktadayız. Buradaki gelişmeler şuanda bizim de kontrolümüz altında. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız ve yapacağız."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.