Erbil Erdoğan'ı bekliyor

Erbil Erdoğan'ı bekliyor

Irak'ın Kuzey'inde tarihi bir gün yaşanıyor... Bundan beş yıl öncesine kadar kimsenin hayal bile edemeyeceği ziyaret gerçekleşiyor. Başbakan Erdoğan Erbil'e yeni Türk yatırımlarıyla birlikte gelirken sokaklar temizleniyor, Türk bayrakları caddelere asılıy

Bölgede yatırım yapan Türk işadamları da Erdoğan’ın ziyaretinden büyük memnunluk duyduklarını söyledi. Erbil’de 2003 yılından beri mermer ve mobilya alanında yatırımlar yapan ve merkezi Diyarbakır’da bulunan Dimer Şirketi’nin Irak Koordinatörü İrfan Türk, ziyaretin büyük katkı sağlayacağını söyledi. Kuzey Irak’ın cografik anlamda Turkiye’deki herhangi bir ilinden farkı bulunmadıgını söyleyen İrfan Türk, "Başbakan’ın gelişi, burayı ziyaret etmesi, çesitli açılışlar yapması ve buradaki hükümet yetkilileriyle görüşmesi geçmiş yıllarda yaşanan bir takım gerginlikleri de tamamen sona erdirecek. Başbakan’ın burayı ziyaretinden sonra hem ticari hem de siyasi anlamda çok önemli gelişmeler de yaşanacak" dedi.
Erbil’de turizm alanında yatırımlar yapan Batmanlı işadaı Orhan Aslan, Başbakan Erdoğan’ın Kuzey Irak’a gelmesinin kendilerini çok sevindirdiğini ve güç verdiğini söyledi. Aslan, şunları söyledi:
"Bu ziyaret hem ticaretin gelişmesi hem de siyasi anlamla insanlara büyük bir güven verecek. Bu bölgesinin en üst düzeyde ziyaret edilmesi buradaki istikrarın daha fazla artmasına neden olacak. Buranın refahının artması demek Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Türkiye’nin diğer kentlerinin refah düzeyenin artması demektir. Şu anda Kuzey Irak’ta 1500’e yakın Türk şirketi iş yapıyor, bu şirketlerde Türkiye’den gelen yaklaşık 200 bin işçi çalışıyor. 200 bin kişi demek 200 bin aile ile yaklaşık 2 milyon kişiye denk geliyor. Türkiye’de 2 milyon kişi buradan gelen gelirle geçimini sağlıyor."

Bu arada Erbil’deki Kürtler de Erdoğan’ın ziyaretinin kendilerine heyacan vereceğini söylüyor. Geçmişte yaşanan gerginliklerin bu ziyaretle aşılacağına inandıklarını belirten Kürtler, Erbil’de yatırım yapan Türk şirketlerinin kaliteli hizmetlerinden memnun olduklarını belirtiyor.

ERBİL, TÜRK, IRAK VE KÜRT BAYRAKLARIYLA DONATILDI

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın ziyaret edeceği Bölgesel Kürt Yönetimi denetemindeki Irak’ın Erbel kentinde karşılama hazırlığı yapılıyor.

Erbil’de bulunduğu süre içinde Başbakan Erdoğan’ın ziyaret edeceği yirlerin önleri ve caddeler baştan aşağıya temizleniyor. Erbil’de Türk Konsolosluğu ve Türk şirketlerinin bürosunun bulunduğu Ster Tower İs Merkezi önünde de hummalı çalışmalar sürüyor. Erdoğan, yarın Erbil’de konsolosluğun yanı sıra Türk firmalarına ait büroları da ziyaret edecek.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın zıyareti nedeniyle Kuzey Irak’taki Erbil kentii Türk, merkezi Irak ve bölgesel Kürt yönetimin kullandığı bayraklarla donatıldı.
Kuzey Irak’ı ilk kez bir Türk başbakanının zıyaret etmesi nedeniyle yoğun hazırlıklar yapıldı. Başbakan Erdoğan’ın gelişi nedeniyle, bölgesel Kürt parlamento binasının bulunduğu Erbil kentindeki cadde ve sokaklar Türk, Irak ve bölgesel Kürt yönetiminin kullandığı bayraklarla donatıldı. Başbakan Erdoğan’ın havaalanın açılşından sonra geleceği Neçirvan Caddesi üzerindekı Türk konsolosluğu, THY ve Türk iş adamlarının bürolarının bulunduğu ’Ster Towers’ binasına girişler yasaklandı. Araclar tek tek dedektör köpeklerle kontrol edildi, Kürt guvenlik güçleri alarma geçti.


 

 


vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.