Engellilerin Eğitim ve İstihdam Sorunu Var

Engellilerin Eğitim ve İstihdam Sorunu Var

Türkiye'de engelli vatandaşlarımız için ciddi projeler hayata geçirildi ve önemli adımlar atıldı. Fakat engellilerin mesleki eğitim ve istihdam sorunu devam ediyor.

 

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Engelliler Haftası nedeniyle ziyaret ettiği Ankara Zihinsel Engelli Çocuklar Okulunda, Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin, engellilerin eğitimine bütçeden ayrılan payla ve engelli istihdam politikalarıyla ölçüldüğünü söyledi.

Gürkan Avcı, “Türkiye’de engelli vatandaşlarımız için ciddi projeler hayata geçirildi ve önemli adımlar atıldı. Sosyal güvencesi olsun olmasın tüm engelli çocukların asgari ücrete yakın bir tutarda seyreden rehabilitasyon ücretlerinin devlet tarafından karşılanıyor olması bile tek başına büyük bir olaydır. Fakat engellilerin mesleki eğitim ve istihdam sorunu devam ediyor. Öte yandan Türkiye’de özürlüler halen ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Toplumun engellilerle acıma yoğunluklu bir ilişkisi var. Bu ilişkiyi çok sağlıksız ve faşist bir ilişki olarak görüyorum. Toplumun engellilerle diyalogu çok zayıf ve edilgen. Toplumun engellilere bakış açısını değiştirmek için bir politika güdülmesi gerekiyor” dedi. 

Avcı, Türkiye’de engellilere dönük eğitim veren yeterli sayıda özel eğitim okulu, mesleki eğitim merkezi ve öğretmen bulunmadığından dolayı nüfusun yüzde 12.3’ünü oluşturan engellilerin ciddi bir bölümünün halen temel eğitimden yoksun olduğunu, okuma yazma dahi bilmediğini ve işsiz olduğunu söyledi.

Engellilerin sağlık ve bakım hizmetleri konusunda da önemli mesafeler kat edildiğini söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı,  “Fakat yine de toplumsal hayata katılımın en önemli göstergesi ve temel bir insan hakkı olan çalışma hakkı konusunda resmi verilere göre engelli nüfus arasında işgücüne katılım oranı yüzde 22’dir. Ülkemizde hayatı normal insanlara göre planlayan, engellileri yok sayan kurumsal ayrımcılık, engelli insanlarımızın hayatını zorlaştıran en önemli sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Belediyeler başta olmak üzere kamu kuruluşlarının engellilere karşı ödevlerini yerine getirmemesi nedeniyle engellilerimizin hayat mücadelesi çok daha ağır koşullarda sürmektedir. Trilyonlarca lira para sarfederek laleler, ithal fidanlar, zevksiz pınarlar, şelaleler, suni dereler yaptıran yerel yöneticilerin arabesk konserler ve göstermelik eğlenceler tertip etmek yerine eğitimden sağlığa, ulaşımdan istihdama kadar, engellilerin otobüsler, hastaneler, kaldırımlar, okullar, eğlence yerleri, iş ortamları gibi hayatın her alanında önlerine çıkan engellerin aşılması için uğraşmaları gerekir. Engelliler haftasını şenlikler, piknikler, konserler ve suni gözyaşlarıyla geçiştirmek yerine engellilerin güncel sorunlarına çözüm bulmaları gerekir” dedi.

Avcı, Engellilere dönük iller ve bölgeler arasındaki ayrımcılığa dayalı uygulamalara biran önce son verilmelidir. Var olan okul ve kurumların belli illerde yoğunlaşması, diğer iller ve bölgelerde yaşayan engellileri ve ailelerini isyan ve çaresizliğe mahkûm etmeye devam etmektedir. Yatırımlar eşitsiz, çarpık ve dengesiz olmaktan kurtarılmalıdır” dedi.

D. Eğitimciler Sendikası

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.