En uzun 20 metre

En uzun 20 metre

Pazartesi günü Zonguldak'ta grizu patlaması sonucu yaşanan göçükte mahsur kalan 30 madenci için umut giderek tükeniyor.


Yetkililer, kurtarma ekipleriyle göçükte bulunan 30 madenci arasında 100-150 metrelik mesafe kaldığını, ancak önlerine çıkan 20 metrelik büyük kaya blokğun ancak 4 günde aşılabileceğini açıkladılar. Bu sürenin kısaltılması için tüm imkânlar seferber edilirken, uzmanlar, tek umudun göçükteki emekli 'kurt madenciler' olduğu fikrinde. Uzmanlara göre, bu deneyimli madenciler ocağa gelen hava borularını kırarak temiz hava sağlamayı başardılarsa, ekipler ulaşana kadar hayatta kalma ihtimalleri az da olsa var.

ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı kömür ocağında pazartesi günü 13.28'de meydana gelen grizu patlamasında yerin 540 metre altında mahsur kalan 30 madenciye henüz ulaşılamadı.

Umutlar giderek tükenirken, kurtarma çalışmalarına katılan tahlisiye uzmanı Tacettin Türker, “İçerdeki arkadaşlarımız içinde yaşlı, emekli olmuş madenciler var. Biz bunlara 'kurt madenciler' diyoruz. Bunlar patlama olduktan sonra ocağa gelen hava borularını kırarak kendilerine temiz bir hava sağlamış olabilir. Tek umudumuz bu” dedi. Ancak daha sonra açıklama yapan Ancak, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kömür göçüğünün önünde 20 metrelik büyük kayalarla kaplı bir bölüm bulunduğunu, bu bölümü 4 günde geçmeyi hedeflediklerini söyledi. İnan, “Bu zamanı kısaltmak için çalışıyoruz” dedi.

Kayalar çok büyük şartlar çok zor



Patlamanın meydana geldiği ocağa yatay 1800 metre uzaklıktaki, kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü Gelik'teki maden ocağından dün saat 07.30'da çıkan ekip başı Tacettin Türker, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Şu anda ikinci göçükte çalışıyoruz. Tahminimizden daha büyük bir kaya ile karşılaştık. Çok büyük taşlarla uğraşıyoruz. Zor şartlar altında çalışıyoruz. Gaz oranı yüksek olsa da güvenlik açısından yeterli seviyede. Ancak arkadaşları fazla gaz ortamında bırakmamak için 4 saatte bir nöbetleşe çalışıyoruz. 20 kişilik ekipler halinde çalışıyoruz. Bunun 12'si göçükte çalışırken, 8'i de geride hazır bekliyor.

Kayaları elle, demir testereyle kesiyorlar

Kazılarda 8 metrelik ilk göçüğü geçtikten yaklaşık 20 metre sonra ikinci bir göçükle karşılaştık. Ancak bu göçük, öncekinden daha büyük. Göçük ağzı 20-25 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Hem gaz ortamı, hem de kayaların büyük olması nedeniyle yeterli seviyede teknik imkânlardan faydalanamıyoruz. Manuel olarak çalışıyoruz. Büyük taşları kırmak zor. Demir bağlar ezilmiş, kırılmış, elle, demir testere ile keserek almak zorundayız. Bu da vakit kaybına neden oluyor.

Tahminimize göre mahsur kalanlar bizim olduğumuz yerden 100-150 metre ilerideler. Patlamadan etkilenmemiş olma ihtimalleri var. Ancak patlamadan sonra oluşan karbonmonoksit gazı yüksek seviyelerde seyrettiği için bundan etkilenmeleri mümkün.

Boruları kırsalar bile hava yetersiz kalabilir

Arkadaşların içinde yaşlı emekli işçiler var. Biz bunlara 'Kurt madenci' deriz. Bunlar bu olayı yaşadıklarında ocağa gelen hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış olabilir. Tek umudumuz bu. Kurtarma çalışmalarını yürüten ekiplerin güvenliğini düşünmek zorundayız. Çok yavaş ilerliyoruz. Arkadaşlarımıza bugün ulaşmamız zor görünüyor.”

Ocak ağzından son galerinin bulunduğu noktaya kadar hava borusu hattı bulunduğunu hatırlatan madencilik uzmanları, patlama durumlarında tecrübeli madencilerin hava borusunun geçtiği noktaya ulaşmaya çalışabileceklerini söyledi. Ancak patlamadan sonra önlerinde fiziki bir engel olmasa da kırılacak hava borusundan sağlanacak temiz havanın, yeterli olup olmayacağının da ayrı bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.