Emniyet 'ehliyetsiz' sürücünün peşinde

Emniyet 'ehliyetsiz' sürücünün peşinde

Polis, yasaklı olduğu halde KKTC ehliyetiyle trafiğe çıkan sürücülerin izini sürüyor. Yavru vatandan gelecek listeye göre yasal işlem yapılacak

Ehliyetine uzun süreli el konulan trafik canavarlarının KKTC'den aldıkları sürücü belgesiyle trafiğe çıktıkları yönündeki ihbarlar Emniyet Genel Müdürlüğü'nü (EGM) harekete geçirdi. EGM, KKTC emniyetinden, yavru vatanda ehliyet alan Türk vatandaşlarının listesini istedi. Yasaklı olduğu belirlenen isimler hakkında yasal işlem yapılacak.
KKTC EMNİYETİNE RESMİ YAZI
Ehliyetine uzun süreli el konan sürücülerin, araç kullanma yasağını delmek için geliştirdiği 'Türk tipi formül' daha önce gündeme gelmişti. Buna göre ehliyetini polise kaptıranlar, KKTC'den aldıkları sürücü belgesiyle yeniden direksiyon başına geçiyor, çevirmelerde Kıbrıs ehliyetini göstererek yoluna devam ediyordu. İhbar yoluyla polise de ulaşan bu iddia üzerine EGM, harekete geçti. Kamuoyunda 'Kıbrıs ehliyeti' olarak bilinen bu durumu mercek altına alan  EGM, KKTC emniyetine resmi bir yazı göndererek yavru vatanda ehliyet alan Türk vatandaşlarının listesini istedi.
LİSTELER KARŞILAŞTIRILACAK
KKTC'den gelecek isimler, ehliyetine el konulanların listesiyle karşılaştırılacak. Ehliyetine uzun süreli el konulduktan sonra KKTC'den ehliyet aldığı belirlenenler, trafik ekiplerine bildirilecek. Trafik ekipleri de yaptıkları kontroller sırasında Kıbrıs ehliyeti gösterenlerin isminin bu listede olup olmadığını kontrol edecek. 'Yasaklı' olduğu tespit edilen sürücüler hakkında yasal işlem yapılacak.

İlk seferde altı aylık mahrumiyet
Karayolları Trafik Kanunu'na göre, alkollü araç kullanırken yakalananların ehliyetlerine altı ay süreyle el konuluyor. Beş yıl içinde aynı suçu ikinci kez işleyenlerin ehliyeti iki yıllığına, üçüncü kez işleyenlerin ehliyeti ise beş yıllığına geri alınıyor. Bir yıl içerisinde hız sınırlarını yüzde 30'dan fazla olmak kaydıyla beş defa ihlal edenlerin ehliyetlerine de bir yıl süreyle el konuluyor. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise bir yıl süre ile geri alınıyor.

Cezası 2 aya kadar hapis
Ehliyetini geri alana kadar araç kullanması yasak olduğu halde KKTC ehliyetiyle trafiğe çıkanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Karayolları Trafik Kanunu, sürücü belgesine el konulduğu halde araç kullanırken yakalananların, hiç ehliyeti olmadığı halde trafiğe çıkanlar gibi cezalandırılmasını öngürüyor. Tarfik Kanunu, ehliyet sahibi olmadan trafiğe çıkanlara ilk tespitte bir aydan iki aya kadar, tekrarı halinde iki aydan üç aya kadar hafif hapis cezası verilmesini, bu suçu işleyenlere ayrıca  7 bin 200 lira hafif para cezası kesilmesini hükme bağlıyor.
 

 Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.