Emekliler için araştırma önergesi

Emekliler için araştırma önergesi

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel emeklilerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, emeklilerin sorunlarının araştırılmasını istedi. Meclis Başkanlığı'na sunulan Araştırma Önergesi'nin gerekçesinde, son yıllarda emeklilerin ekonomik ve sosyal sıkıntılarının büyük ölçüde arttığı belirtildi. Mevzuattan kaynaklanan sıkıntıların yanında ekonomik krizin yarattığı olumsuz koşulların Türkiye'deki emeklileri yaşayamaz hale getirdiği vurgulanan önergede, emeklilerin büyük çoğunluğunun açlık sınırının altında yaşadığı, sosyal olanaklardan yeterince yararlanamadığı belirtildi. 2009 yılı itibariyle Türkiye'de 9 milyona yakın emekli bulunduğu ifade edilen önergede şöyle denildi:
"Emeklilerimizin yüzde 60'tan fazlasının ailesinde en az bir işsiz bulunmaktadır. Açlık sınırı olarak açıklanan 750 TL'yi bile bulamayan aylıklarıyla işsiz çocuklarına da bakmak zorunda kalan emeklilerimiz için acil önlemler alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nce yapılan bir araştırmaya göre emekli aylığıyla kendisinden başka iki ve daha fazla kişiyi geçindiren emeklilerimizin oranı yüzde 81,1'dir. Emeklilerimiz aldıkları maaşların yetersizliği ve geçimlerini sağlamak zorunda kaldıkları aile fertlerinin sayısının artması nedeniyle bankalara ve tefecilere borçlanmak durumunda kalmaktadır. Emeklilerimizin yüzde 95'i aldığı emekli aylığını yetersiz bulmaktadır. Emeklilerimizin ömürlerinin son dönemlerinde refah içinde yaşaması gerekirken adeta sefalete mahkûm edilmesi ülkemiz açısından utanç verici bir durumdur. Ekonominin büyüdüğü dönemlerde bireye düşen refah payından yoksun olan emeklilerimiz Anayasamızda yer alan 'Sosyal Devlet' ilkesi gözetilmeden açlık sınırının altında borç içinde yaşamak zorunda bırakılmaktadır."
anka

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.