Eğitm-Bir-Sen: Rektörlük Aşiret Ağalığı Değildir!

Eğitm-Bir-Sen: Rektörlük Aşiret Ağalığı Değildir!

Eğitm-Bir-Sen: Rektörlük Aşiret Ağalığı Değildir!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde skandal atamalar yapıldığı iddia ediliyor. Üniversitede yapılan atamaların bazılarında kurallara uyulmayıp “Ben yaptım oldu” mantığıyla hareket ederek keyfi davranıldığı belirtildi. 20 Ağustos 2011 tarihinde ilanı verilen ve 5 Eylül’de başvuruları sona eren öğretim üyesi alımıyla ilgili, ilan şartlarında yer alan ‘Lisans ve lisansüstü eğitim alanlarından en az birini Eğitim Fakültesinde tamamlamış ve ilgili alanda doktora yapmış olma’ şartının dikkate alınmayarak, ilgili alandan mezun olmayan ve ilgili alanda doktorası da olmayan bir Kimyacının atanması tepki topladı. Konuyu gündeme getiren Eğitim-Bir- Sen Üniversite Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Furkan, ”Yakın geçmişte yaşadığımız yarım asırlık krallıklar bitti diye sevinirken yeni krallık mı başladı?” dedi.

KSÜ Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı için çıktığı öğretim üyesi ilanında Lisans ve lisansüstü eğitim alanlarından en az birini Eğitim Fakültesinde tamamlamış ve ilgili alanda doktora yapmış olmak şartı da bulunuyordu. Ek şartla ilan metnine konulan açıklamalarla kalitenin artırılması beklenirken, ne olduysa ilan metnine konulan şartları sağlamadığı için bazı kişilerin müracaatları kabul edilmediği halde aynı durumda bulunan T.A’ nın müracaatı kabul edildi. Bu alana bir de ilandaki şartlara sahip olan Fen Bilgisi Öğretmenliği mezunu ve bu alanda Yüksek Lisans, Doktora yapmış; yayınları da ilgili alanla uyumlu olan Dr. Gökhan Aksoy müracaat etti. Yabancı dil imtihanında her iki aday da başarılı bulundu. Daha sonra kurulan bilim jürisi, hazırladıkları raporlarda bir jürinin ‘iki aday da olmaz’ demesine karşın, 2-0 Dr. Gökhan Aksoy’un lehine karar verdiğini belirtti. Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulu da jüri raporları doğrultusunda Dr. Gökhan Aksoy’un ilgili kadroya atamasını önerdi. Fakülte Dekanlığı da onay için atamayı Rektörlük Makamına arz etti; ancak atama yaklaşık 1 ay bekledi ve sonra akıllara durgunluk veren bir keyfiyetle öğretim üyeliğine Dr. Gökhan Aksoy değil, Eğitim Fakültesi mezunu olmayan ve ilgili alanda doktora da yapmamış olan Kimyacı Dr. T.A. atandı.

Konuyla ilgili konuşan Eğitim-Bir- Sen Üniversite Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Furkan, “Atanan şahsın kimyacı olması ve Fen Bilgisi Eğitimi alanında doktora da yapmamış olması nedeniyle yapılan atama, hukuksuz ve keyfi bir atamadır. Ayrıca jüri raporunun dikkate alınmamış olması ve Fakülte Yönetim Kurulu atamayı yaptığı halde Rektörün, tercihini şartları sağlamayan kişiden yana kullanması atamanın keyfiliğinin bir diğer göstergesidir. Yapılan bu atama ilan şartlarına uymamaktadır. En büyük kriterin bilim olması gereken üniversitelerde, kişi kayırmacılığının bilimin önünde tutulması vicdanları yaralamıştır.” dedi.

Furkan ayrıca, “Ne yazık ki atamalarda halkların hukuku değil kralların hukuku işletilmektedir. Bu durumda Sayın Rektöre sormazlar mı; bunun neresinde hakkaniyet var? Bu öğretim üyesi hangi kurala göre atandı? Madem böyle kafasına göre atayacaktı, ne diye jüri oluşturuldu? Fakülte yönetim kurulunu neden çalıştırdı? Dekanına güvenmiyorsa ne diye o makamda tutuyor? Rektörlük, aşiret ağalığı olmadığı gibi üniversiteler de ahbap çavuş ilişkisine kurban edilemeyecek kadar ciddi eğitim kurumlarıdır. Rektörlük makamı; Rektörün, canının istediğini atadığı bir makam değil liyakati ve adaleti düstur edinen bir makam olmalıdır. Bizler bundan sonra yöneticimizin adaletini, bu atamasıyla bileceğiz. Bu olay bir kara leke olarak Üniversitemizin tarihinde yerini aldı. Yakın geçmişte yaşadığımız yarım asırlık krallıklar bitti diye sevinirken yeni krallık mı başladı? Biz bu yola kimsesizlerin kimsesi, sessiz çoğunluğun sesi olarak çıktık. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanının dikkatine arz edeceğimiz gibi YÖK Başkanlığına da sunacağız. Sayın Rektör keyfi tutumlarından vazgeçene kadar usulsüz atamaların takipçisi olacağız.” diye konuştu.

Dr. Gökhan Aksoy’un mahkemeye gitmesi halinde mahkeme kararıyla kesin olarak geri geleceğini ve kurumu da yasal tazminata mahkûm edeceğini de belirten Furkan, “Peki, bu tazminatta tüyü bitmemiş yetimin hakkı yok mu? Sayın Rektör devleti zarara uğratmış olmayacak mı? Bunları kamuoyunun vicdanına havale ediyorum. “ ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum