Eğitime 50 katrilyon da yetmiyor!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,”18 milyon insanımıza ana okulundan başlayarak üniversiteye kadar eğitim vermeye mecburuz. Buna 50 katrilyon da yetmiyor” dedi.
Arınç, Manisa'da Anemon Otelleri Onursal Başkanı İsmail Akçura'nın eşi Nihal Akçura adına yaptırdığı Nihal Akçura Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin açılışına katıldı. Başbakan Yardımcısı Arınç, açılışta yaptığı konuşmada, “Manisa'mıza büyük bir sevinçle geldim. Temelinde bulunduğumuz turizm ve otelcilik meslek lisesinin açılışında sizlerle birlikte olmayı ve bu sevinci birlikte yaşamayı arzu ettim. İki günden bu yana Ege Bölgesi'ndeyim. Çok mutlu olduğumu ifade etmeliyim. Bütün kötülüklerin anası cehalet, her şeyin çözümü eğitimdir. Çocuklarımızın iyi bir eğitim aldığı zaman ülkemize ve insanlığa çok önemli hizmetler yapacağına inanıyoruz" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin artık birinci sıraya geldiğini anlatan Arınç, şunları söyledi: "Eskiden Milli Savunma Bakanlığı birinci sıradaydı.Eğitime 40-50 katrilyon da versek az olacağını biliyoruz. 18 milyon insanımıza ana okulundan başlayarak, üniversiteye kadar eğitim vermeye mecburuz. Buna 50 katrilyon da yetmiyor. Milli Eğitim Bakanı'mız Hüseyin Çelik döneminde Eğitime Yüzde Yüz Destek adı altında bir kampanya başlatıldı. O kadar destek aldı ki Manisa'da 160'ı bulan eğitim kurumu yapıldı. Çok şükür Manisalı hayırseverlerimiz içerisinde fakülte yapan da var. Hepsine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”
Genç nüfusun servet olduğunu kaydeden Arınç, sözlerine şöyle devam etti: “Gerçekten bu genç nüfusumuz bizim bir servetimiz. Genç nüfusumuzun iyi yetişmesi, ufkunun açık olması, vizyon sahibi olması bizim dileğimizdir. Geçmişte meslek liselerine karşı hasmane bir tutum olmuştur. Geçmişte meslek liselerini dışlayan davranış, kötü bir anlayıştı. Şimdi bundan uzaklaştık. Çocuklarımızın artık düz liselerde okuyarak mezun olmaları yeterli değil, iyi bir meslek sahibi olmaları ve işini iyi yapan olarak yetişmeleri de gerekiyordu. Artık meslek liselerimiz çok fazla destek gördü ve artık her alanda iyi bir meslek sahibi olabilecek çocuklarımızı hazırlayacak bir çalışma içerisindeyiz."
Turizm rakamlarının 30 milyonun üzerinde olduğunu anlatan Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Bunların 6'da biri Almanya'dan geliyor, Rusya'dan geliyor. Bu yıl ki hedefimiz 40 milyondur. Unutmayalım ki biz bu yarıştan gerideyiz. Biz dünya cennetinde yaşıyoruz. Tarih, insan unsuru turizm dediğinizde 20 çeşidin yaşandığı bir Türkiye'den bahsediyoruz. Turizmi çok akıllı yapmalıyız. Selanik Belediye Başkanı' beni ziyarete gelmişti. ‘Turizme önem vermek istiyoruz. Gelin bizde tesisleri alın, geliştirin' demişti. Bende bir gün Atina ziyaretimde kendileriyle karşılaştığımda bir şey söyledim. ‘Hizmet sektöründe zayıfsınız. Hizmet sektöründe başarılı olamazsanız, memnuniyeti sağlayamazsınız. Bizim bu topraklarda maddi ve manevi bağlarımız var. Siz burada tüm imkanları sağlasanız buralara bizden gelecek 10 binlerimiz var' demiştim. Bizdeki konaklama tesisleri dünyadaki birçok yerden daha güzel. Bu gençlerimiz bu sektörün en iyileri olarak yetişecekler. Her şeyi çok az bilen insan yerine bir şeyi çok iyi bilen insan yetiştirmek lazım. Bizim çocuklarımız geçmişten bu yana her şeyden biraz bildiğini iddia etmiştir. Bunun sonuçları yarışma programlarına da yansıyor. Ülkenin cumhurbaşkanının ismini sorduklarında afallayanlarda dahil. Birşeyi çok iyi bilecek insanlara ihtiyacımız var.“
HERKESİN DOKTOR MÜHENDİS OLMASI MÜMKÜN DEĞİL
Arınç, konuşmasının devamında, “Yaşayarak görecek, öğrenerek bilecek öğrencilerden çok şey kazanacağız. Herkesin doktor, mühendis olması mümkün değil, gerekmez de" dedi.
Meslek lisesi öğrencilerine de ihtiyacımız olduğunu anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni eğitim sistemizin bizim dönemlerimizdeki ilkokul ve orta okula tekrar dönüşmüş olması, mecburi eğitimin 12 yıla çıkması 4+4+4'lik yeni kademelerle eğitim sistemimizin en güzel hale getirmek için gayret edeceğiz. Salihli'ye kurulacak yeni fakülteyle 11 fakültesi olan CBÜ ile Manisa'yı eğitim kenti yapıyoruz. Biz okul yaptıracak durumda değiliz ama Allah bize de nasip etsin ama okullarında öğrenci olabiliriz.”
Arınç, konuşmasının sonunda tören alanında bekleyen çocuklara da seslenerek şunları söyledi: “Çocuklar bizi bağışlayın, bu büyükler konuşmaya başlarsa lafın sonunu zor getiriyor. Açılışı yapılan okulumuzun ülkemize ve Manisa'mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.“
KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI
İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında sanayi ve turizmin önemini bildiklerini belirterek şunları söyledi: "Bunu hepimiz biliyoruz. Sanayi ve turizmin gerekli kalkınmayı yapması için kalifiye elemanı ihtiyacı olduğu inkar edilemez. Okullarımızda sanayinin ihtiyacı olan kalifiye elemanı yetiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bizim hedefimiz, ülkemizin kalkınmasında gerekli vasıflı insanları yetiştirmektir.“
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, Anemon'un, geçmişten günümüze Manisa ile özdeşleşmiş ve dünyaya malolmuş Manisa lalesinin ismi olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "İçimizden biri olan Sayın İsmail Akçura beyefendi, Anemon'u Türkiye ve dünyada Manisa'nın ismini duyurmuş ve tanıtmıştır. İlimizde tarihi değerleri görebilmek için gelen yerli ve yabancı turistleri görmek mümkün biz de kentimizi geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kimileri yaptığımız işi park bahçe işi görüp yaptıklarımızı görmemezlikten gelse de biz yine de turizm gelişmesi için hizmetlerimize devam edeceğiz. Bu okul Manisa ve ülke turizminin gelişmesi için çok önemli bir adımdır.“
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de, bu okulun mimari projesiyle, içerisindeki örnek alanları ile Türkiye'ye örnek bir proje olduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Buranın temeli 14 ay önce atıldı. Okul biteli 2-3 ay oldu. Devre arası tatili nedeniyle açılışı bugüne nasip oldu. Biz devlet olarak bu kadar hızlı hareket edemiyoruz. Üç ay ihale süreciyle geçiyor, başka şeylerle geçiyor. Fakat İsmail bey ‘o kadar sabırlı değilim' diyor ve her şeyi en hızlı şekilde yapıyor. Bize de örnek oluyor. İsmail bey Manisa'mızı en güzel şekilde temsil ediyor. İlimize bir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yapım protokolü de imzaladık. Onu da kısa sürede bitireceğine inanıyoruz. Kendileri ile gurur duyduğumuz bir hemhşerimiz. Yapılan okulun hayırlı olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından okulun açılış kurdelesi kesildi. Arınç ve beraberindekiler okulu gezerek öğrencilerle sohbet etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.