Eğitimde değişiklik 1, 5 ve 9. sınıflarda
Eğitimde değişiklik 1, 5 ve 9. sınıflarda
Zorunlu kesintisiz eğitimde değişikliğin sadece 1, 5 ve 9. sınıflarda olacağını dile getiren Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, yabancı dil ve fen derslerinin daha erken sınıflarda başlayacağını söyledi. Karip, Kürtçe'nin de yer alacağı seçmeli derslerin haftada 2 saat verileceğini belirtti
ELİF ÖZLEM KARATAŞ / ANKARA
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, kamuoyunda '4+4+4' olarak bilinen yeni eğitim sistemiyle gelen değişiklikleri açıkladı. Karip, yeni dönemde değişikliğin yalnızca 1, 5 ve 9. sınıflarda olacağını, diğer sınıfların etkilenmeyeceğini belirtti.
Karip, yeni sistemle birlikte ilk yıl sadece 1., 5. ve 9. sınıfta müfredat değişeceğini, 1. sınıfa başlayan öğrenciler için müfredatta bir miktar hafifletme yapılacağını söyledi. Okula başlama yaşının sadece 3 ay erkene çekildiğini, 1 yaş erkene alınmadığını vurgulayan Karip, "1. sınıf müfredatının hafifletilmesi ve baskının azaltılması okula uyum sağlanmasında önemli bir faktör olarak değerlendirildi" dedi. İlk üç ayda okuma-yazma hazırlıklarıyla birlikte yeni bir ders olan "oyun ve fiziki etkinlikler" dersi getirileceğini ifade eden Karip, haftada 5, her gün bir saat yapılması planlanan dersin, 2. ve 3. sınıfta da devam edeceğini, 4. sınıfta ise ders saatinin 2 saate düşeceğini ifade etti.
MATEMATİK 1 SAAT ARTIYOR
Ders saatlerindeki değişikliğin sebebine değinen Karip, "Matematik ve fen bilimlerinde uluslararası karşılaştırmalara bakınca ilk 8 yıl içinde geride kaldığımız görülüyordu. Matematik, fen bilimleri gibi temel alanlardaki farkın kapatılması için ders saati artırıldı. İlkokul yıllarında oyunu bir araç olarak kullanarak öğrencilerin temel becerileri kazanmasını hedefliyoruz. Yabancı dilin geriye çekilmesi pedagojik olarak doğru bir yaklaşımdır" diye konuştu. Matematik dersinde haftalık 1 saatlik artış olacağını vurgulayan Karip, fen bilimleri dersinin artık 3. sınıfta 3 saatle başlayacağını, 4. sınıfta ise ders saatinin 1 saat artacağını ifade etti.
HAFTADA İKİ SAAT SEÇMELİ KÜRTÇE DERSİ
5. sınıfta ilk defa seçmeli ders olacağını belirten Karip, "6 alanda seçmeli ders olacak. Birinci grup din ve ahlak eğitimi, ikinci grup yaşayan diller, üçüncü grup yabancı dil alanı, spor ve sanat alanında dersler olacak. Sosyal bilimler ve matematik alanında da seçmeli dersler olacak" dedi. Yaşayan diller adı altında Kürtçe dersinin de olacağını belirten Karip, "Ders saati haftada 2 saat olarak tasarlandı. Öğrenciler isterse 5. sınıftan 8. sınıfa kadar devam edilebilir" diye konuştu. Karip, program değişiklikleri olduğu için ilk yılda kitap yerine öğretim materyali adı altında bir uygulama olacağını dile getirdi. Öğrenciler ve öğretmenlerin elinde öğretim materyali bulunacağını belirten Karip, "Bu materyaller test edilecek, bir sonraki öğretim yılında ders kitabına dönüştürülecek" dedi.
Dünyayla eşit olacak
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, "Vatandaşın aklını karıştırıyorlar sadece ufak bir değişiklik yaptık" dedi. Vatandaşlara yeni sistemin yeterince anlatılamadığını belirten Çelik, eğitime esneklik getirdiklerini ve her bireyin, standart formatta becerisi olduğunu düşünen bir program yerine 6 alanda oluşturulan seçimlik dersler koyduklarını söyledi. Hiç kimsenin 12 yıldan önce, ilkokul ya da ortaokuldan sonra diploma almayacağını belirten Çelik, "12 yıllık zorunlu eğitimin sadece sonunda diploma alınabilecek. Dünya lise mezunuyken biz ortaokul mezunu bile değiliz. 12 yıllık zorunlu eğitim ile bu durum eşitlenmiş olacak" diye konuştu. Ülkemizde öğrencilerin okula başladığı günden itibaren ayrılmayı istediklerini belirten Çelik, "Kar yağsın okul tatil olsun' anlayışını kaldırıyoruz. Okulu öğrencinin, evden ve sokaktan daha çok seveceği eğitim merkezleri haline getirmeye çalışıyoruz" dedi
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.