Eğitim Sistemi Sınav ve Dershane Baskısından Kurtarılmalı
Eğitim Sistemi Sınav ve Dershane Baskısından Kurtarılmalı
Başbakan Erdoğan’ın sınav sistemiyle dershanelerin kaldırılması önerisini desteklediklerini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Fatih projesi ve içi doldurulmuş 4+4+4 modeli yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafından yapılacak birtakım reformlarla eğitim sistemindeki YGS ve SBS gibi sınavlara endeksli eğitim anlayışının ve dershane çarpıklığının sona erebileceğini söyledi.
OKULLAR BOŞALDI
“İlk ve orta öğretimin son sınıflarında okuyan 2 milyona yakın öğrencinin büyük bölümü YGS, LYS ve SBS sınavlarına hazırlanmak için sahte doktor raporu alarak okul sıralarını boşaltmaya başladı. Hasta raporu alan öğrenciler okula gitmiyor ama dershaneye gidebiliyor” değerlendirmesiyle eğitim sistemindeki sınav ve dershane çarpıklığını ortaya koyan Avcı, yaptığı açıklamada, sınavcı ve ezberci eğitim sisteminin gençleri onursuz bir yarışa, stres ve bunalıma soktuğunu aktardı.
SINAVCI, DERSHANECİ ve EZBERCİ EĞİTİM SİSTEMİ TERK EDİLMELİ
Avcı, "Eğitim sistemimizi değerlendiren sınavlarda 'evet' ve 'hayır'a yer var; 'gri tonlar'a, 'belki' ve 'olabilir' gibi kavramlara yer yok. Bunu pedagojik olarak gerici ve sakıncalı buluyoruz" dedi.
Avcı, üniversite sınavına hazırlanan gençlerin 10'da 8'inin dershaneye gittiğini, anne babalarının, çocuklarının sınavı kazanması için dershaneye gitmesini zorunluluk olarak gördüğünü kaydetti. Üniversite ve liseye giriş sınav sisteminde yapılan çoğu değişikliklerin de dershanelere hizmet ettiğini vurgulan Avcı, dershanelerin ezberciliği teşvik ettiğini, sorun çözme, düşünme, düşündüğünü ifade etme ve hayata geçirme yerine "A, B, C" şıklarından birini işaretleten reaktif bir bakış açısı öğrettiğini ifade etti. Eğitimde ezberci anlayışın oluşmasında en büyük sorumluluğun YGS ve SBS sistemi olduğuna dikkat çeken Avcı, şunları ekledi:
REFORMLAR BOŞA YAPILMIŞ OLUR
Sınavlar hayatın her sahasında gençlerin kaderine hükmeder hale gelmiştir. Gerek YGS, SBS ve KPSS sistemi ve gerekse test tekniği bilgi kaynaklarına ulaşmanın serbest olduğu bir anlayışa göre olmalıdır. Ezberci, sınavcı ve dershaneci eğitim sisteminin değişmemesi durumunda Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yaptığı devrim niteliğindeki reform ve bir dizi önemli yenilik çalışmalarının ve YÖK’ün çabalarının yeterli sonucu vereceğini zannetmiyorum..
DERSHANE VE SINAVLAR STRES VE BUNALIM ÜRETİYOR
Velilerin sırtına ekstradan dershane ücreti yüklenmemesi gerekiyor. Dershanelerin öğrencileri strese soktuğunu, onların sosyal, duygusal ve psikolojik gelişimlerine zarar verdiğini ve bu nedenle öğrencilere ağır yükler ve sorumluluklar yüklemenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Türk eğitim sisteminin kanayan yaralarından birisi olan dershanelere biran önce çözüm üretilmesi gerekiyor. Dershanelerin devlet okullarının yerini almaya başladığını, gençlerin dershaneler arasında pazarlandığını, öğrencilerin okula ayırmadıkları emeği ve zamanı dershanelerde harcadıklarını görüyor ve çözümler öneriyorduk. Dershane ve sınav dayatmasına karşı çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tavrını çok haklı buluyor ve destekliyoruz. Çocuklarımızın gelecek pazarlığı üzerinden yürütülen bu sömürüye artık dur demeliyiz.
EĞİTİM TİCARİLEŞTİRİLDİ
Aileler, ekonomik koşulları ne olursa olsun dişten tırnaktan artırıp çocuklarını dershaneye göndermek zorunda hissediyorlar. Dershanelere öğrenci başına 2 ile 25 bin TL arasında ücret ödeyen veliler, çocuklarını dershaneye göndermediği takdirde anne - baba olarak kendilerini sorumluluklarını yerine getirmemiş hissetmektedirler. Bu durumu bilen dershanelerde çeşitli promosyonlar, hediyeler ve vaatlerle öğrencileri kazanmaya çalışıyor. Böylece dershaneler tamamen ticari kuruluşlar haline dönüştürülmeye; dershanelerde asgari ücretle çalıştırılan öğretmenler ise istismar edilerek, karar mekanizmalarından uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır.
ÖZEL OKULLAR TEŞVİK EDİLMELİ
Öğrencileri dershanelere mahkûm etmek yerine merkezi okullarda hafta sonları kurslar düzenlenebilir. Okullar arası başarı farklılıkları ve eşitsizlikler milimize edilerek birkaç türde standartlaştırılmış lise türüne geçilerek ve bu liselerde Anadolu Lisesi öğretim programı uygulanabilir. Dershane sahiplerinin ve çalışan personelin mağduriyetinin engellenmesi adına, atanamayan öğretmenleri devlet okullarına dönüştürmesi uygun görülen dershanelerde ve özel okullarda değerlendirmenin planlaması yapılmalıdır. Sosyo-ekonomik dezavantajlı çocukların ücretsiz kitap uygulamasında olduğu gibi tüm eğitim masrafları devlet tarafından karşılanmalı ve bu düzlemde özel okulculuk teşvik edilerek başarılı yoksul ailelerin çocukları özel okullarda okutulabilir. Lise müfredatları, yükseköğretim programları ile paralelleştirilmeli ve lise mezuniyetleri olgunluk sınavı maharetiyle düzenlenebilir.
DES
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.