Eğitim-Sen'den Yönetici Atamaya Dava Sinyanli

Eğitim-Sen'den Yönetici Atamaya Dava Sinyanli

Eğitim-Sen'den Yönetici Atamaya Dava Sinyanli

MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik Değişti

9 Ağustos 2011 Salı günlü Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik ve eklerinde bir dizi değişiklik yapılmıştır. Üyelerimizden gelen sorular ışığında, yapılan değişikliklerin ne anlama geldiğinin paylaşılmasının yararlı olacağı düşüncesiyle açıklama yapılması gereksinimi doğmuştur.

13.08.2011

9 Ağustos 2011 Salı günlü Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik ve eklerinde bir dizi değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikler, geçmiş dönemde açtığımız davalarda verilen Danıştay kararlarıyla, Bakanlığa ilettiğimiz görüşler ışığında genel merkezimizce değerlendirilmektedir. Hukuka aykırı olduğunu düşündüğümüz hükümlerle ilgili olarak, gerekirse, Danıştay nezdinde dava açılacaktır. Ancak üyelerimizden gelen sorular ışığında, yapılan değişikliklerin ne anlama geldiğinin paylaşılmasının yararlı olacağı düşüncesiyle açıklama yapılması gereksinimi doğmuştur.

1.    Yönetmeliğin, ‘Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar’ başlıklı 7. maddesinin, (ç) bendi değiştirilmiş, aynı maddeye 2. fıkra eklenmiştir. Buna göre, herhangi bir eğitim kurumuna yönetici olarak atanabilmek için, o eğitim kurumuna Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilmek gerekecektir. Aynı değişiklikle, yönetici olarak atanabilmek için, son üç yıllık sicil notunun olumlu olması koşulu kaldırılmıştır.
Yine aynı maddede yapılan değişiklik uyarınca, eğitim kurumlarına yönetici olarak atanabilmek için, başvuru tarihi itibarıyla fiilen eğitim öğretim hizmetleri sınıfında görev yapmak gerekmektedir.
2.    Yönetmeliğin, ‘Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar’ başlıklı 8. Maddesinde yapılan değişiklikle, 7. Maddedeki değişikliğe uygun olarak, herhangi bir eğitim kurumuna yönetici olarak atanabilmek için, o eğitim kurumuna Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilmek gerekecektir. Ancak branş itibarıyla bazı eğitim kurumlarına atanmak isteyenlere ek puan verilecektir. Bu amaçla ayrıntılı bir Ek Form düzenlenmiştir. Kuşkusuz benzer branşta olup yer almayanlar olacaktır. Bu durumda olanlar, Ek 4’ün ilgili bölümündeki eksik düzenlemenin iptali istemiyle dava açabilecektir.
Yönetmelik değişikliği taslağı genel merkezimize gönderildiğinde sendikamız; mesleki ve teknik kurumları ile özel eğitim kurumlarına, bu eğitim kurumlarında okutabileceği aylık karşılığı dersi olan öğretmenlere yönetici olma hakkı tanınmasını, eğitim kurumunun niteliğine göre atölye, laboratuar ya da meslek dersleri öğretmenleri ile özel eğitim öğretmenlerine ek puan verilmesini ve mesleki ve teknik kurumlarında müdür yardımcılarından birinin mutlaka 3.7.2002 gün ve 24804 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin “Koordinatör müdür yardımcısının görev ve sorumlulukları” başlıklı (değişik)258.maddesi uyarınca atölye, laboratuar ya da meslek dersleri öğretmenleri olmasını savunmuştur. Ancak Ek 4’te yer alan puanlama, (müdürlük için 20 puan, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı için 5 puan) diğer
3.    Yönetmeliğin, ‘Komisyonların oluşumu’ başlıklı 9. Maddesinin 1. Fıkrasında yapılan değişiklikle, İl Değerlendirme Komisyonuna, Kamu Görevlileri Sendikaları Yasasına göre eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gösteren sendikalardan o ilde Bakanlık personeli bakımından, en çok üyeye sahip sendikanın temsilcisi de üye olarak katılacaktır.
Yönetmelik değişikliği taslağı genel merkezimize gönderildiğinde sendikamız; eğitim işkolundaki sendikalardan Seçme Sınavı Komisyonu’na ülke çapında en fazla üyeye sahip üç sendikanın,  İl Değerlendirme Komisyonu’na da o ildeki en fazla üyeye sahip üç sendika temsilcisinin katılması gerektiği yönünde görüş bildirmiştir.
Yönetmeliğin Seçme sınavı
4.    Yönetmeliğin, ‘Seçme sınavı’ başlıklı 11. Maddesi ile ‘Sınavların konuları ve puan değerleri’ başlıklı 12. Maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, müdür başyardımcılığı için de sınav koşulu aranacaktır.
Yönetmelik değişikliği taslağı genel merkezimize gönderildiğinde sendikamız; Yönetmeliğin 11. maddesine kariyer ve liyakat ilkesi açısından yönetici adaylarının geleceklerini planlayabilmeleri ve belirsizliğe, keyfiliğe yer vermemek için müdür yardımcılığı ve müdürlük sınavlarının her yıl yapılacağına ilişkin bir hüküm eklenmesi gerektiğini savunmuştur. Ancak bu yönde bir değişiklik yapılmamıştır.
Yönetmeliğin, Sınavlar için duyuru ve başvuru
5.    Yönetmeliğin, ‘Sınavlar için duyuru ve başvuru’ başlıklı 13. Maddesinde yapılan değişiklikle, Eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı sınavlarına, mevcut yöneticiler, daha önce yöneticilik yapmış olanlar, Yönetmeliğin 25. Maddesinin birinci fıkrasında sayılan unvanlarda görev yapmış olanlar, askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenler, yurt dışında öğretmen olarak görevli bulunanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası kapsamında aylıksız izinli olanlar da istemeleri hâlinde başvuruda bulunabilecektir.
Eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı sınavlarına başvuruda bulunacaklarda aranan 3 yıllık sürenin hesabında; askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin, eğitim kurumlarındaki askerlik hizmetinde geçen sürelerinin tamamı, 4/B li olarak sözleşmeli öğretmenlikte geçen sürelerin tamamı, özel okullarda öğretmen/yönetici olarak geçen sürelerin 2/3’ü de değerlendirilecektir.
Yapılan değişiklikle, başvurunun koşulları genişletilmiş, üç yıllık sürenin hesabında, asker öğretmen olarak geçen süreler, 4/B’li olarak geçen süreler ile özel okullarda yerine getirilen görevlerin belirli bir bölümünün göz önünde bulundurulacağı belirtilmiştir.
Yönetmeliğin, Sınavların değerlendirilmesi
6.     Yönetmeliğin, ‘Sınavların değerlendirilmesi’ başlıklı 14. Maddesinde yapılan değişiklikle, yazılı sınavda başarılı olma puanı 60’tan 70’e çıkarılmıştır.
7.    Yönetmelik değişikliği taslağı genel merkezimize gönderildiğinde sendikamız; Yönetmeliğin 15.maddesinin 1. fıkrasının (c) bendiyle eğitim kurumunu eğitim-öğretime açmak kaydıyla kurucu müdür olarak geçirilen süreler ve en az bir yıl görev yapmak koşuluyla müdür yetkili öğretmenlikte geçirilen sürelerin üçüncü kademe yöneticiliğinden sayıldığını, böylece kurucu müdürler ve müdür yetkili öğretmenlerin müdür yardımcılığı ve müdürlük sınavını kazanmadan doğrudan C tipi okullara müdür yardımcısı veya müdür olarak atanabildiklerini, bu görevler için duyuru yapılmadığı ve herhangi bir koşul aranmadığı dikkate alındığında bunlara önemli bir ayrıcalık sağlandığını, bu nedenle kurucu müdürlere ve müdür yetkili öğretmenlere ilişkin hükümlerin söz konusu maddeden çıkarılmasını, yine aynı gerekçelerle Ek-2 Değerlendirme Formunda kurucu müdürlere 5 puan uygulamasına da son verilmesini, kurucu müdürlüğe görevlendirmenin duyuru koşuluna bağlandığı takdirde söz konusu puanın Değerlendirme Formunda kalabileceğini bildirmiştir.
Ancak bu önerimiz de, yönetmelik değişikliği sırasında göz önünde bulundurulmamıştır.              
8.    Yönetmeliğin ‘Sınavların sonuçlarına itiraz’ başlıklı 16. Maddesinde yapılan değişiklikle, sınav sonuçlarına, Personel Genel Müdürlüğü aracılığıyla Seçme Sınavı Komisyonu yerine, sınavı yapan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne itiraz getirilmiştir.
9.    Yönetmeliğin ‘Müdür yardımcılığı için duyuru ve atama’ başlıklı 18. Maddesinde yapılan değişiklikle, tercih sayısı 25 olarak düzenlenmiş, atama sonuçlarının il milli eğitim müdürlüğünün internet sitesinde duyurulacağı, müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı sınavına dayalı olarak müdür yardımcılığına atananların, aynı sınav puanıyla müdür başyardımcılığına başvuramayacakları kurala bağlanmıştır.
Yönetmelik değişikliği taslağı genel merkezimize gönderildiğinde sendikamız; Yönetmeliğin 18. maddesinin (değişik) 5. fıkrasında yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılığı norm kadrosundan en az birinin kadın adaylara ayrılarak, kadın adaylar arasından atama yapılacağı kuralında yer alan “yatılı kız öğrencisi bulunan” ibaresinin madde metninden çıkarılarak tüm eğitim kurumları yöneticilerinin birinin mutlaka kadın yöneticisi olacak biçimde değiştirilmesini, eğitim kurumları yöneticilerinin yarısının kadınlardan oluşması içinde gerekli çalışmalara başlanmasını önermiştir.
Yine sendikamızca, Yönetmeliğin 18/1 maddesinde yer alan müdür yardımcılığı atamalarının “ihtiyaç duyulan zamanlarda” yapılacağı ibaresi soyut ve belirsiz olduğundan illerde farklı uygulamalara neden olduğu, kimi valiliklerin bir yıl içinde üç kere açık olan müdür yardımcılıklarının duyurusunu yaptığı halde kimi valiliklerde ise hiç yapılmadığı, bu nedenle söz konusu ibare yerine “altı ayda bir” ibaresinin eklenmesi önerilmiş, aynı durumun, yatılı ilköğretim bölge okulları müdür yardımcılıklarına atamayı düzenleyen hükmünde de yer aldığı belirtilmiştir.  
Ancak yapılan değişikliklerde bu önerilerimiz göz önünde bulundurulmamıştır.
10.    Yönetmeliğin, ‘Müdür yardımcılığına duyuru ve atama’ başlıklı 19. Maddesi ile ‘Müdürlük için duyuru ve atama’ başlıklı 20. Maddelerinde yapılan değişikliklerle de 18. Maddede yapılan değişikliğe paralel bir düzenleme yapılmıştır.
11.    Yönetmeliğin, ‘İsteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atamalar ve diğer atamalar’ başlıklı 21. Maddesinde yapılan değişiklikle, 10 yerine 25 eğitim kurumunu tercih etme, 31 Mayıs tarihi itibarıyla 2 yıllık çalışma süresini doldurma, maddede sayılan yönetim kademelerinde asaleten görev yapmış olma, atamaların yapıldığı tarihten itibaren en geç 5 işgünü içinde il millî eğitim müdürlüğünün internet sitesinde en az 5 gün süreyle yayımlanma kurala bağlanmıştır.
12.    Yönetmeliğin, ‘Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar’ başlıklı 22. Maddesinde yapılan değişiklikle, 30 Eylül tarihi itibarıyla bulundukları eğitim kurumlarında 8 yıllık görev süresini dolduran müdür yardımcıları ile müdür başyardımcılarına da zorunlu yer değiştirme (rotasyon) getirilmiştir.
Yine aynı maddede yapılan değişiklik uyarınca, başvuruda bulunanların atamaları tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre yapılacak, başvuruda bulunduğu halde puan yetersizliği nedeniyle tercihlerinden birine atanamayanlar ile sınırlı olmak üzere, atama işlemlerinin tamamlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde, ikinci defa duyuru yapılacak, duyuruda, bu madde kapsamında daha önce duyurusu yapıldığı halde başvuru yapılmaması nedeniyle atama yapılamayan eğitim kurumu yöneticiliklerine yer verilecek (dolayısıyla yeni açılan veya duyuruda yer almayan eğitim kurumlarına atama yapılamayacak), bu şekilde duyurusu yapılan yöneticiliklere atanmak üzere başvuruda bulunanların atama işlemleri tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre en kısa sürede sonuçlandırılacak, bu madde kapsamında birinci ve ikinci defa yapılan duyurulara başvuruda bulunmayanlar ile başvuruda bulunduğu halde puan yetersizliği nedeniyle tercihlerinden birine atanamayanların atamaları boş kalan eğitim kurumu yöneticiliklerinden birine olacak şekilde kura ile yapılacak, zorunlu yer değiştirme kapsamında görev yeri değiştirilen eğitim kurumu yöneticilerinden okul müdürleri 5 yıl, müdür yardımcıları ve müdür başyardımcıları ise 8 yıl boyunca ayrıldıkları eğitim kurumlarına aynı unvanla yer değiştirme suretiyle atanamayacaktır. Ancak bu durumda olanların, istekleri dışında eski görev yerlerine atanıp atanamayacaklarına ilişkin bir hüküm düzenlenmemiştir. Bu da, yönetmelik hükmünün hileli yollarla aşılmasına yol açabilecektir.
Sendikamız, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının da dahil edildiği zorunlu yer değiştirmelerin aynı okul türleri içinde kurum tiplerini gözetecek ve özür gereklerini dikkate alacak biçimde yapılmasını savunmaktadır.
Zorunlu yer değiştirmeye tabi müdür yardımcıları ve müdür başyardımcılarının sayıca çokluğu, bunların yer değiştirmesinin eğitim düzeni ve aile hayatları üzerinde yaratacağı etkiler dikkate alınarak ciddi mağduriyetlerin yaşanacağı açıktır. Yine bakanlığın genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi” konulu 6.5.2010 günlü 2010/30 sayılı genelgesi uyarınca bu dönüşümün tamamlanacağı belirtilen 2014 yılına kadar ortaöğretim kurumlarındaki yönetici ve öğretmenlerin önemli bir çoğunluğu yer değişikliğiyle karşı karşıya kalacaklardır. Kaldı ki anılan genelgenin iptali istemiyle sendikamızın açtığı dava, Danıştay 8. Daire’nin 2010/5636 esas sayılı dosyasında derdest olduğundan bu davada verilecek bir iptal kararı ortaöğretim kurumlarını ciddi biçimde etkileyecektir. Bu nedenlerle müdür yardımcıları ve müdür başyardımcılarının zorunlu yer değiştirmesinin mağduriyetleri artırmaması, karmaşaya yol açmaması ve eğitim düzenini olumsuz etkilememesi için yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesinden iki yıl sonra uygulanmasını savunmuştur.
Ayrıca ciddi düzeyde engeli olan eğitim yöneticileri 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un “İstihdam” başlıklı 14.maddesi uyarınca istemedikleri sürece zorunlu yer değiştirme sürecinin dışında tutulmalıdır. 
13.    Yönetmeliğin, ‘Atama ve yer değiştirme dönemleri’ başlıklı 23. Maddesinde yapılan değişiklikle yer değiştirme takvimi yeniden düzenlenmiştir.
Buna göre; müdürlük, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına sınav sonucuna dayalı olarak yapılacak atamalar için daha önce bir takvim belirlenmemişken yeni düzenlemeye göre ocak-şubat aylarında yapılacak, bu kapsamda yapılacak atamalar Valiliklerce gerekli görüldüğü hallerde ocak ve şubat ayları dışında da yapılabilecektir. İsteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atamalar ve diğer atamalar mayıs ve haziran ayları yerine yalnızca mayıs ayında; zorunlu yer değiştirmeler temmuz ve ağustos yerine, ağustos ve eylül aylarında yapılacaktır. Ayrıca, iller arası yer değiştirmeler uygun görülürse bakanlıkça haziran ve temmuz aylarında yapılabilecektir.
Sınava dayalı olarak yapılacak atamalar ile iller arası yer değiştirmelerin, valilikler ve bakanlığın isteğine bırakılması illerde farklı uygulamalara neden olmuştur. Kimi valilikler bir yıl içinde üç kere açık olan müdür yardımcılıklarının duyurusunu yaptığı halde kimi valilikler hiç yapmamıştır. Bu nedenle söz konusu ibarelerin yerine sendikamızca “altı ayda bir” ibaresinin eklenmesi önerilmiş, ancak bu önerimiz de kabul görmemiştir.  
14.    Yönetmeliğin, ‘Puan eşitliği halinde öncelik sırası’ başlıklı 24. Maddesine eklenen fıkrayla, puanların eşitliğinde tanınan öncelik sırasına rağmen durum değişmediği takdirde, adayların katılımı da sağlanarak kura yoluna başvurulacağı kurala bağlanmıştır.
15.    Yönetmeliğin, ‘Yönetim kademelerinde geçmiş sayılan diğer görevler’ başlıklı 25. Maddesinde yapılan değişikle, hangi görevlerde bulunanların hizmetlerinin, yönetim kademelerinde geçmiş sayılacağı düzenlenmiştir (önceki yönetmelik doğrultusunda).
Yine bazı görevlerde bulunanların, boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere; valiliklerde görev yapanlar görev yaptıkları valilik aracılığıyla, merkez teşkilatında görevli olanlar ise Personel Genel Müdürlüğü aracılığıyla zamana bağlı olmaksızın Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile boş eğitim kurumu yöneticilikleri için başvuruda bulunabileceklerine ilişkin hüküm kaldırılmıştır.
16.    Yönetmeliğin, ‘Kapatılan, dönüştürülen ve birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinin atamaları’ başlıklı 26. Maddesine ek fıkra eklenmiştir. Buna göre, dönüştürülen veya birleştirilen eğitim kurumu yöneticiliklerine atananlar için, bu eğitim kurumlarındaki görevleri kazanılmış hak olmayacaktır. 
17.    Yönetmeliğin, ‘Yöneticilik görevinin sona ereceği haller’ başlıklı 27. Maddesinde yapılan değişiklikle;
. Yalnız yurt dışında değil, yurtiçinde bir yıl ve daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin yöneticilikleri de sona erecektir.
Yönetmeliğin 27/1. Maddesi kapsamında yöneticilik görevi sona erenlerin bu durumları ortadan kalktığında, daha önce ayrıldıkları eğitim kurumu yöneticiliği boş olması durumunda öncelikle bu eğitim kurumlarına, bunun mümkün olmaması durumunda, varsa ve istemeleri halinde il millî eğitim müdürlüklerince önerilecek bir eğitim kurumu yöneticiliğine, durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması durumunda ise durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacaktır.
Yönetmeliğin 27. Maddesine eklenen 4. Fıkra uyarınca, norm kadro fazlası durumuna düşen eğitim yöneticileri, 2 yıllık süre içerisinde görev yaptığı eğitim kurumunda durumuna uygun yöneticilik normunun artması ya da her hangi bir nedenle boş yönetici normu oluşması halinde bu kadroyla ilişkilendirilecek, 2 yılın sonunda durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacaktır.
18.    Yönetmeliğin, ‘Yöneticilik görevinden ayrılma’ başlıklı 28. Maddesinin 3. Fıkrasının (b) bendinde yapılan değişiklikle, “fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile bilim ve sanat merkezlerine” öğretmen olarak atanmaları nedeniyle yöneticilik görevi sona erenler de, 1 yıl geçmeden yeniden yöneticilik görevlerine atanabilecektir.
19.    Yönetmeliğin, ‘Yöneticilik görevinden alınma’ başlıklı 29. Maddesinin 2. Fıkrasında yapılan değişiklikle, “Görev yerleri bu madde kapsamında değiştirilenler, aradan üç yıl geçmedikçe ayrıldıkları eğitim kurumuna yönetici olarak atanma isteğinde” bulunamayacaktır.
20.    Yönetmeliğin, ‘Yöneticilikleri boş olan eğitim kurumları için duyuru’ başlıklı 32. Maddesinde yapılan değişiklikle;
. Görevden uzaklaştırılanlar,
. Askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenler,
. Yurt dışında öğretmen olarak görevli bulunanlar ve
. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamında aylıksız izinli olanlar,
bu durumları sonlandırılmadan müdür, müdür başyardımcısı ve müdürlük için başvuruda bulunamayacak, il içi ve iller arası yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.
Yönetmelik değişikliği taslağı genel merkezimize gönderildiğinde sendikamızca;  görevden uzaklaştırılanların, asker öğretmenlik yapanların, yurtdışında öğretmen olarak görevli bulunanların ve 657 sayılı yasa ve 4688 sayılı yasa kapsamında aylıksız izinli olanların yöneticiliğe başvuramayacağına ilişkin düzenlenmenin, başvuru hakkının engellenmesi anlamına geldiği, bunun da yargı kararları dikkate alındığında hukuka aykırı olduğu bildirilmişti. Ancak bu konudaki görüşümüz de bakanlıkça göz önünde bulundurulmamıştır.  
21.    Yönetmeliğin, ‘İller arası yer değiştirme’ başlıklı 33. Maddesinde yapılan değişikle, eylül ve ekim olan iller arası yer değiştirme takvimi kaldırılmış, yine yer değiştirme duyurusu, bakanlığın takdirine bırakılmıştır.
22.    Yönetmeliğin ekinde yer alan EK 1 ve Ek 2 formları değiştirilmiş, yönetmeliğe EK 4 adıyla yeni bir form eklenmiştir. Buna göre;
. EK 2’ de yapılan değişikliklerle, lisans, yüksek lisans ve doktora puanları arttırılmıştır. Bunun olumlu bir gelişme olduğunu söylemek olasıdır.
. 657 sayılı Yasada yapılan değişikliğe uygun olarak, ödüller değiştirilmiş ve puan sistemi devam ettirilmiştir. Sendikamız ödül sisteminin adil ve hakkaniyete aykırı olduğuna inanmaktadır. Ödüllerin verilme ölçütünün objektif olmadığı bütün eğitim çalışanlarınca dile getirilmektedir.
. Aylıktan kesme ve üzerindeki cezamlar için eksi puan verilecektir. Bu durum, eğitim yöneticileri ve adaylarının ikinci kez cezalandırılması anlamına geldiğine kuşku yoktur.
. Uzman öğretmen ve başöğretmenlik için 4 ve 6 gibi puanlar verilecektir. Sendikamız, değerlendirme formundan kariyer bölümünün çıkarılması gerektiğini savunmaktadır. Öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılması ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmıştır. 5204 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden beş yılı aşkın bir süre geçtiği halde yalnızca bir kez sınav yapılmıştır. Hizmet içi eğitim etkinlikleri nedeniyle verilen puanların Anayasaya aykırı olduğu yönünde Anayasa Mahkemesi kararı vardır. Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği ile Kılavuz hakkında da yürütmenin durdurulması kararları verilmiştir. Uzman ve başöğretmen unvanı verilenlerin önemli bir bölümü, bu puanlar göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
. Kurucu müdürlerden, kurucu oldukları eğitim kurumlarına atanmak isteyenlere 5 gibi yüksek bir puan verilecektir. Kurucu müdürlerin görevlendirilme biçimleri hakkında sendikamızın ciddi kuşkuları bulunmaktadır. Bu nedenle sendikamız. Kurucu müdürlük için duyuru yapılması ve buna göre atama yapılması durumunda kurucu müdürlüğe puan verilmesinin adil olacağına inanmaktadır.
. Yöneticilikte geçen puanlar düşürülmüştür. Bu durum, yöneticilik deneyiminin anlamsız hale getirilmesine yol açacaktır.
. Yönetmeliğe eklenen EK 4 Formuyla, mesleki ve teknik eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak istemiyle yapılan başvurularda, hangi meslek dersleri öğretmenlerine ne kadar ek puan verileceği düzenlenmiştir.
Sendikamız, mesleki ve teknik kurumları ile özel eğitim kurumlarına, bu eğitim kurumlarında okutabileceği aylık karşılığı dersi olan öğretmenlere yönetici olma hakkı tanınmasını, eğitim kurumunun niteliğine göre atölye, laboratuar ya da meslek dersleri öğretmenleri ile özel eğitim öğretmenlerine ek puan verilmesini ve mesleki ve teknik kurumlarında müdür yardımcılarından birinin mutlaka 3.7.2002 gün ve 24804 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin “Koordinatör müdür yardımcısının görev ve sorumlulukları” başlıklı (değişik) 258. maddesi uyarınca atölye, laboratuar ya da meslek dersleri öğretmenleri olmasını savunmaktadır. Ayrıca EK 4’te yer almayan veya unutulmuş olabilecek bazı branşların da sorunlara yol açabileceği, taslak tartışmaları sırasında, sendikamızca bakanlığa bildirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum