Eğitim iş kolunda yeni bir sendika daha kuruldu

Eğitim iş kolunda yeni bir sendika daha kuruldu

Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası(EKSEN) adı ile kurulan sendika, eğitim iş kolundaki 30. sendika oldu.

Sendika tarafından yapılan açıklama şöyle;

SİViL, MİLLİ ve KATILIMCI BİR SENDİKA KURULDU : EKSEN
Eğitimde Birlik Derneğinin öncülüğünü yaptığı ve “Sendikacılıkta Yeni Bir Zihniyet” ortaya koyacaklarını beyan ederek yola çıkan Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası Genel Merkezi (EKSEN) tarafından yapılan açıklamda şunlar kaydedildi:

“Demokratik yönetimlerde iktidar, çeşitli gruplar ve kurumlar arasında dağtılmış olarak bulunur. İktidar, bu anlamda, yönetilenlerin emir ve kurallara uymalarını sağlamak olup, en büyük iktidar örgütü, kurumların kurumu olan devlettir. Hükümet, devletin varolması için gerekli olan örgütlenmiş siyasal iktidara denir. Sonra muhalif siyasal partiler ve sivil toplum örgütleri gelir.Devletin dikkate alması gereken toplum ise kamuoyu olarak nitelendirilir, hükümet, onun istek, özlem, amaç ve çıkarlarını, yani kamu yararını gözetmek zorundadır. Kamu yararı, halkın ihtiyaç duyduğu her türlü mal ve hizmetin, kamu bürokrasisi tarafından üretilmesidir. Bu üretim ve dağıtımda sorun olduğu zaman ne olacaktır? Yani yasalar önünde eşit yurttaşlar topluluğu diye tanımladığımız kamuoyu hakları kimler tarafından korunacaktır? İşte bu noktada sivil toplum gündeme gelmektedir.

En büyük sivil toplum kuruluşlarının başında gelen sendikalar bu anlamda sivil toplum ile devlet arasındaki ilişkileri düzenlemede en önemli toplumsal örgütlenmelerdir. Asli görevleri üyelerinin ekonomik ve özlük haklarını korumak olan sendikaların aynı zamanda en büyük görevlerinden birini de “İnsan haklarının hiçbir gerekçeyle ihlal edilemeyeceğini ve insanların sahip olduğu onurun, inancın, kimliğin, değerlerin ve hayat tarzlarının hiçbir irade, ideoloji ya da otorite tarafından yok sayılamayacağını ve baskı altına alınamayacağını savunmak” oluşturmaktadır.

Türkiye’de Sendikal Kültür: Türkiye'de sendikacılığın bu tanım çerçevesinde gelişememesinin en önemli nedenlerinin başında; sendikaların uzun yıllar tek parti zihniyetinin ürettiği bir anlayışla ele alınması, devletin güdümünde ve kontrolünde ya da politik ve inanç bölünmüşlüğünün etkisinin her geçen gün arttığı bir ortamda birer ideolojik aygıta dönüştürülmesi gelmektedir.

Bütün iyi niyetleriyle çalışma yapan sendikaların mevcudiyetine rağmen niyetler halis olsa da dayanılan zihniyet eksikliğinin değişimi gerçekleşmediği için sağlıklı bir sendikal gelişim bugüne kadar sağlanamamıştır. Dolayısıyla ülkemizde temel sendikal ve sosyal hakları güvence altına alacak yapıların oluşması için bir zihniyet değişikliğine acilen ihtiyac vardır. Bu değişim ancak bireyin, toplumun ve devletin özgürlük alanlarının nerede başlayıp nerede bitmesi gerektiğini idrak eden ve bunu ahlaki yapısında içsellestirmiş, hak taleplerinde etik hiyerarşiyi özümsemiş bireyler ve örgütler sayesinde gerçekleşecektir.

EKSEN’in örgüt anlayışı, “içe kapalı, bireyin ortaya çıkışını törpüleyen, otoriter” anlayış temelli ‘hiyerarşik örgütsel yapılar’ olmakdan ziyade “eşitlik, sosyal adalet, dayanışma ve bireyin ortaya çıkışına zemin sağlayan” anlayış temelli ‘çoğulcu örgütsel yapılar’ şeklinde olacaktır. Ancak o zaman sendikalar “Siyasal iktidara kayıtsız şartsız bir biçimde payanda olarak güç veren veya iktidara karşı bir siyasal örgütlenme ve bu oyunda bir hamle aracı olmaktan kurtulabilir”.

 

 DEĞİŞİM ve EKSEN:Kısacası bugün ülkemizde, iç politikaların ve inanç bölünmüşlüğünün aracı olmayı bir tarafa bırakarak, sendikal çıkarları, iktisat, sosyal ve çalışma politikalarına ilişkin tüm yelpazeyi kapsayacak bir zihniyet değişimiyle bezenmiş yeni bir sendikal anlayışa ihtiyaç vardır. Ancak o zaman ülkemizde sendikalar “Hükümet eli ile yönetişim” den kurtulup “Hükümet ile beraber yönetişim” sürecine geçebilir. Bu gerçeği tespit etmenin vermiş olduğu sosyal bilinç ve sorumluluğun neticesinde, bu hedefin gerçekleşmesine katkı için kısa adı ‘EKSEN’ olan Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası olarak “sivil, milli, katılımcı ve değerlerimize bağlılığı” temel ilkeler kabul eden bir anlayışla yola çıkıyoruz

EKSEN’in Amacı: İnsan haklarına saygılı, her bireyin özgür olarak kendini ifade edebileceği, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkan, insanlar arasında fikir, düşünce ayrımı yapmadan onları saygıdeğer birer birey olarak kabul eden, ülke kalkınmasında sivilleşmenin önemine inanan, ülke insanına düşünce ufku açmayı amaçlayan, ülke kaynaklarının herkes tarafından adilce kullanılabileceği, inançların baskıya uğramadan ifade edilebileceği, külfetin ve nimetlerin eşit bir şekilde paylaşılacağı, tarihiyle barışık, insanların vatandaşı olmaktan gurur duyacakları güçlü, huzurlu ve büyük bir Türkiye hayalini gerçekleştirmektir.

Bu ideali gerçekleştirmek için tüm eğitim çalışanlarını kısa adı EKSEN olan Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası’na üye olup, güç vermeye davet ediyoruz.”

EKSEN GENEL MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.