Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi kuruldu!

Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi kuruldu!

Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi kuruldu!

Türkiye’nin en önemli sorununun eğitim olduğu konusunda kuşku yok. Hangi taşı kaldırırsanız kaldırın, tüm o sorunların nedeni, eğitim eksikliği ya da yanlış eğitimdir. Bunu herkes biliyor ve söylüyor. Ama bu konuda bir inisiyatif oluşturulamıyordu. Özellikle de üniversitelerde.
Eğitim konusunda herkes konuşurken eğitim fakülteleri susuyordu. Doktorlar, mühendisler, hukukçular hepsi kendi aralarında örgütlenip, mesleklerinin itibarı ve geleceği için çaba harcadılar. Eğitimciler ise olup biteni sadece seyrettiler. Ama müthiş gelişmeler var. Nihayet onlar da “uyandı“ ve kaybettikleri zamanı telafi etmek için kolları sıvadılar.

Tarihi toplantı
Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi EFDEK’nin temelleri 20-21 Ocak’ta Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nin ev sahipliğinde, 54 eğitim fakültesi dekanının katılımıyla gerçekleşen Eğitim Fakülteleri İnisiyatif Geliştirme ve Değerlendirme Çalıştayı’nda atıldı. Ve bu ilk toplantıda EFDEK’in kuruluş kararı alındı.
Çalıştay sonrasında yapılan seçimle EFDEK Yürütme Kurulu şu dekanlardan oluştu:
Prof. Dr. Cemil Öztürk (Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. Ali Yıldırım (Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. Tuba Yanpar Yelken (Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. Seda Saracaloğlu (Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. Mehmet Bahar (Abant İzzet Baysal Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. M. Yaşar Özden (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. Vehbi Çelik (Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi).
Konsey Başkanlığı’na ise Prof. Dr. Cemil Öztürk seçildi.

Öncelik akreditasyonda!
EFDEK, yılda en az iki kez toplanacak. Her toplantıya farklı bir üniversite ev sahipliği yapacak. Toplantının yapılacağı üniversite ise oylama ile belirlenecek. Örneğin ikinci toplantının Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi’nde yapılması çalıştayın son oturumunda yapılan seçimle belirlendi. Eğitim fakültelerinin görev ve sorumluluk alanıyla ilgili olağan dışı bir gündem oluştuğunda, konsey olağanüstü toplantı yapabilecek.
EFDEK, amaçlarını gerçekleştirmek için çalışma grupları oluşturabilecek; çalıştaylar, bilimsel toplantılar düzenleyebilecek; gerekli yayın faaliyetleri yapabilecek. Nitekim, bugünlerde yakın vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için birkaç çalışma grubunu oluşturmaya çalışıyor. Bu gruplar eğitim fakültelerinin akreditasyonu için gerekli altyapıyı kuracak.

Sonuç bildirgesi
Çalıştay Sonuç Bildirgesi’nde şu kararlara yer verildi:
1. Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi’nin yapısı ve işleyişi gözden geçirilmeli; eğitim fakültelerinin temsil gücü arttırılmalıdır. Buna paralel olarak, öğretmen yetiştirme politikalarının oluşturulmasında MEB, YÖK ve Öğretmen Yetiştirme Türk MillÓ Komitesi ile EFDEK etkili bir işbirliği içinde olmalıdır.
2. EFDEK’in öncülüğünde Eğitim Fakülteleri Akreditasyon Derneği kurulmalı; onun çatısı altında bir ulusal akreditasyon sistemi oluşturulmalıdır.
3. Eğitim fakülteleri insan gücü, altyapı ve donanım vs. yönünden çağdaş standartlara kavuşturulmalıdır.
4. İlköğretim ve ortaöğretime öğretmen yetiştirme eğitim fakültelerinin işidir.
5. Bugün eğitim fakülteleri ülkenin öğretmen ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. Öte taraftan açılmasına izin verilmiş, fakat henüz faal olmayan onlarca fakülte vardır. Bu fakültelerin aktif hale gelmesiyle ihtiyaç fazlası öğretmen arzının daha da artacağı açıktır. Dolayısıyla, sözü edilen koşullar değişmedikçe yeni eğitim fakülteleri açılmamalıdır.
6. Buna paralel olarak öğretmen açığı olmayan alanlarda ikinci öğretim programları kaldırılmalıdır.
7. YÖK eğitim fakültelerinin öğrenci kontenjanlarını belirlerken bu kurumların personel, mekân ve araç - gereç durumunu göz önünde bulundurmalı; kapasite fazlası öğrenci kontenjanı vermemelidir.
8. Eğitim fakültesine giriş koşulları adayların tutum ve beceri düzeylerini de ölçecek şekilde yeniden belirlenmelidir.
9. Eğitim fakültesi dekanları başka seçeneğin bulunmadığı durumlar hariç kariyerini eğitim alanında yapanlar arasından atanmalıdır.
10. Eğitim fakülteleri kendi yapı ve işleyişleri ile ilgili karar alma konusunda inisiyatif sahibi olmalıdır.
Özetin özeti: Hoş geldin EFDEK...

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.