Eğitim-Bir-Sen'den Öğretmen Değerlendirmesi Tepkisi

Eğitim-Bir-Sen'den Öğretmen Değerlendirmesi Tepkisi

Müdürlerin, öğretmenleri değerlendirmesi uygulamasından vazgeçilmelidir

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 54 üncü maddesine göre Bakanlığa bağlı her derece ve türden eğitim kurumunda görev yapan ve adaylık sürecini tamamlamış olan öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere her ders yılı sonunda, görev yaptığı eğitim kurumunun müdürü tarafından değerlendirmesi süreci başlamış bulunmaktadır.

Ancak sürecin seyri ve muhtemel sonuçları hakkında ciddi kuşkular yer almaktadır. Öncelikle sürecin işleyişi hakkında okul müdürlerinin yeteri kadar bilgilendirilmediği, okul müdürlerine yol gösterecek değerlendirmeye ilişkin usul ve esaslar hakkında herhangi bir düzenleme yapılmadığı, okul müdürlerinin öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerini ilgili değerlendirme formu kapsamında ölçmeye yönelik hiçbir hizmeti içi eğitime tabi tutulmadıkları görülmektedir.

Her ne kadar ilgili yönetmelik maddesinde, bu değerlendirmelerin öğretmenlere başarı belgesi verilmesinde dikkate alınacağı ifade edilmiş olsa da ileride söz konusu değerlendirmelerin öğretmenlerin özlük haklarını ve çalışma koşullarını etkileyecek nitelikte kullanılması ihtimal dâhilindedir.

Eğitim kurumları yöneticileri atama/görevlendirme yönetmelikleri ve uygulamaları hakkında yakın zamanlarda verilen mahkeme kararlarında, benzer değerlendirmeler konusunda somut bilgi ve belgeye dayanmayan değerlendirme puanlarının hukuki denetime elverişli olmadığı için hukuken korunmayacağı hususu sık sık vurgulanmıştır. Nitekim sicil uygulaması kaldırılmadan evvel sicil notlarına karşı açılan davalarda da benzer gerekçelerle idari işlemin iptali noktasında sıkça kararlar verilmekteydi. Bu itibarla bahse konu öğretmen değerlendirmelerinin de dava konusu edilerek, Bakanlığı gereksiz yere külfet altına sokacağı açıktır. Bu nedenledir ki öğretmenlerimizin ve eğitimin niteliğinin artırılmasına hiçbir somut katkı sağlamayacak olan, hukuki denetimden uzak bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli; öğretmenlerimiz tedirgin edilmemelidir.

Bunun yanında haklarında yetersiz ve olumsuz değerlendirme yapıldığı kanaatinde olan öğretmenlerimiz, bahse konu değerlendirmelere karşı, eğitim kurumu müdürlüklerine itirazda bulunmalı; akabinde isterlerse dava açma yoluna başvurmalıdırlar.

Örnek itiraz dilekçesi:

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

………………………………………. Müdürlüğü’ne

 

(il, tarih)

 

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 54 üncü maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde hakkımda, okul müdürü tarafından değerlendirmeye tabi tutuldum.

 

Ancak Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği eki “Ek-3 Performans Değerlendirme Formunun” Kısım Ç/Kısım D/Kısım E (…) no.lu değerlendirme alanında tarafıma 0/1/2/3 puanlaması yapılmıştır.

 

Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde hakkımda yapılan değerlendirmenin eşit, nesnel, gerçek ve geçerli nedenlere dayanılarak hukuka uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği açıktır. Bu kapsamda, değerlendirmeye konu ölçütlerin, bir eğitimci ve öğretmen olarak mesleki nitelik ve özelliklerine ilişkin olanlarının olumsuz değerlendirilmesinin “somut”, “geçerli”, “yeterli” bulgu, bilgi ve belgelerinin değerlendirici tarafından ortaya konulması gerekmektedir.

 

Ancak bu türden herhangi bir somut bilgi ve belge ortaya konulmaksızın tarafıma Ek-3 Performans Değerlendirme Formunun” Kısım Ç/Kısım D/Kısım E (…) no.lu değerlendirme alanında tarafıma 0/1/2/3 puanlaması yapılmıştır. Bu itibarla bahse konu puanlamanın düzeltilerek itiraz konu değerlendirme alanlarının (4)/(her zaman) olarak düzeltilmesi hususunda gereğini arz ederim.

 

Adı – Soyadı

T.C. Kimlik No

İmza

 

İletişim Bilgileri

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum