Eğitim-Bir-Sen, Uluslararası 'Sosyal Ortaklığın Uygulanmasında Sendikaların Rolü' Konferansına Katıldı
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Atilla Olçum, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen uluslararası “Sosyal Ortaklığın Uygulanmasında Sendikaların Rolü” konferansına katılarak, emek örgütü temsilcileriyle sendikal tecrübe...
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Atilla Olçum, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen uluslararası “Sosyal Ortaklığın Uygulanmasında Sendikaların Rolü” konferansına katılarak, emek örgütü temsilcileriyle sendikal tecrübe paylaşımında bulundu.
Sosyal Gelişme ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdujabbor Rahmonzoda, açışta yaptığı konuşmada, konferansın eğitim sendikaları arasında sosyal ortaklık ve diyalog ekseninde çok faydalı olacağına inandığını söyledi.
Tacikistan Eğitim ve Bilim Bakanı Said Nuriddin, Tacikistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ramazon Odinazoda, Tacikistan Bağımsız Sendikalar Federasyonu Başkanı Kosim Kadiri, Tacikistan Bilimler Akademisi Başkanı Farhod Rahimi de birer konuşma yaparak, sosyal ortaklık ve diyaloğun sendikal hareketteki önemine dikkat çektiler. Tacik yetkililerden sonra konu hakkındaki görüşlerini dile getiren Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölge Örgütü (ETUCE) Başkanı Christine Blower, üyelerinin çalışma şartlarını önemsediklerini, bu bağlamda bütün üye sendikalar ile yetkili organlar arasında gelişecek sosyal diyaloğa çok önem verdiklerini kaydetti.
ETUCE Avrupa Direktörü Susan Flocken ise sosyal ortaklık konusunda ETUCE’nin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Diyaloğa açık, müzakereden yana sendikal bir anlayışa sahibiz
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, konferansta ‘Sosyal Ortaklık Kapsamında Eğitim-Bir-Sen’in Faaliyetleri’ konulu bir sunum yaptı.
Eğitim-Bir-Sen’in tarihçesi, ilkeleri ve vizyonu hakkında bilgi veren Çakırcı, sosyal diyalog ve sosyal ortaklık kavramlarına değinerek, “Sendikal hareket, dünyada yaşanan siyasal gelişmelerden ve çalışma hayatına dönük yapısal dönüşümlerden çok fazla etkilenmektedir. Özellikle tüm dünyada sendikal hareketin bir çıkmaza girdiği, buradan çıkış için yeni strateji ve modeller üretilmesi gerektiği tartışılmaktadır. Yeni sendikal anlayışlar çerçevesinde üretilen modellerden biri de sosyal diyalog sendikacılığıdır. Çalışma hayatında sınıf anlayışı üzerine şekillenen çatışmacı sendikal anlayış yerine günümüzde sosyal taraflar arasında uzlaşmayı esas alan sosyal diyalog sendikacılığı biraz daha sempatik gelmektedir. Geçmişte çalışma ilişkileri çatışmacı bir anlayış üzerinden yürütülürken, günümüzde ise ‘sosyal diyalog’ üzerinden yürütülmektedir. Eğitim-Bir-Sen olarak, bizim benimsediğimiz sendikal anlayış modeli, çatışmayı en son seçenek gören, diyaloğa açık, müzakereyi esas alan sendikal anlayıştır. Eğitim-Bir-Sen, müzakereci sendikacılığa; çatışma, uzlaşmama, anlaşmazlık üzerinden anlaşma yerine sorunlara diyalog yoluyla ortak bir zeminde çözüm bulunması noktasında bir anlam yüklemektedir. Ancak, çatışma ve uzlaşmazlıktan kaçınmanın ilkesiz bir hareket tarzı demek olmadığını belirtmek istiyorum. Bu anlayış, çalışma hayatının sosyal tarafları ya da sosyal ortakları olarak tanımlanan işveren, işgören ve kamu idaresi açısından daha yararlı olan bir anlayıştır” dedi.
Türkiye’de sosyal diyalog mekanizmaları ve bu mekanizmaların kullanımında Eğitim-Bir-Sen’in faaliyetlerinin altını çizen Çakırcı, “Ülkemizde Kamu Personeli Danışma Kurulu, Kurum İdari Kurulu, Üçlü Danışma Kurulu gibi kurullarda kamu görevlilerinin birçok sorun görüşülmekte, konuşulmakta ve bunlara ilişkin çözüm önerileri tartışılmaktadır” şeklinde konuştu.
ETUCE, tek merkezden değil, bütün sivil toplum kuruluşlarından görüş almalıdır
Çakırcı, 15 Temmuz darbe girişimi süreci, ihraçlar ve terör örgütlerinin faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirerek, şunları söyledi: “15 Temmuz 2016’da FETÖ mensupları bir darbe ve işgal girişiminde bulunmuştur. Bu hain kalkışmada, aralarında 4 üyemizin de bulunduğu 250’ye yakın vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bölücü terör örgütü PKK da bir süre önce bir üyemizi şehit etmiş, bir başka eğitimciyi de kaçırmıştır. Eli kanlı bu örgütlere karşı devletin gösterdiği refleks anlaşılır bir reflekstir. İhraçlar hususunda ETUCE heyetinin verdiği rakamlarda da kısmi yanlışlıklar bulunmaktadır. ETUCE heyetinin, 15 Temmuz sonrası Türkiye’de yaşananları ve terör olaylarını tek bir merkezden dinlememesini, Türkiye’deki tüm sendikalardan ve sivil toplum kuruluşlarından da görüş almasını sosyal diyalog kapsamında önemsediğimizi belirtmeliyim. Ayrıca ETUCE’nin hem ABD hem de Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak görülen PKK’ya ve uzantılarına karşı daha da duyarlı olmasını beklemekteyiz. Kamudan ihraç edilenlerden masum olanların göreve iadesi konusunda sendikamızın tavrının net olduğunu da bu vesile ile bir kez daha ifade ediyorum.”
Rus-Tacik Slav Üniversitesi’ne ziyaret
Konferansın ardından Rus-Tacik Slav Üniversitesi’ni ziyaret ederek, Rektör Nurali Nazarovich Salikhov’dan Tacikistan’daki yükseköğretim hakkında bilgi alan Ramazan Çakırcı ve Atilla Olçum, Tacikistan Uluslararası Başkanlık Okulu’nu da ziyaret etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.