Eczacılara ödeme müjdesi: Avanslar yüzde 90 üzerinden verilecek

Eczacılara ödeme müjdesi: Avanslar yüzde 90 üzerinden verilecek

Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) 'İlaç Alım Protokolü'nü 31 Aralık 2008 itibariyle feshetmesiyle başlayan tartışma, eczacıların sıkıntılarını gündeme getirdi.

Mali anlamda endişeleri bulunan eczacılar, "fatura bedellerinin geri ödemesinde yüzde 75'lik avans sistemini hayata geçirecek" iddiası sebebiyle iyice tedirgin oluyor. Böyle bir uygulamanın sözkonusu olmadığını belirten Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, fatura bedellerinin 45 gün içinde yüzde 90 üzerinden ödeneceğini açıkladı. SGK, "Eczacıları iflasa sürükleyecek hiçbir kararın altına imza atmayız." diyor. Yasal olarak eczacıya yüzde 75 oranında ödeme yapma hakları bulunduğunu hatırlatan yetkililer, "Buna rağmen dün eczacıların alacaklarının yüzde 90'nını hesaplarına yatırdık. Geri kalan yüzde 10'luk kısmı da 45 gün içinde yatıracağız." dedi.

Aktif Eczacılar Derneği yetkilileri ise bir an önce bu konunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Yüzde 75'lik avans sistemine geçilmesi halinde her eczanenin finans sıkıntısı yaşayacağını ifade eden dernek, özetle şu görüşleri dile getirdi: "Avans sisteminde yer alan yüzde 75-90 belirsizliği ortadan kaldırılmalı. Belirlenen orandaki paranın 75 gün sonra ödenmesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine açıklık getirilmeli. Ayrıca geri kalan kısmın ne zaman ödeneceği açığa kavuşturulmalı. Ayrıca reçete kontrollerinin birebir ve geçmişe dönük en geç bir aylık takiple yapılması sağlanmalı ve gerçek ödeme sistemine geçilmeli."

Avans uygulaması nedir?

Eczacılar sigortalı hastalara verdikleri ilaçların faturasını SGK'ya belirli dönemlerde iletiyor. Kurum da ortalama 60-75 gün içinde bu reçetelerin paralarının önemli bir kısmını eczacıya ödüyor. SGK bu parayı öderken, henüz sözkonusu reçeteler incelenmediği için verilen para avans olarak geçiyor. SGK, reçeteleri yoğunluktan dolayı ileri bir tarihte inceliyor. Reçetelerde hata çıkarsa verilen avans faiziyle birlikte eczaneden geri tahsil ediliyor.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.