Dünyanın en sakin ülkesinde kaos
Norveç' in başkenti Oslo' nun merkezine düzenlenen bombalı saldırının ardından Buskerod bölgesinde iktidar partisinin gençlik kollarının toplantısına otomatik silahlarla ateş açıldı.
BBC olayda en az 4 kişinin öldüğünü duyurdu. Yerel kaynaklara göre ölü sayısı 20'yi bulabilir.Bölgeye Helikopterle özel tim gönderilirken, saldırganın kalabalığın içine polis olduğunu söyleyerek girdiği Oslo daki terör saldırısından dan sonra rutin kontrol yapacağını söyledikten sonra kalabalığa ateş etmeye başladığı bildirildi. Başbakan Stoltenberg her iki olayı vahim olarak niteledikten sonra gerekli soruşturmanın sürdürüldüğünü söyledi.
Norveç'te iktidar partisinin düzenlediği gençlik kampında bir kişi silahlı saldırı düzenledi. En az 560 çoçuğun katıldığı kampa girerken kendini kontrol yapmaya gelen görevli olarak tanıtan saldırgan rastgele ateş açtı. Saldırıda en az 4 kişinin öldüğü çok sayıda da yaralı olduğu belirtiliyor.
Öte yandan yerel kaynaklar, polisin saldırıyla ilgili bir şüpheliyi gözaltına aldığı haberini duyurdu. ancak polisten henüz bu doğrultuda bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
Bu arada başkentteki bombalı saldırıdan sonra kentin merkezine çok sayıda askerin konuşlandırıldığı bildiriliyor.
HÜKÜMET ACİL TOPLANIYOR
Oslo'daki bombalı saldırı ve iktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kollarının toplantısında yapılan silahlı saldırıdan sonra hükümetin acil toplanıyor. Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, devlet televizyonu NRK'ya yaptığı açıklamada, saldırılardan sonra hükümetin bu akşam toplanacağını belirtti.
Stoltenberg, bugün birçok bakanın biraraya geleceğini, yarın da parti liderleriyle görüşeceğini söyledi.
Ülkede Başbakan Stoltenberg'in bulunduğu yer gizli tutuluyor.
YARALANAN TÜRK VATANDAŞI YOK
Saldırılardan sonra NTV'ye konuşan Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Hayati Güven, olaylarda herhangi bir Türk vatandaşının yaralandığına dair kendilerine bir bilgi gelmediğini söyledi.
OSLO'DAKİ PATLAMADA 7 ÖLÜ, 2 YARALI
Norveç’in başkenti Oslo’da Başbakanlık binası yakınlarında bir patlama oldu. Oslo polisi patlamanın bir bombadan kaynaklandığını doğrularken olayda ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi. Patlama dünyanın en sakin ülkelerinden Norveç kamuoyunda şok yarattı.
Oslo'nun merkezinde yerel saatle 15.30'da meydana gelen patlamada Başbakan Jens Stoltenberg'in ofisinin ve ülkenin en büyük tabloid gazetesi Verdens Gang'ın (VG) da bulunduğu 17 katlı bina dahil birçok hükümet binasının zarar gördüğü bildirildi.
Güvenlik güçleri olay yerini çember altına aldı. Norveç devlet televizyonu patlamanın hemen ardından ikinci bir patlama sesinin daha duyulduğunu bildirdi. Cuma öğleden sonrası sokakların boş olmasının can kaybının artmasını önlediği ifade edildi.
BOMBA OLDUĞU KESİNLEŞTİ
Oslo polisi patlamanın kaynağının bir bomba olduğunu doğruladı.
Daha önce binalardan birinin önünde bir araba enkazı bulunduğu, yaşanan tahribatın da bomba yüklü bir aracın infilak etmesinden kaynaklanmış olmasının mümkün olduğu belirtiliyordu.
Oslo sokaklarının patlamanın ardından molozlarla kaplandı, şehrin bir duman perdesinin ardına girdi. Patlamadan etkilenen petrol bakanlığı binasından ise alevler yükseldiği ifade edildi.
BAŞBAKAN'IN SAĞLIK DURUMU İYİ
Başbakan Stoltenberg'in patlama sırasında bürosunda olmadığı bildirildi. Kabineden iki bakan Stoltenberg'in bugün öğleden sonra Oslo'nun dış mahallelerine bir ziyaret düzenleyeceğini belirtti.
Stoltenberg, Norveç televizyonunda yaptığı açıklamada hem kendisinin hem de kabinedeki diğer bakanların sağlık durumunun yerinde olduğunu söyledi. Başbakan güvenlik gerekçeleri dolayısıyla nerede olduğunu açıklamadı.
NORVEÇ KAMUOYU ŞOKTA
Dünyanın en varlıklı ve sakin ülkelerinden biri olan 5 milyon nüfuslu Norveç'te böyle bir olay olması kamuoyunda ciddi bir şok yarattı.
Bu olayın Norveç'te İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan ilk patlama olduğu ifade ediliyor.
Ülke tarihinde siyasi şiddet olayları neredeyse yok denecek kadar az ancak Norveç istihbarat ajansı PST, Şubat ayında yaptığı açıklamada radikal İslam'in ülkede ciddi bir tehdit olduğunu ifade etmişti.
PST'nin raporunda, "Norveç'te radikal İslam'ı destekleyen çok az sayıda insan olsa da bazı grupların içindeki faaliyetler 2011 yılında güvenlik riskini artırabilir" denmişti.
HEDEF BAŞBAKANLIK MI?
Saldırının kaynağı tespit edilse de faili ve hedefi henüz bilinmiyor.
Patlamanın bakanlıkların ve başbakanlığın bulunduğu caddede gerçekleşmesi akıllara ilk olarak siyasi hedefi getirse de hükümetin tatilde olması, bu ihtimali zayıflatıyor.
BBC World'e konuşan Norveçli bir bakan hedefin Başbakanlık binası olup olmadığı konusunda bir yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.
VG gazetesinin BBC World'e konuşan bir muhabiri de hedefin gazeteleri olmadığını belirtti.
Yakınlarda bulunan bir yayınevinin yakın zamanda Hz. Muhammed karikatürleri yayınladığını belirten VG muhabiri, hedefin bu yayınevi olma ihtimali üzerinde durdu.
EL KAİDE ŞÜPHESİ
NATO üyesi olan Norveç, Afganistan'daki faaliyetleri dolayısıyla geçmişte zaman zaman El Kaide liderleri tarafından tehdit ediliyor. Norveç'in Afganistan'da 500 askeri bulunuyor
Control Risks, kriz danışmanlık şirketi Batı Avrupa analisti David Lea, "Ne olduğunu söylemek çok zor. Norveç'in kendi içinde yerel terörist gruplar yok ancak zaman zaman El Kaide bağlantılı tutuklamalar yaşandı" dedi.
Norveç'in Afganistan ve Libya'da görev yaptığını hatırlatan Lea, "Ancak bir sonuca varmak için henüz çok erken" dedi.
AKILLARA STOCKHOLM'DEKİ SALDIRI GELİYOR
Bir diğer İskandinav ülkesi olan İsveç'te Aralık ayında yaşanan bombalı saldırıyı El Kaide üstlenmişti. Bu olay İskandinavya'da görülen ilk El Kaide terörüydü.
Londra merkezi AKE risk danışmanlık şirketi analisti John Drake de "Bu olay Aralık'ta Stockholm'de yaşanan terör saldırısından çok da farklı olmayabilir. O zaman da önce bir arabada bomba patlamıştı, ardından da kısa süre içinde şehir merkezinde patlama olmuştu. O dönemde bu saldırının İsveç'in Afganistan'daki savaşa yaptığı katkıya yanıt olduğu iddia edilmişti" dedi.
Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.