Dünya basınında 29 Mart yorumları

Dünya basınında 29 Mart yorumları

Pazar günü yapılan yerel seçim sonuçları dış basında da yankı buldu. Ortak görüş, iktidar partisi AK Parti'nin ilk kez oy kaybetmesi oldu

Haberlerde, AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana ilk kez seçmen desteğinde kayıp yaşadığı ifade edilirken, buna rekor düzeye ulaşan işsizlik ve ekonomik krizin yol açmış olabileceği yorumları yapıldı. Haberlerde seçim sırasında meydana gelen şiddet olaylarına da değinildi.

Dünya basını, seçimi okuyucularına özetle şöyle duyurdu:

Independent: Seçim haberini, "AK Parti seçimi kazandı ama reformların durumu belirsiz" başlığıyla veren Independent gazetesi, "seçimin kazanıldığı ancak Başbakan Erdoğan'ın AB yolunu açacak reformları yapmasını kolaylaştıracak zafere ulaşamadığı" görüşüne yer verdi. AK Parti'nin 2002'den bu yana ilk kez oy kaybettiğine değinen gazete, bu sonucu, işsizlik ve ekonomik krize bağladı. Haberde, "sonuçların reformların kesintiye uğramasına yol açmasının beklenmediği, ancak Başbakan Erdoğan'ı daha uzlaşmacı bir tavır almaya zorlayabileceği" yorumu yapıldı.

Financial Times: AK Parti'nin seçmen desteğini tazelediğini yazan İngiliz Financial Times gazetesi, "seçmenin AK Parti'ye verdiği destekte ise düşüş yaşandığını" ifade etti. Gazetenin haberinde, "bu durumun AK Parti'nin reformları gerçekleştirirken daha ihtiyatlı olmak zorunda kalmasına yol açabileceği" yorumu yapıldı. "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu seçimi, kendi liderliğiyle ilgili bir referanduma dönüştürdüğü" iddiasına yer verilen haberde, Erdoğan'ın, "Sonuçlardan gerekli mesajı çıkaracağız." açıklamasına da değinildi.

Le Figaro: Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesi ise, "Erdoğan'ın umduğunu bulamadığı" yorumunu yaptı. Başbakan Erdoğan'ın seçim sonrasındaki açıklamalarına yer veren gazete, "seçim sonuçlarının Erdoğan'ı tatmin etmediğini" yazdı.

AFP: Fransız haber ajansı AFP, AK Parti'nin 2002'de iktidara geleli beri ilk kez hız kaybettiğini bildirdi. Ajans, Türk gazetelerinin genel olarak seçim sonuçlarını hükümete "uyarı" olarak gördüğünü kaydetti.

Reuters: İngiliz Reuters haber ajansı ise "yerel seçimleri kazanan AK Parti'nin, AB'ye üyelikle ilgili reformların önündeki pürüzlerin giderilmesini sağlayacak seçim başarısı elde edemediğini" ileri sürdü. AK Parti'deki oy kaybını ekonomik kriz ve artan işsizliğe bağlayan ajans, "Erdoğan'ın kabinede değişiklik yapmasının beklendiğini" duyurdu.

CNN: Amerikan CNN televizyonu da "Başbakan Erdoğan'ın liderliğindeki AK Parti'nin yerel seçimleri tahmin edildiği gibi kazandığını, ancak Temmuz 2007 seçimlerine oranla oy kaybettiğini" bildirdi. CNN'in internet sitesinde yer alan İstanbul çıkışlı haberde, "AK Parti'nin bazı oylarının muhalefet partilerine kaydığı" ifade edildi. CNN, "seçimler sırasında meydana gelen şiddet olaylarında en az 5 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını" belirtti.

New York Times: New York Times gazetesi, İstanbul menşeli haberinde Başbakan Erdoğan'ın liderliğindeki iktidar partisinin seçim zaferlerine bir yenisini daha eklediğini belirtirken, seçimin hükümet politikaları için bir referandum niteliği taşıdığını yazdı.

Los Angeles Times: Gazete, AK Parti'nin kolay kazandığını belirtirken, ancak daha önceki seçimlere göre oy kaybına uğradığını ve İstanbul'u zor elde ettiğini aktardı.

Yunan basını: Yerel seçimin sonuçlarına geniş şekilde yer veren Yunan basını "AK Parti'nin gücünü yitirmesine rağmen yarışı önde bitirdiğinin görüldüğünü" duyurdu ve "sonuçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, kabinesinde değişiklik yapmaya zorlayacağı" yorumunu yaptı. Erdoğan, umduğunu bulamadı.

Ria Novosti: Rusya'nın önemli ajanslarından Ria Novosti, AK Parti'nin yüzde 39'la yerel seçimlerden galip çıktığı, ancak laik muhalefetin ağırlıkta olduğu illerde aynı başarıyı gösteremediği yorumunu yaptı. Ekonomik kriz nedeni ile hayli sıkıntılı bir süreçte seçimlere girildiğini hatırlatan ajans, AK Parti'nin İstanbul ve Ankara gibi iki büyük şehirde belediye başkanlığını kazandığını, Antalya, İzmir ve Diyarbakır'da başarılı olamadığını belirtti.

Kommersant: İktidar partisi AKP'nin yerel seçimleri birinci tamamlamasına rağmen Başbakan Erdoğan'ın memnun olmadığını kaydeden Kommersant gazetesi, bunun, beklentinin yüksek olmasından kaynaklandığı yorumunu yaptı.

El Ahram: Mısır'ın önde gelen gazetesi El Ahram, 'İşsizlik ve Kürt sorunu yerel seçimlere damgasını vurdu' başlığıyla haberini verirken, Şarkul Avsat; seçimin Erdoğan için bir referandum olduğunu öne sürdü.
Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.