Düğmeye basıldı

Düğmeye basıldı

Yüksek Seçim Kurulu, 200 milyon TL'lik seçim harcamasına 'şeffaf sandık'la start verdi

HAZİRAN ayında yapılacak Genel Seçimlerle ilgili ilk harcama kaleminde düğmeye basıldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun iki kez ihaleye çıkmasına rağmen bir türlü alımını gerçekleştiremediği “şeffaf sandık krizi” Kamu İhale Kurulu kararıyla çözüldü. Türkiye’nin ilk kez bu seçimlerde tanışacağı 200 bin “şeffaf sandık” alımı ihalesinde süreç, yüksek fiyat nedeniyle Kamu İhale Kurulu’na yapılan itirazlar nedeniyle durmuştu. İlk adımda YSK, 200 bin şeffaf sandık için 20 milyon lira harcayacak. Seçim için yapılacak toplam harcama 200 milyon lirayı bulacak.

ANKARA - 12 Haziran’da yapılması planlanan Genel Seçimlerle ilgili ilk harcama için düğmeye basıldı. Yüksek Planlama Kurulu’nun (YSK) bütçesine konulan 200 milyon liralık seçim harcamasının ilk kalemi şeffaf sandık alımı olacak. Kamu İhale Kurulu‘na yapılan itiraz ve şikayetler nediniyle bir türlü ihalesi tamamlanamayan ve alımı gerçekleşemeyen şeffaf sandıklarda kriz önceki gün çözüldü.

200 bin şeffaf sandık

Türkiye’nin ilk kez bu seçimlerde tanışacağı 200 bin “şeffaf sandık” alımı ihalesinde süreç Kamu İhale Kurulu’na yapılan itirazlar nedeniyle durmuştu. Ancak ihalenin gecikmesi, şeffaf sandıkların seçime yetişmemesi riskini doğurunca Kamu İhale Kurulu, itirazı hemen gündemine alarak sonuçlandırdı. Kurul, şeffaf sandık ihalesine yapılan itirazı reddetti. Yüksek Seçim Kurulu adına yetki alan Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından, sözleşmenin bu hafta imzalanacağı öğrenildi.

2011 bütçe rakamlarına göre YSK’ya bütçeden 269.7 milyon liralık ödenek aktarılmış, personel ödemelerinin dışında kalan 200 milyon liralık ödenek de 2011’deki milletvekili seçimlerinde kullanılmak üzere bütçede yer almıştı.

YSK’nın 200 bin sandık için belirlediği muhammen bedelin 16.9 milyon TL olduğu öğrenilirken, ihalede ortaya çıkan rakam sonucunda imzalanacak sözleşmede YSK’nın ödeyeceği bedelin 20 milyon TL civarında olduğu belirtildi. YSK geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana almaya uğraştığı şeffaf sandıklara nihayet kavuşmuş olacak.

Şeffaf sandılar için Kasım ayında ihaleye çıkan, ardından ihaleyi Aralık ayına erteleyen YSK, ihaleyi iptal etmişti. Ardından 26 Ocak’ta ikinci kez ihaleye çıkan YSK, ihaleye katılan şirketlerden birinin Kamu İhale Kurulu’na itiraz etmesi sonucu bu ihaleyi de bir türlü sonuçlandıramadı.

İhale sürecinin uzamasıyla sandıkların seçime yetişmesi riske girince, Kamu İhale Kurulu önceki günkü Kurul toplantısında konuyu gündemine aldı. Kurul, yapılan itirazları görüştü ve itirazların reddine karar verdi. Bu kararla YSK rahatlarken, YSK adına ihale sürecini tamamlayacak olan DMO bu hafta istekliler arasında yapacağı değerlendirmenin ardından sözleşme imzalayabilecek.

200 bin şeffaf sandık 360 bin oy kullanma kabini

Yüksek Planlama Kurulu, Haziran ayında yapılması planlanan seçimlerde kullanmak üzere 360 bin oy kullanma kabini ve 200 bin şeffaf seçim sandığı almak zorunda. Şartnameye göre, şeffaf sandıkların eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olması gerekiyor. Oy verme kabinlerinin de eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 santimetre, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı olması gerek.

Fiyatta 7.5 milyon lira fark çıktı ilk ihale iptal oldu

SANDIK alımı için YSK, Devlet Malzeme Ofisi’ni (DMO) yetkilendirdi. DMO’nun 26 Ocak’ta açtığı ihaleye, bir önceki ihalede de teklif veren Arpod Araştırma Proje Organizasyon Danışmanlık Bilişim Eğitim Ltd. ile STY Sağlık Teknoloji Yazılım Ltd. şirketleri katıldı. İlk ihaleye Arpod Ltd. itiraz ederken, 26 Ocak’ta gerçekleşen ihaleye STY Ltd. şirketi itiraz etti. İlk itirazın konusunu, DMO’nun 200 bin şeffaf sandığın teslimi için belirlediği 16.9 milyon TL’lik yaklaşık bedel oluşturdu. Şirketler 24.4 milyon liralık fiyat verince, DMO bedelin yüksekliği nedeniyle ilk ihaleyi iptal etti. Arpod Ltd. bu karara itiraz etti. Ancak Kamu İhale Kurumu ihalenin iptal edilmesine dönük kararı doğru buldu ve Arpod Ltd’nin itirazını reddetti. Bunun üzerine 26 Ocak’ta çıkılan ikinci ihalede ise bu kez STY Ltd. şirketi itiraz başvurusunda bulundu. DMO, STY Ltd’nin başvurusunu inceleyerek, itirazı reddetti. Bunun üzerine STY Ltd., itirazını KİK’e taşıdı. KİK’in Kurul toplantısında aldığı itirazın reddi kararıyla artık şeffaf sandık sorunu da çözülmüş oldu.
vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.