DTP'liler sine-i milletten vazgeçti, 'Meclis'te siyasete devam' dedi

DTP'liler sine-i milletten vazgeçti, 'Meclis'te siyasete devam' dedi

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatmasıyla bağımsız kalan 19 milletvekili, sine-i millete dönmekten vazgeçerek Meclis çatısı altında siyasete devam etme kararı aldı.

Dün sabah saatlerinden itibaren merakla beklenen kararı öğleden sonra, kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski genel başkanı Ahmet Türk açıkladı. Eski DTP'lilerin, milletvekilliğinden istifa ederek sine-i millete dönme kararından vazgeçmelerinde, İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın gönderdiği, "Çözüm demokratik mücadeledir. Bence henüz istifa edilecek aşamaya gelinmedi." mesajı etkili oldu. Eski DTP'li 19 milletvekili, kısa süre içerisinde Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) geçecek. Bu aşamadan sonra da İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras'ın da desteğiyle TBMM'de yeni grup kurulacak.

Günlerdir istifa ederek sine-i millete dönecekleri yolunda açıklamalar yapan eski DTP'liler, dün dilekçelerini vermeleri beklenirken sürpriz şekilde bundan vazgeçti. DTP'liler sabah saatlerinde BDP Parti Meclisi (PM) üyeleriyle bir değerlendirme toplantısı yaptı. Alınan bilgilere göre toplantıda, Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan gönderdiği "TBMM'den ayrılmayın." mesajı değerlendirildi. Öcalan, avukatları aracılığıyla yaptığı görüşmede DTP'lilere şu mesajları verdi: "Milletvekillerinin istifası konusunda ben farklı düşünüyorum. Çözüm demokratik mücadeledir. Bence henüz istifa edilecek aşamaya gelinmedi. Meclis'e dönüp demokratik siyaset geliştirilebilir. 'Biz böyle gerekli gördük' de diyebilirler. Ufuk Uras'ın teklifi değerlendirilebilir. Milletvekilleri Meclis'i iyi kullanmalıdırlar. Demokratik kanalları açamadılar. Bu şekilde Kürtlerin demokratik kazanımları da boşa harcanmamalıdır. Meclis'te her şeyi tartışabilmeliler. Demokratik mücadele için demokratik siyaset gerekiyor." DTP'liler Öcalan'ın mesajları doğrultusunda daha önce alınan kararları bir kenara bıraktılar. BDP'nin dünkü PM toplantısında, milletvekillerinin istifa yerine kısa süre içerisinde BDP'ye katılarak siyasete devam etmeleri benimsendi. Bu çerçevede kapatılan DTP'nin genel merkezine sabah saatlerinde BDP tabelası asıldı. Aynı bina daha önce HADEP ve DEHAP'ın da genel merkezi olarak kullanılmıştı.

Kandil 'istifa', İmralı siyasete devam edilmesini istiyordu

Alınan son kararla, partinin kapatılmasının ardından yaşanan 'sine-i millete mi dönelim, Meclis'te mi kalalım' tartışmasının galibi de 'güvercin kanat' oldu. Ahmet Türk, kendisine siyaset yasağı getirilmesine rağmen TBMM çatısı altında siyaset yapılmasında ısrar ederken şahin kanadın liderliğini üstlenen Emine Ayna istifa etmeleri gerektiğini ileri sürüyordu. Yeni süreçte bağımsız 19 milletvekili Ufuk Uras'ın da desteğiyle 20 barajına ulaşarak BDP çatısı altında TBMM'de yeni bir grup kuracak. Siyasi yasaklı hale gelen Ahmet Türk'ün ise 'ağabey' rolünü üstlenmesi ve partinin siyasi çalışmalarına destek olması bekleniyor. BDP ise eski DTP'lilerin katılımıyla en geç şubat ayında olağanüstü kurultayını toplayacak.

DTP'lilerin sine-i millet kararından vazgeçmesiyle sonuçlanan süreç, Kandil'de konuşlanan terör örgütü PKK ile İmralı'da tutuklu bulunan terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan arasında ciddi bir çelişkiye sebep oldu. Öcalan, DTP'lilerin sine-i millete gitmelerinin doğru olmadığı mesajını, Anayasa Mahkemesi kararını vermeden, "Kapatma kararı dünyanın sonu değil, mücadeleye devam etsinler." diyerek vermişti. Buna karşılık Kandil'deki Murat Karayılan, kapatma kararı üzerine, "DTP'li milletvekillerinin önceden aldıkları sine-i millete dönme biçimindeki karar doğru ve ilkeli bir karardır. Bu çerçevede aldıkları kararı Kürt halkı da daha şimdiden desteklemektedir." iddiasında bulunmuştu. Öcalan ise İmralı'dan gönderdiği son mesajında Kandil'in aksi bir iddiada bulundu: "Meclis'e dönüp demokratik siyaset geliştirilebilir. Ufuk Uras'ın teklifi değerlendirilebilir. Milletvekilleri Meclis'i iyi kullanmalıdırlar. Demokratik mücadele için demokratik siyaset gerekiyor." İki açıklamayı da dikkate alan DTP'liler Kandil yerine İmralı'nın talebi doğrultusunda hareket etme kararı aldı. Öte yandan İmralı Cezaevi'ndeki Öcalan'ın avukatları yeni hücresine taşınmasının ardından müvekkillerinin havalandırma süresinin günde iki saate çıkarıldığını açıkladı. Öcalan'ın, daha önceki yerinde günde bir saat havalandırma hakkı olduğu belirtildi.

Demokrasiye inandığımız için devam ediyoruz

Kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk, "Halkımızın talepleri doğrultusunda istifanın doğru olmadığı kararını verdik. Parlamento zemininde, devam etme kararı aldık." açıklaması yaptı. Dünyada 6. partisi kapatılınca 7. kez parti kuran hiçbir siyasi oluşum olmadığını savunan Türk, bu durumun 'demokrasiye olan inançlarından' kaynaklandığını savundu.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.