DTP'liler, CHP yöneticisiyle Kürt sorununu tartıştı

DTP'liler, CHP yöneticisiyle Kürt sorununu tartıştı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt sorununun çözümüyle ilgili açıklamaları, siyasî kulisleri hareketlendirdi. DTP lideri Ahmet Türk ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık, önceki akşam CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer ile bir araya geldi.

DTP'liler görüşmede çözüm için CHP'den beklentilerini anlattı.



Uzun bir aradan sonra ilk kez CHP'li bir yönetici, DTP'lilerle buluştu. Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer, aldığı davet üzerine DTP lideri Türk ve Muş Milletvekili Sakık ile yemek yedi. Görüşmenin ana gündemini Kürt sorunu oluşturdu. Alınan bilgilere göre, Ahmet Türk, sorunun çözümü noktasında CHP'ye çok önemli roller düştüğünü belirterek, oluşan olumlu havaya katkı sunulmasını istedi. Türk, "CHP birkaç yıl öncesine göre Kürt sorunu noktasında daha cesur bir politika izliyor. Bu konuda önemli söylemler geliştiriyor. Cumhurbaşkanı'nın öncülük ettiği yeni sürece iktidar partisinin yanı sıra anamuhalefet partisi olarak sizin de katkı sunmanız gerekiyor." ifadelerini kullandı. 1989 yılında SHP tarafından hazırlanan ve 1999 yılında CHP tarafından güncellenen Kürt raporunda çok önemli öneriler olduğunu hatırlatan Türk, CHP'nin sosyal demokrat bir parti olarak özgürlükler noktasında kendisinden bekleneni vermesi gerektiğini kaydetti.

CHP'li Mesut Değer ise Deniz Baykal'ın Kürt sorunu konusundaki açılımlarına dikkat çekti ve 'ülkeyi ayrıştırma'ya yol açacak projeler hariç tüm çalışmalara destek vereceklerini söyledi. Kürt sorunu ile terörün birbirinden ayrılması gerektiğini belirten Değer, bu noktada DTP'lilerin çok dikkatli olmasını talep etti. Değer, Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamalarının ötesinde hükümetin atacağı somut adımları merak ettiklerini, çözüme yönelik makul adımlara katkıda bulunacaklarını dile getirdi.

CHP'li Değer ile Ahmet Türk'ün ilişkisi yıllar öncesine dayanıyor. Değer, bir dönem Ahmet Türk'ün avukatlığını yapmıştı. 1991 yılında SHP'li genç bir avukat olan ve partisinin milletvekili adayı Ahmet Türk'ü savunan Mesut Değer, müvekkilini tutuklu bulunduğu cezaevinden çıkarmıştı. Türk, ardından milletvekili seçildi. DTP lideri Türk, görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Görüşmemizin özel bir siyasi anlamı yok. Mesut Bey, benim 30 yıllık arkadaşım ve avukatım. Cezaevinde olduğum dönemlerde avukatımdı. Babası, benim dostum. Milletvekili arkadaşım, öyle zaman zaman dostlarla yemek yiyoruz." dedi.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.