Dört parti barajı aşar

Dört parti barajı aşar

İşte 2010 Ocak ayı liderlerin form grafiği sonuçları

 

Merakla beklediğiniz 2010 Ocak ayı liderlerin form grafiği Ali Atıf Bir'in köşe yazısında.

Artık form grafiği sonuçları çok daha önemli... Çünkü Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta, henüz seçime daha 18 ay varken, resmen seçim startını verdi. Bakanlarından seçim çevrelerine gidip çalışmaya başlamalarını önerdi.

ERDOĞAN'A ÖNCE İYİ HABER
AK Parti "Kürt açılımını" gündemden çıkarınca önce Erdoğan'ın formundaki düşüş durdu. Ocak ayında ise %25.4'ten %25.6'ya 0.2 puan yükseldi.

CİDDİ FORM KAYIPLARI
Erdoğan formunu kaybettiği hızda geri toparlayamıyor. Hele de bir daha Kürt kozuna girerse ciddi form kayıplarıyla karşılaşabilir.

Erdoğan'ın form rakamından geçmiş eğilimler dikkate alınınca AK Parti'ye şu anda %34-38 oranında oy çıkar gibi görünüyor.

Bahçeli ise Ocak ayında formunu 2.4 puan arttırarak %12.7'ye geldi ve Baykal'ın formunu geçti. Sanırım bu yükselişten olacak. Bahçeli gaza gelip Şubat'ın ilk günlerinde esti, gürledi, 4 medya grubu sahibine yüklendi, Meclis'i karıştırdı ve MHP'yi daha fazla gündemde tutmaya çabaladı.

Bahçeli'nin "saldırgan" davranışlarının ve "türbana olan" olağandışı tavrının Şubat sonunda ne tür bir form artışına ya da azalışına neden olacağını açıkçası çok merak ediyorum. Bahçeli'nin şu andaki formundan MHP'ye 17-19 bandında oy çıkar gibi görünüyor.

Baykal ise formunu 1.5 puan artırmış görünüyor. CHP'de yeni bir şey olduğu yok. Baykal gündemin peşine takılmış sürükleniyor. Sadece "Çanakkale geçilmez!" stratejisi de CHP'ye bu formdan olsa olsa 17-19 bandında oy çıkabilir izlenimi veriyor.

LİDERLERİN FORM GRAFİĞİ
LİDERLER Ağustos, 2009 %       Eylül, 2009 %           Ekim, 2009 %           Kasım, 2009 %        

Erdoğan         25,1     25,1     25,4     25,6   

Bahçeli           10,9     13,0     10,3     12,7   

Baykal            12,2     13,3     10,6     12,1   

Sarıgül           7,3       7,2       8,1       7,0     

Türk               5,0       4,8       4,2       3,8     

Kurtulmuş     4,7       5,4       5,5       3,2     

Tablo: Kaynak TNS, Trendpoll, Türkiye temsili 2000 kişi

Sarıgül ise Ocak ayında formundan 1.1 puan yitirmiş görünüyor. Henüz TDH'nin partiye dönüşmediğini, kurulacak parti ile birlikte "lider" algısının daha güçlenebileceğini düşünürsek %7 formdan Sarıgül'ün partisine %9-11 bandında oy çıkacağını öngörebiliriz.

Özetlersem şu anda seçim olsa dört parti barajı aşıp en az oyların %77'sini en fazla ise yüzde 87'sini alacakmış gibi görünüyor. Diğer partiler ise liderlerinin şu andaki formları ile %10 barajının kıyısında bile görünmüyorlar.

18 ayda nelerin değişip nelerin değişmeyeceği ise partilerin alt kırılım analizlerini iyi yapıp hedef kitle bazında ilişki geliştirmelerine bağlı!

RAKAMLARLA GÜNDEM DEĞİŞMELERİ
Bilimsel çalışan, veri analiz eden, rakamlarla gündem değişmeleri arasında bağ kurabilen, mesajlarını test etmeden dolaşıma vermeyen partiler kazanacak.

Neden? Çünkü dört partinin (biri daha hareket halinde) %70 kemik oyu var. Diğer elliye yakın partinin de toplam %10 kemik oyu olduğunu düşündüğünüzde şu günün şartlarında, üzerinde savaşılacak bir %20 yüzer gezer oy görülüyor.

%20 oy, 18 ay sonra 45 milyon seçmenin oy kullanacağını düşünürsek 9 milyon seçmen demek... Bu 9 milyonun kim olduğunu, hangi güdülerle oy verdiğini, neye daha çok önem verdiklerini bilmeden,"kemik oy"lardan farklılaştıran yanlarını incelemeden bu kişiler nasıl ikna edilebilir söyler misiniz?

Artık her ay seçimin nabzını bu köşede izleyebilirsiniz. Geçen seçimleri kimin doğru tahmin ettiğini görmek için lütfen arşive gidip bir bakın.

ÇEKİRGELİK
"Güçlükler, başarının değerini artıran süslerdir."

(Molie're)

http://www.ensonhaber.com/gundem/255118/dort-parti-baraji-asar.html

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.