Dominonun İlk Taşı...

Dominonun İlk Taşı...

Ankara'da yönetici atama borsası gündem oluşturmada da, mensuplarını mağdur etme konusunda da rekor kırıyor…

Milli Eğitim camiası olarak yedi yılı aşkın süredir yönetici atamayı tartışıyoruz ve eğitim camiasının birinci gündem maddesi yönetici atamaları oldu. Sanki bir yönetici atama borsası oluştu. Ama ülkemizde yönetici atamalarının en çok tartışıldığı, en fazla gündem oluşturduğu yer başkentimiz Ankara oldu. Atamaların geciktirilmesi, mahkeme süreçleri, iptaller, mağdurlar… Yani Ankara'da yönetici atama borsası gündem oluşturmada da, mensuplarını mağdur etme konusunda da rekor kırıyor…



Bu mağduriyet sürecine nasıl gelindiğini, 2008 yılında merkez ilçelerdeki münhalleri duyuruya çıkarmayarak başlayan olumsuzluklar sürecini ve mağduriyetlerin büyüklüğünü “BAŞKENTTE YÖNETİCİ ATAMA KAOSU” adlı yazımızda ele almıştık. O yazıda; “Ankara MEM'in tutumu ve mensuplarına yaklaşımı çok önem arz etmektedir. Ankara MEM kendi yanlış uygulamaları sonucu mağdur edilen mensuplarına sahip çıkmalı. Onların mağduriyetini giderecek bir formül bulmalıdır. 2005 sınavıyla başvuran ve atanan müdür yardımcıları görev yerlerinde tutulmalı, 2008 yılında atanıp iptal edilen 153 kişi ilk atandıkları yerlere gönderilmeli ve son iptal kararı için kesinlikle temyize gidilmelidir” demiştik. MEB ilk başta açıkladığı “iptaller 2009'da yapılan herkesi kapsayacak” yaklaşımından vazgeçmiş, 2005 sınavı ile atananların iptallerden etkilenmeyeceğini ifade etmiştir. Ancak taşraya atananlar konusunda kararından vazgeçmemiştir. Hukukçulardan aldığımız bilgi ve yorumlara dayanarak taşraya atananlarında ilk iptallerin hukuksuz olduğunu gösteren bu yeni mahkeme kararı neticesinde ilk atandıkları yerlere gönderilmeleri gerekmektedir.



MEB süreci temyize taşımış ve temyizde; “taşra ilçelerine zamanında atama yaptıklarını ancak merkez ilçelerin münhalleri açılmadığından dolayı yürütmenin durdurulduğunu, yürütmeyi durdurma ve iptal kararları geriye yürümekte olduğundan dolayı mahkeme kararına binaen tesis edilen Ankara ilinin tamamını kapsayan duyurunun iptal edilen duyuru tarihinde (Haziran 2008) yapıldığının kabul edilmesi gerektiğini” savunmuştur. Artık süreci Danıştay'ın vereceği karar netleştirecektir.



Ankara'da yaşanan iptaller ve ortaya çıkan kaos sadece mağdur olan müdür yardımcılarını değil tüm eğitim camiasını olumsuz şekilde etkiliyor/etkileyecek. Çünkü; İl MEB yetkililerinin ifadesine göre iptaller geriye doğru işletilecek ve iptal kararnamesi gelen müdür yardımcısı okuluna döndüğünde onun yerine gelen öğretmen eski görev yerine geçecek ve mağdur olan insan sayısı domino taşlarının birbirine etkisi misali artarak devam edecek. İsteğe bağlı veya özür durumu atamaları ile Ankara ili dışından atanarak gelenlerin durumunun ne olacağı ise belli değildir.



Bu süreçten öğrenciler ve velilerde olumsuz etkilenecek. Hem dönem içinde öğretmen değişimine sebep olunacak olması, hem de mevcut belirsizlik durumu eğitim sürecinde herkesi olumsuz etkileyecek. Zira eğitim süreci insanların psikolojik durumları ve motivasyonları ile alakalı bir durumdur. Kendisinin mağdur edildiğine inanan, moralmen çökmüş, motivasyonunu kaybetmiş bir öğretmenin eğitime katkısı haliyle normal vakitte eğitime vereceği katkının altında kalacaktır.



Müdür başyardımcılığı atamaları ertelenmiş ama müdür yardımcılığı atamalarının erteleneceğine yönelik bir karar alınmamıştır. Buda müdür yardımcılığı atama sürecinin devam ettiği şeklinde görülmektedir. Bu süreçte 2006 sınavını kazananların yeni atamalara başvurup başvuramayacağı yeni bir tartışma konusu olacaktır. Çünkü; 24/04/2008 tarihli ve 26856 sayılı resmi gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yönetici Yönetmeliğinde;



GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte eğitim kurumlarında asaleten yönetici olarak görev yapanlar ile daha önceki mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilen Seçme, Değerlendirme veya Düzey Belirleme Sınavına girerek başarılı olanların kazanılmış hakları saklıdır.



13/08/ 2009 tarihli ve 27318 sayılı resmi gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinde de;



MADDE 34 – (1) 24/4/2008 tarihli ve 26856 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

(2) Diğer yönetmeliklerde yer alan eğitim kurumu yöneticiliğine atamaya ilişkin hükümler uygulanmaz.

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesiyle yürürlükten kaldırılan yönetmelik çerçevesinde müdür yardımcılığı seçme sınavında başarılı olanlardan herhangi bir eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanamayanların kazanılmış hakları saklıdır.



Buradan hareketle 2006 sınavı ile atanıp atamaları iptal edilenlerin başvuru yapmaları gerektiği anlamı çıkar ki bu Ankara 10. idare mahkemesinin sınav süresi geçtiğinden dolayı verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile çelişecektir.



Süreç duyumlar ve çelişkili bilgilerle devam etmektedir. MEB'in net bir açıklama yapmaması, sürecin nasıl işletileceği, müdür yardımcılığı atamasının zamanında yapılıp yapılmayacağı, görevlendirmelerin yapılıp yapılmayacağı konusunda çelişkili bilgilerin verilmesi olayı daha da çıkılmaz hale getirmektedir.



MEB olaya el atmalı, mağduriyetleri asgari seviyeye düşürecek adımları hayata geçirmeli, mağdur edilme sebepleri tamamen idare olan bu insanlar eğitimden soğutulmamalıdır. Gerekirse Haziran ayına kadar Ankara'da müdür yardımcılığı atamaları müdür başyardımcılığı gibi ertelenmelidir. Bu sürece sebep, keyfi karar verdiği mahkemelerce tescillenmiş olan dönemin yönetici atama sorumluları da gerekli cezayı görmelidirler.



Ülkemizde eğitim en önemli mesele olmalı ve tartışılmalıdır. Ancak eğitim camiasının birinci gündem maddesinin yıllardır “Yönetici Atama Süreci” olması üzücüdür. Eğitim sistemimiz zaman geçirmeden bütün aşamaları ile masaya yatırılmalı, olumsuzluklar tartışılmalı, hedefler ve stratejiler iyi belirlenmeli, kurumsal ve kişisel kaynak ve imkanlar doğru hesaplanmalı ve “Eğitim Meselemiz” ülke gündemine bu şekliyle taşınmalıdır.

Zülküf SARITEPE

kamugazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum