Dolar düşüşte YTL değer kazanıyor

Dolar düşüşte YTL değer kazanıyor

Türkiye'de piyasalar bayram tatilinde ama YTL değerleniyor.

Küresel piyasalar, ABD'nin 44'üncü Başkanı Barack Obama'nın ülkesinde 50 yılın en büyük kamu altyapı programını başlatacağını açıklamasının ardından dikkat çeken oranda arttı. Obama'nın işsizlik sorununu çözmek için ülke tarihinin en büyük iş yaratma planını açıklanması piyasaları hareketlendirdi. Asya ve Avrupa borsaları yüzde 8'i aşan oranda artış kaydetti.

Türkiye'de Kurban Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olurken, yurtdışı piyasalarında yüzde 8'i aşan oranda artış sağlandı. Obama'nın pazar günü açıkladığı paket, 1950'lerde Başkan Eisenhower döneminde yapılan otoyol yatırımlarından bu yana ABD'de gerçekleştirilecek en büyük kamu yatırımı olarak nitelendiriliyor. Altyapı yatırımlarını öngören paketin yaklaşık 500 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Asya borsaları
ABD'deki altyapı yatırımlarına yönelik paketin yanı sıra ABD otomotiv sektörüne yönelik teşvik haberleri ve Çin'in ekonomiyi canlandırmak için 22 milyar dolarlık demiryolu yatırımı gerçekleştireceğini açıklaması piyasalarda bayram havası yaşattı.
Asya'da Japonya Borsası 3.32 değer kazanırken, Çin Borsası yüzde 8.6 ve Güney Kore Borsası da yüzde 6.9 gibi önemli oranda değerlendi. Rusya Borsası endeksi yüzde 7.19 artarak 632 puana çıktı.

Avrupa borsaları
Asya borsalarının ardından Avrupa'da da borsalar hızla (saat 18.30 itibariyle) yükseldi. Haftanın ilk işlem gününde erken saatlerde Londra, Paris ve Frankfurt'ta hisse senetlerinin değeri yüzde 8'i aşkın değer kazandı. Alman Borsası yüzde 8.04'lük artışla 4.734 puana, Fransa Borsası yüzde 8.42 artışla 3.240 puana yükseldi. Londra Borsası'nın artışı yüzde 6.17 oldu. Macaristan Borsası da yüzde 1.04 arttı.

New York Borsası
New York Borsası da keskin yükselişle açıldı. Dow Jones Endeksi, yüzde 3.67 değer kazanarak 8.953,00 puana yükseldi. Ayrıca Brezilya Borsası yüzde 6.59 oranında artarak endeks 37.686'ya yükseldi. Güney Afrika Borsası da yüzde 6.88 arttı.

Dolar düştü
Uluslararası piyasalarda dün ABD Doları, Japon Yeni dışındaki dünyanın önde gelen para birimleri karşısında değer kaybederken, altın ve petrol fiyatları yükseldi. New York döviz piyasasında cuma günü 1,2691 dolardan kapanan avronun fiyatı, dün öğle saatlerinde 1,2872 dolara çıktı. Aynı borsada cuma günü 1,4698 dolardan kapanan İngiliz Sterlini de dün öğle saatlerinde 1,4913 dolara yükseldi.

AB liderleri toplanıyor
Avrupa Birliği Liderler Zirvesi 11-12 Aralık tarihlerinde Brüksel'de yapılacak. Zirvede Avrupa Komisyonu'nun ekonomiyi canlandırmak için hazırladığı iki yıllık konjonktür planı ele alınacak. 200 milyar avroluk ekonomik öneriler paketinde, KDV ve faiz indirimi gibi tüketimi artırmaya yönelik önlemler yer alıyor. Ayrıca Avrupa otomotiv sektörü için ekstra bir 5 milyar avroluk fon ayrılması da var. Komisyonun vergi ve faiz oranı indirimi, sosyal harcamaların artırılmasını içeren ve iç tüketimi artırmaya yönelik paketi, üye ülkelerde bütçe açığının artacağının göstergesi olarak nitelendiriliyor.

(Taraf)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.