Doğu siyaset, Akdeniz diyet Karadeniz polisiye

Doğu siyaset, Akdeniz diyet Karadeniz polisiye

İnternetten kitap siparişi verebileceğimiz onlarca site var. Türkiye'nin her yerinden sipariş verilebilen bu sitelere ilgi en çok hangi illerden merak ettiniz mi? Ya da hangi illerden ne tür kitapların sipariş edildiğini?

İnternet üzerinden kitap alışverişini epey sevdik. Sebepleri malum; daha kolay ve hızlı olması, sitelerin sağladığı indirim imkânları, doğru bir aramayla istenilen birçok kitabın bulunabilmesi. Peki, Türkiye'nin her yerinden sipariş verilebilen bu sitelere ilgi en çok hangi illerden merak ettiniz mi? Ya da hangi illerden ne tür kitapların sipariş edildiğini?..

Son yıllarda en çok sipariş edilenlerin başında yerli ve çeviri edebiyat kitaplarıyla, siyaset ağırlıklı güncel kitaplar geliyor. Din (özellikle tasavvuf) ve eğitim kitaplarıyla birlikte tarihî romanlar ve alternatif tıp kitapları da ilk sıralarda. Ülke gündemi de kitap seçimlerini etkiliyor. kitapyurdu.com sitesinin kurucusu Sadi Kizir, seçim öncesinde siyasi biyografiler ile yakın tarih kitaplarında gözle görülür bir artış olduğuna dikkat çekiyor. Sipariş edilen kitap türleri bölgelere göre de değişiyor. bidolu.com editörü Sercan Güneş, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinden daha fazla çocuk kitapları ve polisiye türünden kitapların talep edildiğini anlatıyor. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde siyasi ve politik kitap siparişi yoğunlukta. Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise yoğunluk diyet-tatil rehberi kitaplarında.

İnternetten kitap satışı yapan sitelerden aldığımız rakamlara göre İstanbul, Ankara ve İzmir kitap siparişinde ilk üçte. Son sıraları da neredeyse hepsinde yine aynı iller almış. Sonuçlara göre bir okuma grafiği çıkarıldığında, İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanında Kocaeli ve Bursa gibi iller de üst sıralarda yer alıyor. Kilis, Ardahan, Bingöl, Tunceli gibi illerden daha az sipariş alınıyor. Tabii çıkan sonuçların çeşitli sebepleri var. idefix Genel Müdürü Mehmet İnhan, İstanbul'da çok, diğerlerinde az kitap okunuyor gibi bir sonuç çıkarılamayacağına dikkat çekiyor ve nüfusla orantılamak gerektiğini söylüyor. İnhan'a göre iş merkezlerinin, devlet kurumlarının ve üniversitelerin büyük şehirlerde daha çok olması da çıkan sonuçlarda etkili. İşte rakamlarla internetten kitap siparişi haritası. [email protected]

***

Diğer sitelerde durum

yenisayfa.com'da ilk on sıralaması şöyle; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Antalya, Trabzon, Adana, Erzurum, Diyarbakır. En az sipariş veren illerin sıralaması ise Elazığ, Gümüşhane, Çankırı, Nevşehir, Iğdır, Hakkari, Bingöl, Muş, Adıyaman, Bitlis. Bu iller % 1'in altında Şu sıralar internetten sipariş veren iller içinde tek ortak kategori, yerli ve yabancı tarihî aşk romanları. Bir diğer önemli detay da internetten kitap siparişinde kadınların erkeklerin yaklaşık iki katı olması.

ilknokta.com üzerinden internetten kitap siparişi veren iller arasında ilk sıralarda yine İstanbul, Ankara ve İzmir var. Onları Kocaeli, Bursa, Antalya, Muğla, Balıkesir, Konya ve Manisa takip ediyor. Genel olarak edebiyat ve güncel siyaset ağırlıklı kitapların tercih edildiği siteye en az sipaişr veren iller; Hakkari, Çankırı, Osmaniye, Iğdır ve Kırıkkale.

bidolu.com'da sıralama biraz farklı. İlk üçte İstanbul ve İzmir'in arasındaki il Ankara değil, Antalya. Ankara, İzmir, Bursa ve Samsun'dan sonra altıncı sırada. En az kitap siparişi verilen iller ise Kilis, Trabzon, Bartın, Bolu, Bayburt, Erzurum, Van.

***

Yazın e-kitap siparişi artıyor

Bu yılın başında e-kitaptan hem yazarların ve okurların, hem de yayınevlerinin kârlı çıkacağına dair haberleri okumuştuk. Mehmet İnhan'ın söyledikleri bu tespiti doğrular nitelikte: "1 senedir yayında olan e-kitap projesi farklı veriler veriyor bizlere. Yazları basılı kitap siparişleri azalır, yayınevleri de yeni kitap yayınlamazdı eylüle kadar. Ancak, e-kitap yazları artış trendine gidiyor. Çünkü okur e-kitap siparişini herhangi bir yerden sipariş verip, anında okumaya başlayabiliyor. Bu kolaylıkla yazları basılı kitap satışları düşerken e-kitap siparişlerinde büyük bir artış oluyor."

***

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1142906&title=doğu-siyaset-akdeniz-diyet-karadeniz-polisiye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.