Dizi film çocukları RTÜK takibinde

Dizi film çocukları RTÜK takibinde

45 reklam, 43 dizi, 3 çocuk programı ve 3 yarışma programında yüzlerce çocuğun rol aldığını tespit eden RTÜK, küçük oyuncuların haklarının korunması için harekete geçti

Televizyon kanallarında yayınlanan dizi, yarışma, çocuk programı ve reklam filmlerinden oluşan 94 ayrı yapımda yüzlerce çocuğun rol aldığını belirleyen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayın hizmetlerinde çalıştırılan çocukların haklarının korunmasına yönelik düzenlemelerin yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu. Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, "Yayıncılık sektöründe rol alan çocuk ve gençlerin haklarının korunması konusunda ülkemizde düzenleme eksikliği var" dedi. RTÜK Başkanı Dursun, çocukların uzun saatler boyunca ve okulda veya yatakta olmaları gereken saatlerde setlerde çalıştırılmasını istismar olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

VELİSİ YANINDA OLACAK
Prof. Dursun, RTÜK tarafından başka ülkelerdeki uygulamalardan yola çıkarak hazırlanıp geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunulan raporun ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Dursun, raporda, başka ülkelerde genel olarak çocuk ve gençlerin yayıncılık sektöründe çalışmalarının, ebeveynlerin izniyle birlikte, konuyla ilgili yetkilendirilen bir kuruluşun iznine de tabi olduğunun yer aldığını ifade etti. Ayrıca, yapılacak işin çocukların sağlık, güvenlik, ruhsal ve fiziksel gelişimlerine zarar vermemesi ve okul yaşındaki çocukların eğitimlerini aksatmaması konularının yasayla koruma altına alındığına vurgu yapan Dursun, Türkiye'de yapılması gereken düzenlemede bu izin prosedürünün ve yapılacak işin tanımlanması yanında, çocuk işçiliği konusunda düzenlenmiş çalışma saati sınırlarına ve asgari dinlenme sürelerine sadık kalınması gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan, raporda, RTÜK'ün ilgili bakanlıktan talep etmiş olduğu konular arasında, çalışma alanında veli veya vasisinin çocuğun yanında bulunmasının sağlanması, çocuk oyuncuların ailelerinin bu yolla elde ettikleri gelirin bir kısmının, çocuğun reşit olduktan sonra kullanabilmesini sağlamak amacıyla koruma altına alınması ve yapılacak düzenlemeye aykırılık durumunda müeyyide öngörülmesi konuları da bulunuyor.

Emir'in parası kendi hesabında
KÜÇÜK OYUNCU 'OSMAN'IN BABASI
TV dizisi "Öyle Bir Geçer Zaman ki"de "Osman" karakterini canlandıran 6.5 yaşındaki Emir Berke Zincidi'nin babası Berkant Zincidi çalışma koşullarından memnun olduğunu söyledi. Zincidi şunları söyledi: "Haftada iki gün günde dört saatin dışına çıkılmıyor. Gece yarısı ve hafta sonu hiç çalışmıyor. Çalışmalar sürekli bir pedagogla yürütülüyor. Bizim set programı Emir'e göre planlanıyor. Bütün çocuk oyuncuların aynı şartlarda çalıştığını düşünmüyorum. Biz çekimler süresince yanında duruyoruz. Emir'in sigortası var. Kendisine ait bir hesabı var ve kazandığı para o hesabında birikiyor. Biz zaten RTÜK Başkanı'nın istediği şekilde ve olmasını öngördüğü şekilde çalışıyoruz. Böyle bir düzenleme için bakanlığa başvurulması diğer çocuk oyuncular için olumlu."

 Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.