Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
GÜNDEM
MEB PERSONEL
KAMU PERSONELİ
EĞİTİM
AKADEMİK
Ankara
5 °C
24
07:49
AK Parti İstanbul’da Abdullah Özdemir dönemi
07:42
İslam Memiş'ten altın, dolar, borsa ve bitcoin uyarısı: Cebinde 1 milyon lirası olan...
07:37
Sarıkamış şehitlerini anmak için Allahuekber Dağı'na tırmandılar
07:33
23 Aralık 2024'ten önemli gündem başlıkları
22:22
AK Parti'de değişim! İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe adaylıktan çekildi
19:59
Memurlara ilişkin düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda
19:52
Hakan Fidan: PKK/YPG'nin Suriye'de yeri yok!
19:47
Devlet Bahçeli: Şam fethedildiyse Kudüs'ün fethi de yakındır
19:43
Yatarken telefonla uğraşanlar dikkat!
13:50
Suriyelilerin Hatay'daki sınır kapılarından ülkelerine dönüşü sürüyor
Günün tüm
haberleri
Anasayfa
Foto Galeri
YAŞAM
Diyet yapmanızı engelleyen nedenler
Diyet yapmanızı engelleyen nedenler
Diyet yapmanızı engelleyen nedenler
YAYINLAMA:
16 Nisan 2013 Salı 22:33
GÜNCELLEME:
00 0000 Salı 00:00
1
10
RA ÖĞÜN YAPINCA VÜCUT ÇALIŞKAN KARINCA OLUYOR
Beslenme uzmanlarının üç ana öğün dışında üç ara öğün yapılmasına yönelik ısrarı, vücudun tembelleşmesini önleme amacından kaynaklanıyor. Diyet programı uygulayan kişiler ara öğünleri gereksiz buluyor ve yapmamakta direnebiliyor. Oysa ara öğün yapmak kişi, masabaşı iş de yapsa vücudun kıtlık sinyali almasını, dolayısıyla yağları depo olarak tutmasını engelliyor. Ara öğün yapanlarda metabolizma daha hızlı çalışıyor. Masa başı işi de yapılsa vücut enerji harcamaya devam ediyor. Yağlardan enerjiyi kullanıyor. Ara öğünsüz bir diyette vücut kıtlık sinyali alıyor, ihtiyacı olan enerjiyi kaslardan karşılıyor.
2
10
SADECE KALORİ HESABI İŞE YARAMAZ, İÇERİK HESABI DA ÖNEMLİDİR
Beslenme uzmanı gözetiminde diyet yapanlar, yiyeceklerinin kalorisini öğrenince öğlen ve akşam yemeklerin kalorisini hesaplayıp, bu kaloriye denk dondurma, tatlı ya da başka yiyecekler tüketmeye çalışıyor. Böyle yapınca da denge bozuluyor. Öğlen yemeğinin kalorisini hesaplıyorlar. O kalorinin yerine dondurmayı, pastayı koymaya çalışıyorlar. Sağlıklı beslenme diyetinde salata, et, ekmek var, yoğurt var. Bu yiyecekleri tüketince protein, karbonhitrat, yağ alınmış oluyor. Tüm besin grupları dengelenmiş oluyor.
3
10
HAZIR DONDURMANIN CAZİBESİ DE ÇOK KALORİSİ DE
Hazır dondurmaların kalorisi çok yüksek olduğundan tüketilmemesinde yarar var. Tatlıyı ve dondurmayı çikolata, fındık, fıstık soslarıyla tüketmek vücuda bol bol şeker ve yağ alınmasına yol açıyor. Bunun yerine arada sırada sade dondurma tüketmek hazır dondurma tüketmekten daha yararlıdır.
4
10
EN ÇOK ERKEKLER SABOTE EDİYOR
Zayıflama amaçlı olarak beslenme ve diyet uzmanlarınca kişiye özel olarak hazırlanan beslenme programları, kişinin sağlık koşulları, günlük beslenmesi, yaptığı iş, stres düzeyi de göz önünde bulundurularak planlanıyor. Kadınların diyetini sabote eden nedenlerin başında erkeklerin tavırları geliyor. Erkekler eşlerine ya da sevgililerine, diyet yaparken genellikle yardımcı olmuyor. Onun yerine 'bir tanecik tatlı yemekten bir şey olmaz, 'kepek ekmeği yiyince ne oluyor, onun da kalorisi var!', 'hiç pilavsız hayat olur mu?', 'bu kebap da yenilmez mi?' gibi cümleler kurarak zayıflama diyetinin amacını ortadan kaldıracak engellemelerde bulunuyor. Eğer diyet yapan kişi yemek yemeyi çok seviyor ve zorlanıyorsa, bu tavırların sürekli gün içinde tekrarlanması, şirket arkadaşlarının çevresindeki başka kişilerin de destek olmaması nedeniyle diyet programı başarısız olabiliyor.
5
10
BİR AROMALI KAHVENİN KALORİSİ ÖĞLE YEMEĞİNİNKİ KADAR
Sıcak havalar soğuk içeceklerin tüketimini de artırıyor. Ancak yemek konusunda olduğu gibi içecek konusunda da aşırıya kaçmamak önemli. Sade kahvenin kalorisi çok az, ancak kahve karışım halinde olunca, çeşitli aromalar, kremalar katılınca 560 kaloriyi buluyor. Çoğu zaman beslenme uzmanları sadece öğle yemeğinde yaklaşık 500 kalori tüketilmesini istiyor. Bu durumda öğle öğününün kalorisi tek bir kahveden alınmış oluyor. Ayrıca fazladan yağ ve şeker de depolanıyor.
6
10
ETİKET OKUYUNCA ŞEKER VE YAĞDAN KAÇMAK MÜMKÜN OLUYOR
Diyet yaparken en çok yanıldığımız konular arasında light ürünler geliyor. Bu ürünlerin etiketlerinin iyi okunması gerekiyor. Diyet çikolatalar ve meyveli sodaların dikkatli tüketilmesi önem taşıyor. Diyet çikolatanın şekeri azaltılıyor, ama çikolata tadı verilebilmesi için yağı artırılıyor. Sade soda yerine meyveli soda daha fazla şeker alınmasına yol açıyor.
7
10
AZ SU İÇMEK ÖDEMİ ARTIRIYOR
Su içmek vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlıyor. Yaz aylarında en çok rahatsızlık veren konular arasında vücuttaki ödem geliyor. Bu ödemi önleyici unsunların başında az kafein tüketmek, yeterince su içmek yer alıyor. Günde 2-2,5 litre su tüketimi sağlıklı beslenmenin ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor.
8
10
DIŞARIDA TÜKETİLEN YAĞLI YİYECEKLER ŞİŞMANLIĞI ARTIRIYOR
Zayıflama diyeti uygularken diyetisyenin verdiği listeye uygun beslenmek gerekiyor. Toplu yerlerde pişen yemekler, dışarıda tüketilen yiyecekler her zaman evdekinden daha yağlı yapılıyor. Eğer canınız, makarna ve pilav çektiyse dışarıda katı yağla ya da içeriğini bilmediğiniz bir yağla yapılmış pilav veya makarnayı tüketmektense evde zeytinyağıyla yaptığınızı yemek daha doğrudur.
9
10
DİYETİ BİR BOZUP BİR BAŞLAMAK METABOLİZMAYA ZARAR VERİYOR
Zayıflamanın da sağlıklı beslenmenin de temel kuralı kararlı olmaktan geçiyor. Kararlılık yoksa diyet programı da başarısız olmaya mahkum oluyor. Sürekli diyet programını bozup bozup yeniden başlamak, istikrarlı bir şekilde uygulamamak zayıflamaya neden olmayacağı gibi kilo alınmasına da sebep olabiliyor.
10
10
ŞEKERLİ VE ASİTLİ İÇECEKLER YAĞLANMANIN YOLUNU AÇIYOR
Bir kutu kolada 25 küp şeker var. Bu yüksek şeker içeriğini bir bardak suda kullansak o içilemez hale gelir. Bu nedenle kolalı içeceklerdeki şeker, asit içeriğiyle birleşince içilecek hale geliyor. Diyet kolanın kalorisi düşük ama yapay tatlandırıcı kullanıldığından dolayı insülin direncine neden oluyor. Diyet kola ayrıca kafein içeriği sebebiyle vücutta ödem oluşturuyor. İçinde birçok katkı maddesi de bulunuyor
Haberler
Son Haberler
Manşetler
GÜNDEM
MEB PERSONEL
KAMU PERSONELİ
EĞİTİM
AKADEMİK
SINAVLAR
SENDİKALAR
İLAN
SORU-CEVAP
SPOR
DOSYALAR
YAŞAM
TEKNOLOJİ
SAĞLIK
Diğer İçerikler
Foto Galeri
Web Tv
Yazarlar
Gazete Manşetleri
Kurumsal
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Kullanım Şartları
Geliştiriciler İçin