Diplomanız değil mesleğiniz olsun
Her yıl binlerce genç 'diplomalı işsizler'in arasına katılıyor. Oysa meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının sağlıktan deniz işletmeciliğine iş garantili çok sayıda bölümü var...
Her yıl üniversiteye girebilmek için milyonlarca öğrenci ulusal sınavlara katılıyor. Son yıllarda üniversitelerin sayısı artsa da hala istenilen düzeye ulaşılabilmiş değiliz. Ancak önemli olan üniversite sayısının az olması mı yoksa her yıl bir buçuk milyon genç için üniversiteye yerleşmek haricinde başka bir alternatif yaratılmaması mı?
TÜİK 2010 Ocak verilerine göre Türkiye geneli işsizlik oranı %14,5 iken bu oran 15-24 yaş arası gençlerde % 25,9'a yükseliyor.
Meslek liseleri ve MYO'larda gençlerin iş dünyasına kolaylıkla adım atabilmeleri için iyi bir alternatif. Ülkemizde meslek liseleri ve MYO'lar olumsuz bir şekilde değerlendirilmekte. Oysa çok sayıda sektörde nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşanmakta. Bu nedenle bazı meslek lisesi ve MYO mezunları çok daha kolay iş bulabilmekte. Hatta bazı programlarda öğrenciler mezun olmadan yüksek ücretle iş teklifi almakta.
Sağlık sektörü tüm dünyada her zaman önemli olan ve sürekli nitelikli çalışana ihtiyaç duyan bir alandır. Sadece doktorlara değil hemşire, acil tıp, laboratuar ve radyoloji teknisyenliği, tıbbi sekreterlik için her zaman iş mevcut. Sağlık meslek liselerine devam eden pek çok öğrenci daha okul bitmeden iş bulabilmekte.
İSTİKBAL GÖKLERDE VE DENİZDE
Bilişim ve elektrik elektronik teknolojileri bölümleri de gençler için önemli seçeneklerden bazıları. Gemi haberleşme, uçak ve gövde bakımı, gemi inşa ve güverte bölümleri gelecek vaat eden programlar arasında sayılabilir. Ticaret meslek liselerinde muhasebe alanı, endüstri meslek liselerinde kuyumculuk teknolojisi, otomotiv ile ilgili meslek liselerinin motor bölümleri ve MYO'larda otomotiv, diş protez, optisyenlik, at antrenörlüğü, iklimlendirme ve soğutma, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, çocuk gelişimi ve eğitimi gelecekte istihdam imkanı artacak bölümler.
SORUN CEVAPLAYALIM
- SORU: Yabancı Dil'den sınava girdim, bölümüm de yabancı dil. Başarı sıralarım şöyle: Dil-1: 5.848, Dil-2 6.460, Dil-3 8.558. Çanakkale Üniversitesi Japonca bölümü ile İstanbul'daki üniversitelerde Fransızca, İtalyanca, İspanyolca Dil ve Edebiyat bölümlerini düşünüyorum. Japonca sevdiğim bir dil ama geleceği konusunda endişelerim var. Bir diğer konu Çanakkale öğrenci için uygun bir kent mi ?
- CEVAP: Araştırmalarının hepsi doğru. Japonca çok iyi bir tercih. Mezun olduğunda çok yaygın bir şekilde kullanabileceğin mesleğin olacak. Çanakkale, öğrenciler için harika bir kent, mutlu olursun.
- SORU: Kızım Ankara Ümitköy Anadolu Lisesi'nden 90.04 ile mezun oldu. MF - 2 başarı sırası: 6.094. MF - 3 sırası 6.163. Ankara'daki devlet üniversitelerinin tıp fakültelerine girebilir mi? Başka bir şehirden fakülteye yazılıp üç yılını Ankara'da okuyabilir mi? Kırıkkale gibi.
- CEVAP: Belli ki araştırmalarınızı tamamlamışsınız. Ankara'da Gazi tıp olabilir. Kırıkkale ve Kastamonu yazabilirisiniz. Listenize Uludağ ve İzmir'i de eklemelisiniz.
- SORU: Başarı sıralarım şöyle: MF-4 55.004 MF-3 49.448. Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Makine Mühendisliği İngilizce eğitim veren üniversiteleri tercih etmek istiyorum.
- CEVAP: Seçtiğiniz bölümler her zaman geçerliliği olan bölümler. Devlet, vakıf üniversiteleri, İngilizce hazırlık gibi ayrıntılar var. Kapsamlı araştırın.
Puanlar düşebilir başarı sırası değişmez
ÜNİVERSİTE adaylarının sık yönelttiği bazı sorular ve yanıtları...
- Bu yıl puanlarda düşme olur mu?
Bu yıl yapılan sistem değişikliğiyle kendi alanında tercih yapmak isteyen öğrencilerin kullanacağı 0,15 katsayısı kalktı ve tüm alanlar için 0,12 olarak standartlaştırıldı. Okul puanları değişeceği için puanlarda düşme bekleniyor. Fakat önemli olan veri, puan değil başarı sırası. Başarı sırasında büyük değişim yaşanmaz.
- İkinci öğretimin farkı nedir?
İkinci öğretimler ile normal öğretimler arasında eğitim açısında hiçbir fark yoktur. Temel iki fark; eğitimin akşam yapılması ve ikinci öğretimin harç ücretlerinin daha yüksek olması.
- Tercih yaparken üniversiteyi mi yoksa bölümü mü daha çok göz önünde bulundurmalıyız?
Seçeceğiniz bölüm, daha ağırlıkta olmalı. Çünkü tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm aynı zamanda sizin gelecekte yapmak istediğiniz mesleği de ifade eder. Sadece güzel bir üniversitede okumak için yapmak istemediğiniz bir mesleği seçmek mantıksız. Böyle bir tercihte hayal kırıklığı yaşamanız olası.
- Tercihlerimin tamamını doldurmalı mıyım? Boş bıraksam geçersiz olur mu?
Hayır geçersiz sayılmaz. Dilediğiniz kadar tercih yapabilirsiniz. Tüm listeyi doldurmak zorunda hissetmeyin. İstemediğiniz bölümleri yazmayın.
Akşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.