Dinçer'in Van İlinden Haber Türk Televizyonuna Katıldığı Yayının Deşifresi

Dinçer'in Van İlinden Haber Türk Televizyonuna Katıldığı Yayının Deşifresi

04.11.2011 Tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in Van İlinden Haber Türk Televizyonuna Katıldığı Yayının Deşifresi

Muhabir Borayhan Gülcü : Yanımızda, şuanda Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer var. Okullarla ilgili çalışmaları aktaracak. Efendim yayınımıza hoş geldiniz. Öncelikle geçmiş olsun diliyorum. İlk sormak istediğim nasıl bir Van bekliyordunuz, nasıl bir manzarayla karşılaştınız?

Bakan Ömer Dinçer : Şimdi tabi doğrusu, biliyorsunuz deprem olduktan hemen sonra o ilk gün ilk gece buradaydık biz. Dolayısıyla benim bir kıyaslama yapma şansım da oldu. Bu gün o günkü Erciş'ten, o günkü Van'dan çok farklı bir Van'la karşı karşıyayız. Tabi hala yapılması gereken çok iş var, hala sarılması gereken yaralarımız var. Ancak çok ciddi bir mesafe kat edilmiş, en azından pek çok sorunun çözülmesiyle ilgili süreç başlatılmış görünüyor. Ben doğrusu bu günkü ziyaretimden, oldukça umutlu ve çok daha çabuk yara saracağımız bir sonuç bekliyorum.

Muhabir Borayhan Gülcü : Efendim, 74 öğretmenimiz maalesef üzücü bir şekilde hayatını kaybetti. Bu öğretmenlerimiz arasında stajer olanları da vardı, asaleten atamaları yapılmamıştı. Bu öğretmenlerimizin tazminat ödemeleri ile ilgili özel bir çalışmanız olacak mı?

Bakan Ömer Dinçer : Şimdi tabi bu öğretmenlerimizin ifade ettiğiniz gibi çok büyük bir bölümü henüz sosyal güvenlik sisteminden emekli olabilecek kadar bir zaman geçmedi üzerinden ve bu haklardan yararlanma şansına sahip görünmüyorlar. Pek çoğu maalesef çok genç arkadaşlarımızdı. Aşağı yukarı 3 aylık, 4 aylık öğretmenlikleriydi. Yani çiçeği burnunda öğretmenlerimizdi. Biz bununla ilgili Çalışma Bakanlığıyla birlikte acaba nasıl bir hukuki zemin içerisinde sorunu çözebiliriz diye incelemeyi yaptırıyoruz. Şu anda sosyal güvenlik sistemi içerisinde çözüm olmasa bile, sosyal güvenlik sisteminin dışında başka bir çözüm için çalışmalar yürütülüyor. Zannediyorum o çalışmalar tamamlandıktan sonra nasıl bir destek sağlanacak kamuoyuyla paylaşılır.

Muhabir Borayhan Gülcü : Efendim, 14 Kasım'dan sonra her ne olursa olsun okullar açılacak. Buradaki velilerin de depremzedelerin de miniklerimizin de en büyük merakı buydu, okulumuz ne zaman açılacaktı. 14 Kasım'a yetişecek gibi gözüküyor ancak hasarlı olan okulların durumları nedir? Bu okullarda okuyan öğrenciler ne yapacaklar?

Bakan Ömer Dinçer : Biz gerçekten de 14 Kasım'da okulların açılmasını ve eğitimin başlamasını çok önemsiyoruz. Bunun iki sebebi var, onlardan birincisi şu: 1999 depremindeki faciadan sonra eğitim uzun süre aksamıştı ve onun ortaya çıkardığı çok büyük maliyetler olmuştu. Bu maliyetleri bu kez yaşamak istemiyoruz. İkincisi ise: 14 Kasım'da eğitimin başlamasını buradaki hayatın normalleşmesi için çok ciddi bir adım olarak değerlendiriyoruz. Çocuklarımızın okula gelmesi, velilerin okulla tekrar irtibat kurması, öğretmenlerimizin okula gelmesi onları hayatın günlük meşgalelerine yönlendireceğini, dolayısıyla da depremin etkilerini üzerlerinden hızla atmalarını sağlayacağını varsayıyoruz. Bu açıdan bizim için önemli. Biz inşallah, bugün bütün hazırlıkları gözden geçirdik. 14 Kasım'da okulları açmayı planlıyoruz. Büyük bir aksilik çıkmazsa her şey hazır görünüyor. Bildiğiniz gibi daha önceden paylaştık ama tekrarlamak da istiyorum: Bizim bu gün burada depremden etkilenen 155 okulumuz var. Geri kalan toplam Muradiye ilçesini dahil edecek olursak toplam 459 tane okulumuz var. 459 okuldan sadece 155 tanesi etkilendi. Bunlardan da 20 tanesini kullanamayacak durumdayız. Herhangi bir risk almadan onların hepsi yıkılacak, yerine yenileri yapılacak. Geri kalan okular için ihaleler yapıldı. Sıva çatlakları varsa onlar tamir ediliyorlar. Çok büyük ihtimalle 14 Kasım'a, eğitime bütün boyutuyla hazırlanmış vaziyette olacaklar.

Muhabir Borayhan Gülcü : 800 yeni öğretmen ataması yapıldığını biliyoruz. Yeterli olacak mı efendim?

Bakan Ömer Dinçer : Şimdi, 800 öğretmen ataması tabii ki yeterli olmaz. Bizim bu bölgede, hatta tüm Türkiye'de öğretmen açığımız var biliyorsunuz. Ama kadromuz olmadığı için öğretmenleri almakta sıkıntı yaşıyoruz. Burada bizim toplam 2.600 öğretmen açığımız vardı. Yaklaşık 100 civarında öğretmenimizi kaybettik. Onların yerine 800 yeni öğretmen atadık. Bu gün yine okul müdürleriyle ve ilçe müdürleriyle toplantı yaptım. Şimdiye kadar yapılmış olan ücretli öğretmen sözleşmelerini de iptal ettirmiyoruz. Çünkü buradaki eğitimin birkaç haftalık aksaması çocuklarımızda, özellikle SBS sınavına giren çocuklarımızda ciddi bir eksiklik meydana getirdi. Hatta bu gün şehirde gezerken birçok öğrencimizle karşı karşıya kaldık. Onlar bize SBS sınavı için destek sağlayacak mısınız diye talepte de bulundular. Doğrusu çok da umutlandım, çocukların böyle heyecanlı olmaları ve eğitime başlamak için 14 Kasım'ı beklemeleri, SBS'ye dair endişeler taşımaları benim için de bir umut kaynağı oldu. Biz inşallah ücretli öğretmenlerimizin de sözleşmelerini iptal etmeyeceğiz. Onlara da çocukların ek dersleri için, etütleri için, SBS sınavına hazırlanmaları için kurslar tertip ederek bir takviye yapacağız. Belki dönem sonunda da bir hafta kadar eğitimi uzatırsak bu eksikliği onlara hissettirmeyeceğiz.

Muhabir Borayhan Gülcü : Türkiye kenetlenmiş durumda, güzel haberler de geliyor. 14 Kasım için ünlüler, sanatçılar da gelip burada ders vermek istediklerini ifade ettiler. Kim bu ünlüler, kimler gelecek buraya bizlere misafir olacaklar ve siz de gelip ilk ders günü ders vermeyi düşünüyor musunuz?

Bakan Ömer Dinçer : Evet biz o gün ilk ders için Van'da olacağız hep beraber. Ben kendim de geleceğim. Bir hayli de bu konuda destek gördük, epey talep var bize. Uygun görürseniz isim vermeyeyim ama eminim o gün Türkiye burada kalbi çarpan bir Türkiye olacak.

Muhabir Borayhan Gülcü : Depremzedelerin, özellikle çocuklarımızın deprem travması da yaşadığı aşikar. Yeni programda, müfredatta buna yönelik önlemler düşünüyor musunuz?

Bakan Ömer Dinçer : Programın içerisinde değil ama -çünkü programın içerisine hemen yerleştirmemiz zor- programın dışında çok geniş psikolojik rehberlik ve danışmanlık hocalarından bir ekip oluşturduk. Psikologlardan oluşan bir ekip oluşturduk. Yine onlar bu bölgede ihtiyacın özelliğine göre bulunacaklar ve gerekli destekleri verecekler. Hazırlıklar tamam ama eğitim programının başlamasını bekliyoruz.

Muhabir Borayhan Gülcü : Efendim, son olarak Milli Eğitim Vakfı tarafından bir öğretmenevi yaptırılacağı konuşuluyor. Malum hasar da büyük burada. Bu ne kadar doğru, yaptırılacak mı? Ne kadar zaman içerisinde yer alacak bu?

Bakan Ömer Dinçer : Şu anda bize bu bölge ile alakalı özel sektörden, değişik vakıflardan ve kurumlardan yaklaşık olarak 23 civarında okul sözü verildi. Birkaç tane öğrenci yurdu sözü verildi ve öğretmenevi sözü verildi. Gerçekten de biz onların hepsinin takibini yapıyoruz. O konularda da ciddi hazırlıklar var. Eminim önümüzdeki yıl çok farklı bir Erciş, çok farklı bir Van olacak bu perspektiften bakıldığında. Milli Eğitim Vakfımız da -onlara da buradan çok teşekkür ediyoruz- aldığı kararla bir okul yapmayı, bir öğretmenevi yapmayı planlıyor. Ama ek olarak da yine sizler biliyorsunuz ölen ve yaralanan öğretmenlerimiz için 10'ar bin liralık bir bayram harçlığı düşünmüşlerdi. O paraları da vesileyle duyuruyorum. Bu gün onların hesaplarına aktardılar. Teşekkür ediyoruz bu vesileyle.

Muhabir Borayhan Gülcü : Peki efendim, depremzede vatandaşlarımızla da hiç kuşkusuz gün içerisinde diyalog içerisinde oldunuz. En çok neden şikayet geliyor ve bu sorunların çözüm noktasında neler öneriyorsunuz?

Bakan Ömer Dinçer : Şimdi tabi farklı kesimlerle daha çok muhatap olduk. Farklı kesimlerin öne çıkardıkları farklı sorunları var. Normal vatandaşa baktığınızda özellikle köyden şehre gelen vatandaşlarımız kendi yaylalarında bir gün lazım olur diye, depremden çok etkilenmemiş olsa bile çadır talep ediyorlar. Mesela okul müdürlerimizle, öğretmenlerimizle yaptığımız toplantıda 14 Kasım'a konteynerların yetişip yetişmeyeceği merak ediliyor. Farklı kesim farklı önceliklendirilmiş sorunlar içerisinde.

Muhabir Borayhan Gülcü : Bunu nasıl karşılayacaksınız? Çadırlar gelecek mi? Konteynerlarla ilgili.

Bakan Ömer Dinçer : Evet hazırlık yapıyoruz. Biz elimizden geldiğince bütün gücümüzle ülkenin kaynakları, potansiyeli neye el veriyorsa 14 Kasım'a yetiştirmeye çalışacağız.

Muhabir Borayhan Gülcü : Son olarak konteynerlardan okul yapılması söz konusu olabilir mi acaba 14 Kasım için de?

Bakan Ömer Dinçer : Konteyner değil ama prefabrik okullar yapmayı planlıyoruz. Hatta ihalesi de yapıldı bir iki tanesinin. Özellikle konteyner mahallerinin olduğu yerlerde çocuklarımız başka yerlerde eğitime gitmesinler diye yine prefabrik okullar yapılması planlanıyor. Onunla ilgili hazırlıklarımız devam ediyor.

Muhabir Borayhan Gülcü : Peki efendim çok teşekkür ediyorum, geçmiş olsun tekrar.

Bakan Ömer Dinçer : Ben teşekkür ediyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.