Dinçer'den 'kayıt ve nakil' genelgesi
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yayımladığı genelgeye göre, bu yıla mahsus olmak üzere anne ve babasının her ikisi de kamu veya özel sektörde çalışan çocukların kayıt ve nakilleri, her ikisinin de çalıştıklarını belgelendirmeleri durumunda, iş yerinin
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yayımladığı genelgeye göre, bu yıla mahsus olmak üzere anne ve babasının her ikisi de kamu veya özel sektörde çalışan çocukların kayıt ve nakilleri, her ikisinin de çalıştıklarını belgelendirmeleri durumunda, iş yerinin bulunduğu kayıt bölgesindeki ilkokula veya ortaokula yapılabilecek.
Nakil gidilen okullardaki sınıf mevcutlarının, ilin şartları ve ortalama öğrenci sayıları dikkate alınarak 35'i geçmemesine özen gösterilecek.
Bakan Dinçer imzasıyla yayımlanan ''kayıt ve nakillerle'' ilgili genelgede, resmi ilköğretim kurumlarına kayıt ve nakillerin, ilköğretim kurumları yönetmeliğindeki hükümlere göre yapıldığı anımsatıldı.
Yönetmelikte öğrencilerin, ulusal adres veri tabanında belirtilen ikametgahların en yakın ilkokul ve ortaokula kaydedilmelerinin esas olduğu hatırlatılarak, kayıtların, ulusal adres veri tabanındaki öğrencinin ikamet adresi esas alınarak öğrenci yerleştirme komisyonunun belirlediği kayıt alanındaki okula e-okul sistemi üzerinden yapıldığı belirtildi.
Fiziki kapasitesi dolmayan okullara, kayıt alanı dışından da kayıt yapılabildiği ifade edilerek, kapasitenin üstünde başvuru olması durumunda başvuranlar arasından kurayla öğrenci alındığı hatırlatıldı.
e-Kayıt uygulaması ile mecburi ilköğretim çağına giren tüm çocukların okullara erişimlerinin sağlanması, eğitim bölgesinde öğrenci dağılımlarının dengeli yapılması, normal öğretime geçilmesi, derslik ihtiyacının planlanması ve başarı potansiyeli yüksek öğrencilerin belirli okullarda toplanmasının önlenerek eğitim ortamlarının iyileştirilmesi ve tüm okulların eşdeğer duruma getirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Ülkenin coğrafi ve sosyoekonomik durumuna bağlı olarak eğitim bölgelerindeki öğrenci sayılarında değişiklik yaşandığı belirtilen genelgede, öğrenci mevcutlarının hedeflenen sayıda olabilmesi açısından, yönetmeliğin ''fiziki kapasitesi dolmayan okullara kayıt alanı dışından da kayıt yapılabildiği'' hükmünden hareket edileceği belirtildi.
-Usulsüzlüğe yasal işlem-
Genelgeye göre, anne ve babasının her ikisi de kamu ve/veya özel sektörde çalışan çocukların kayıt ve nakilleri, ev adreslerinin yanı sıra her ikisinin de çalıştıklarını belgelendirmeleri (resmi kurumlar, vergi idaresi, ticaret/sanayi odası, esnaf odası gibi) durumunda, bunlardan birinin iş yerinin bulunduğu kayıt bölgesindeki ilkokula/ortaokula; Öğretmenlerin istemeleri halinde çocuklarının kayıt ve nakilleri, görev yaptıkları ilkokula/ortaokula yapılabilecek.
Ayrıca, velilerin istemeleri halinde, sınıf mevcutları 40'dan fazla olan ilköğretim kurumlarındaki öğrencilerin kayıt ve nakilleri, sınıf mevcudu 35'i geçmeyecek şekilde planlanıp, okul bazında eşleştirilip duyurulduktan sonra eşleştirildiği ilkokula/ortaokula; kayıt bölgelerinin yeniden belirlenmesi nedeniyle ayrı okullara kaydı yapılan kardeşlerin kayıt ve nakilleri, velinin isteği üzerine kardeşlerden birinin ilkokuluna/ortaokuluna yaptırılabilecek.
Ancak, belirtiline durumların her birinde bu kayıt ve nakiller gerçekleştiriliyorken, nakil gidilen okullardaki sınıf mevcutlarının ilin şartları ve ortalama öğrenci sayıları dikkate alınarak 35'i geçmemesine özen gösterilecek.
Öğrenci nakilleri e-okul üzerinden sürekli takip edilecek, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak okulu değişen öğrencilerin tespiti halinde adreslerine uygun okullara kayıtları ve nakillerinin yapılması sağlanacak. Usulsüz olarak okula kayıt ve nakil yapan okul yönetimleri hakkında da yasal işlem yapılacak.
Memurlar.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.