DİNÇER'den "Cübbeli Ahmet Hoca" açıklaması

DİNÇER'den "Cübbeli Ahmet Hoca" açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den, Milliyet yazarı Can Dündar'ın “kişisel web sitesine MEB'e bağlı okullardan giriş yapılamadığı, ancak 'cubbeliahmethoca.tv' sitesine öğrencilerin erişebildiği”ni vurgulayan yazısına yanıt geldi.

MEB’in koyduğu kurallara göre Türk Telekom’un filtreleme yaptığını, Tevhid-i Tedrisat’ın ruhuna uygun olmayan bilgi ve mesajlara öğrencilerin ulaşmalarını önleyecek tedbirler alındığını vurgulayan Dinçer, “Filtreleme işinde kişilere göre tasnif yapma şansımız hiç yok, olamaz. Kişiye dayalı olarak herhangi bir düzenleme yapmak söz konusu bile olmaz. Orada kasti bir durum yok, kasti bir durum varsa hesabını sorarız” dedi.
Can Dündar, pazar günkü yazısında kişisel web sitesine MEB’e bağlı okullardan giriş yapılamamasına karşılık, Cübbeli Ahmet Hoca, Fethullah Gülen ve Harun Yahya’ya ilişkin bilgilerin yer aldığı sitelere erişim sağlanabildiğini belirtmişti. Dinçer, TBMM’de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını şöyle yanıtladı: “Biz birtakım kurallar koyuyoruz. Türk Telekom da filtreleme yapıyor.
Kişilere göre bir tasnif yapma şansımız hiç yok, olamaz. Kişiye dayalı olarak herhangi bir düzenleme yapmak söz konusu bile olmaz. Böyle bir şey söz konusu olsa, bunun hesabını ilk önce biz sorarız zaten.”

‘Gereğini yaparız’
Bir gazetecinin, “Cübbeli Ahmet Hoca’nın sitesine girildiği ifade ediliyor” sözlerine karşılık Dinçer şöyle konuştu: “O genel kuralların dışında başka bir tasarımla yapılmış olabilir. Dolayısıyla onları inceler, gereğini yaparız.”


 

Blog ve kişisel siteler yasaklı
Türk Telekom, içeriğe değil tanımlanmış kategoriye göre filtreleme yapıyor.Kişisel web siteleri ve bloglar kategorisine girdiği için Dündar’ın sitesinin filtrelendiği belirtiliyor. Bakanlığın verdiği bilgiye göre, filtreleme yapılarak erişimine izin verilmeyen sitelerin içinde bulunduğu kategoriler şöyle:
-  5651 sayılı kanunun emrettiği, internet ortamında işlenen suçlar kapsamındaki kategoriler.
-  Öğrencinin gelişimi açısından zararlı içerik barındırması muhtemel kategoriler.
-  Kısıtlı ADSL imkânlarının daha çok eğitime yönelik kullanılabilmesi için kaynak tüketen kategoriler. Yanlış kategorilendirildiği düşünülen veya henüz kategorilendirilmemiş olan web siteleri yeniden kontrol edilebiliyor.

 

Başbakan ile Dinçer’e erişim açık
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer için NETCO Production tarafından hazırlanan ve 2007’den bu yana açık olan “omerdincer.com” internet adresine okullardan erişim sağlanabiliyor.
Öğrenciler, bu siteyi açarken herhangi bir engellemeyle karşılaşmıyor. “Ömer Dinçer Kişisel Web Sayfası” üst başlığı bulunan sayfada, bakanın hayat hikâyesi bulunuyor. Bunun yanı sıra sitenin “akademik”, “bürokratik”, “siyaset”, “bakanlık”, “yönetim dersleri”, “basın odası” ve “iletişim” bölümleri de bulunuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu ve Web Ajans tarafından tasarlanan “tayyiperdogan.com” internet sayfasına da öğrenciler erişebiliyor. Bu siteden “Başbakanlık” ile “Ak Parti”nin internet sitelerine yönlendirme yapılıyor.
 

 

‘Yasakçı zihniyetin ürünü’
Dündar’ın kişisel web sitesine MEB’e bağlı okullardan giriş yapılamaması konusunda yazılı bir açıklama yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulların bilgisayarlarından Can Dündar’ın yazılarını, sakıncalı bularak engellemesi, düşünce, ifade özgürlüğüne yönelik yasaklamaların hangi boyutlara ulaştığının yeni bir örneği olmuştur” dedi. Daha önce de yazar Emre Kongar için aynı yasaklama yoluna gidildiğini anımsatan Abakay, “Daha bilmediğimiz çok sayıda aydının, yazarın da yasaklılar orasında olduğunu tahmin etmek zor değil. Cübbeli Hoca olarak bilinen kişiler gibi kimi tarikat cemaat sözcülerinin öğrencilere, öğretmenlere örnek olarak sunulması, yasaklama kapsamı dışında tutulması gösteriyor ki, iktidara muhalif olanlar internet ortamında yeni bir ‘yönetim-devlet sakıncaları’ listelerine girmişlerdir” dedi. Abakay, MEB’in bu ilkel, çağdışı ve ifade özgürlüğünü yok sayan anlayışını kınadıklarını bildirdi.

‘Zararlı siteler filtrelenebilir’
Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, “Sadece Can Dündar ile ilgili değil, sendikamızın sitesi de bazı İl Milli İğitim müdürlükleri tarafından engellenmişti. Kamuoyunca bilinen, öne çıkan kişilere çeşitli filtrelemeler getiriliyor. Öğretmen arkadaşlar, yazarlar ve aydınların kişisel web sitelerine erişilemediğini söylüyorlar. Pek çok akademisyen ve bilim adamının sitelerine erişimin engellendiğini düşünüyoruz. Erotik içerikli ve çocukların zararlı alışkanlık edinebilecekleri siteler filtrelenebilir ancak bilimsel içerikli yayınlar, dergiler, bilimsel kurumların sitelerine erişim engellenmemeli. Filtreleme, ‘100 Temel Eser dışında hiçbir kitap okula giremez’ demek gibi bir anlayış. Yasakçı zihniyetin ürünü olarak düşünüyoruz. Bakanlık erişimi engellenen siteleri nedenleriyle açıklamalı” dedi.

‘Dinçer incelemeli’
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, “Okullardaki internette filtreleme olmalı ama bana göre Can Dündar’ın sayfasına da, Cübbeli Ahmet Hoca’nın sitesine de ulaşılmalı. Filtrelemenin neden yapıldığını belli bir mantık çerçevesinde izah etmek suretiyle bu uygulama kabul edilebilir. Köşe yazarlarının, herhangi bir gazetenin köşe yazarının filtrelenmesini asla doğru bulmam.
Bu kasıtlı mı yapılmış, bunu incelemek lazım. PKK propagandası yapan, terör örgütünü öven sitelere filtreleme getirilsin ama aydın kişilerin filtrelenmesini doğru bulmam, MEB’e yakışır bir uygulama olmaz. Demokrasinin en çok yaşanması gereken kurumların başında gelir Bakanlık.
Kraldan fazla kralcılar vardır, birilerine yetki verildiyse kafasına göre yasaklar koyduysa bunu Bakan Ömer Dinçer incelemelidir” diye konuştu.
 

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum