DGS yönetmeliği 2. kez değişti

DGS yönetmeliği 2. kez değişti

YÖK'ün mevzuat birimi yetersiz olunca, DGS yönetmeliği 2. kez değişti

 

YÖK'ün mevzuat birimi yetersiz
 
İLK HÜKÜM
 
MADDE 7- Bu Yönetmelikte belirlenen koşulları sağlayan ve başvuruları kabul edilen adaylar sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir yetenek sınavına alınırlar. Yerleştirmede, adayların yetenek sınavında elde ettikleri puanlar ile yetenek sınavı sonuçlarına göre kılavuzda belirtilen kurallar uyarınca ağırlıklandırılmış meslek yüksekokulu veya açıköğretim önlisans programlarında alınan akademik not ortalamaları göz önünde tutulur. Akademik not ortalamalarından elde edilecek Ağırlıklı Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarak Dikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır.
 
19 TEMMUZ TARİHLİ DEĞİŞİKLİK İLE ÖNCE 2. CÜMLE DEĞİŞTİRİLİYOR
 
MADDE 1 – 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 
“Yerleştirmede, adayların yetenek sınavında elde ettikleri puanlar ile adayların akademik not ortalamaları göz önünde tutularak belirlenen Ön Lisans Başarı Puanı dikkate alınır.”
 
4 AĞUSTOS TARİHLİ DEĞİŞİKLİK İLE BU KEZ 3. CÜMLE DEĞİŞTİRİLİYOR
 
MADDE 1 – 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 
“Akademik not ortalamalarından elde edilecek Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarak Dikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır.”
 
YAPILMAK İSTENEN NE?
 
Yerleştirme işlemlerinde yetenek sınavından alınan puan ile ağırlıklandırılmış akademik not ortalaması gözönünde tutulmaktaydı. Değişiklik ile ağırlıklandırılmış akademik not ortalaması uygulaması yerine sadece akademik not ortalamasının dikkate alınacağı hüküm altına alınmıştır.
 
Ancak ağırlandırmaya yönelik cümleler, 7. maddenin 2 ve 3. cümlesinde yer almaktaydı. İlk değişiklik sırasında 2. cümledeki "ağırlıklandırılmış" ifadesi kaldırıldı. 4. Ağustos 2012 tarihli düzenlemede ise 3. cümledeki "ağırlıklandırılmış" ifadesi çıkarılmıştır.
 
Özetle, DGS puanı; yetenek sınav puanı ile önlisans başarı puanından oluşacaktır. Bunun oranı ise kılavuzda yer alacaktır. Önlisans başarı puanının veya Ağırlıklı Önlisans Başarının ne demek olduğu tercih ve sınav kılavuzlarında yazmaktadır. Eski bir kılavuz için tıklayınız.
 
AÖBP İLE ÖBP FARKI
 
AÖBP sistemine göre bir meslek yüksek okulunda aynı sınıfta okuyan öğrenciler başarı sırasına göre sıralanır. En başarılı öğrenci 80 puan alır ve başarılı olan diğer öğrenciler de sınıf ortalamasına göre 50 ile 80 puan arasında bir puan alır. Puan eklenirken 0.6 katsayısı ile çarpılarak en az 30 en fazla 48 eklenmektedir.
 
ÖBP sistemine göre bir önlisans programınından, tüm Türkiye’de aynı yıl mezun olanlar arasında bir sıralama yapılır. Yapılan sıralama ile en yüksek 80 puan, en düşük 30 puan olacak şekilde belirlenir. Puan eklenirken 0.6 katsayısı ile çarpılarak en az 18 en fazla 48 eklenmektedir. En düşük AÖBP ile en yüksek AÖBP arasında 18 puan fark varken, en yüksek ÖBP ile en düşük ÖBP arasında 30 puan fark var. DGS sınavında bir puanın bile çok önemli olduğu unutulmamalıdır.
 
Memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.