Devlet görevlisi dokunulmaz değil

Devlet görevlisi dokunulmaz değil

Askere sivil yargı yolunu açan yasal düzenlemeyle birlikte başlayan, devlet görevlilerinin yargılanma yolları ve dokunulmazlıklar ile ilgili tartışmayı aşağıdaki tablo aydınlatıyor.

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarının ağır cezalık suçlarda izinsiz biçimde sivil yargıda soruşturulabilmesi ve yargılanabilmesinin yolu açılırken, diğer devlet görevlilerinin dokunulmaz olduğu öne sürülüyordu.


Oysa Hürriyet'in hukukçulardan yardım alarak hazırladığı tablo, Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri, müsteşar ve vali gibi görevlilerin bile ağır cezalık suçlarda ve suçüstü hallerinde herhangi bir izin alınmadan hemen yargılanabileceğini ortaya koyuyor. Tabloda yer alan suçların açıklaması ise şöyle :

İzin gerekmeyen suçlar: Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250'nci maddesinde sayılan suçlar, Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek. Cumhurbaşkanı'na suikast yapmak veya buna teşebbüs etmek. Devlete karşı suçlar görev başında işlense bile savcılar doğrudan soruşturma yürütebiliyor. Ağır cezayı gerektiren suçüstü halinde de soruşturma iznine gerek kalmıyor.

Görev suçu: Görev sırasında görevden kaynaklanan suç işlenirse, "görev suçu" sayılıyor.

Kişisel suç: Bir vali birine hakaret ederse "kişisel suç" sayılıyor ve genel hükümlere göre yargılama yapılıyor.

Darbe suçunda izne gerek yok

Darbeci askerlere dokunulmazlık zırhı işletilmiyor. Bu suçların soruşturması izinsiz olarak doğrudan yapılabiliyor. Askeri yasalara göre, general ve amiraller hakkında, "Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlar veya gecikmesinde sakınca umulan hallerde askeri savcılar derhal soruşturma" açabiliyorlar ve yargılama Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yapılıyor.

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.