DES: 12 yıllık zorunlu eğitimi destekliyoruz

DES: 12 yıllık zorunlu eğitimi destekliyoruz

DES: 12 yıllık zorunlu eğitimi destekliyoruz

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Eğitimde 4+4+4 uygulaması pedagojik ve bilimsel bir karardır.” dedi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in, mecburi eğitimin 4+4+4 şeklinde kesintili ve kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasına yönelik çalışmalarını desteklediklerini belirterek, “Eğitimde 4+4+4 uygulaması pedagojik ve bilimsel bir karardır.” dedi.

DES Genel Meclis Toplantısı'nda konuşan Genel Başkan Gürkan Avcı, 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının mesleki eğitimi yok olma noktasına getirdiğini kaydetti. Avcı, 18. Milli Eğitim Şurası'nda, sekiz yıllık kesintisiz temel eğitimin “kesintili ve kademeli” hale getirilmesine ilişkin sendika başkanı olarak öneri sunduğunu ve önerisinin kabul edilerek, milli eğitim şura kararı haline geldiğini söyledi. Avcı, şöyle dedi:

“Mevcut sistemde, mesleki eğitime 14-15 yaşında başlanabiliyor. Bu yaşlarda meslek öğrenmek zordur. Oysa mesleki eğitimde erken yaş esastır. Gençlerimizin meslek öğrenmede daha başarılı olması için seçimleriniözgürce yapabilmeleri için meslek liselerinin gelişmesi için ve ekonomik açıdan işletmelerin nitelikli eleman bulmasını kolaylaştırmak için mecburi eğitimde kesintili ve kademeli sisteme biran önce geçilmelidir. Öte yandan, milli eğitim politikalarını belirleme konusunda en yetkili danışma kurulu olan milli eğitim şura kararlarının hayata geçiriliyor olması da ayrıca memnuniyet verici bir durumdur.”

Dünya ortalamasına bakıldığında, zorunlu eğitim süresinin 10 ila 11 yıl arasında olduğunu belirten Avcı, "Çocuk ve gençlerimizin eğitimiyle ilgili bugün ne yaparsak, gelecekte de onun meyvesini alırız. Bugün Türkiye nüfusunun ortalama eğitim süresi 6 yıldır. Ortaöğrenimde okullaşma oranımız ise yüzde 69’dur. Gelecekte ne görmek istiyorsak bugünden tespit etmeliyiz, bu, ancak eğitime destek vermekle gerçekleşir. Japonya’daki depremlerde okullar çocukların başına yıkılmıyor. Bunlar mucizeyle değil, eğitime verilen önem ve destekle oluyor. Japonya’nın en önemli gayrimenkulü eğitimdir. Zorunlu eğitimin kaliteli ve verimli hale getirilerek 12 yıla çıkarılmasını istiyoruz. Hükümet bilimsel, nitelikli ve eşitlikçi 12 yıllık kesintisiz eğitim hedefi için genel bütçeden eğitime ayırdığı payı artırarak, fiziki altyapı gereksinimini ve ihtiyaç duyacağı 110 bin civarındaki öğretmenin planlamasını da hatırlamaya başlamalıdır.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.