Derste düşündü, mezun olunca üretti

Derste düşündü, mezun olunca üretti

Kayseri'de genç bir mühendis, okulda tasarladığı insansız taşıma aracını, mezun olduktan kurduğu firmada 18 ay sonra üretti.

Elektrik elektronik mühendisi Ahmet Hidayet Kiraz (25) tarafından kurulan AHK Robotik firması tarafından üretilen insansız taşıma aracı, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Teknopark'ta basına tanıtıldı.

Kiraz, burada yaptığı açıklamada, 2008 yılında ERÜ Mühendislik Fakültesinde öğrenci olduğu dönemde, bir firmanın talebi üzerine, derste gündeme gelen insansız taşıma aracı fikrini hayata geçirmek için mezun olduğu 2009 yılında çalışmalara başladığını söyledi.

Mezun olduktan sonra AHK Robotik firmasını kurduğunu ve ERÜ Teknopark içerisinde insansız taşıma aracı projesi üzerinde çalışmalara başladığını ifade eden Kiraz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da desteklenen projede, üç elektronik mühendisi ve bir makina mühendisinin görev aldığını ve ERÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yüksel'in danışmanlık yaptığını anlattı.

Kiraz, yaklaşık 18 ayda üretilen insansız taşıma aracının mekanik parçalarının da Kayseri'de Yeni Sanayi Sitesi'ndeki bir atölyede üretildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

''Proje çerçevesinde öncelikle iki temel sistem geliştirdik. Bunlardan birincisi otonom taşıma aracı kontrol sistemi, ikincisi merkezi istasyon yazılımı. Otonom taşıma aracı kontrol sisteminde, hareket kontrolü, çizgi izleme yazılımı, kavşak tanımlama, haberleşme yazılımı, çarpışma önleme yazılımları mevcut. Merkezi istasyon yazılımında da haritalama, yol planlama ve çağrı sistemleri var. Otonom taşıma aracı kontrol sisteminin patent başvurusu yapıldı. Bu sistem Türkiye'de geliştirilen yüksek teknolojiye sahip ilk sistemlerden birisi. Bu sistem elektrikli bir taşıma aracını insan kontrolünden bağımsız olarak çalıştırabiliyor.

İnsansız taşıma aracımız, merkezi bir ünite tarafından kontrol ediliyor ve bir operatöre ihtiyaç duymadan, üzerindeki optik navigasyon sistemi sayesinde bulunduğu noktayı tespit ederek taşıma işlemini gerçekleştiriyor. Bunlar genellikle fabrikalarda üretim hatları ve depolar arasındaki taşıma işlerinde, hastanelerde, insan sağlığı açısından risk oluşturan tesislerde kullanılıyor. Bu araçlar yük taşıma maliyetlerini yüzde 75 oranında düşürüyor, sevkiyat düzensizliğini ortadan kaldırıyor, iş kazaların minimuma indiriyor ve yatırım maliyetini 12 ay gibi kısa bir sürede karşılayabiliyorlar.''

İnsansız taşıma araçlarının birçoğunun kötü zemin koşullarında çalışamadığını ancak geliştirdikleri sistemin bu aracın kötü zemin koşullarında da çalışmasına imkan tanıdığını vurgulayan Kiraz, aracın sınırsız sayıda adrese gidebildiğini, 2 ton yük çekebildiğini ve saniyede 1,2 metre yol katettiği söyledi.
Kiraz, bir ay içerisinde tamamlanacak testlerin ardından iyileştirme çalışmaları yapacaklarını ifade ederek, daha sonra aracın seri üretimine geçeceklerini sözlerine ekledi.

 Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.