Dershaneden dönüşen liselerin hedefi 200 bin öğrenci
1 Eylül 2015te kapanacak olan dershaneler, tercihlerini temel liseden yana kullanıyor. Bu liselerin müfredatları Anadolu liseleri temel alınarak hazırlandı. Şu anda sayıları 56 olan bu liseler, önümüzdeki öğretim yılında bini aşacak.
Pervin KAPLAN / Selvi ÇELİK
Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa 14 Mart 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girince bu kurumlar için de kapanma tarihi 1 Eylül 2015 olarak kesinleşti. Bu tarihe kadar "dershane" olarak eğitim vermeye devam edecek kurumlar önümüzdeki 1 Eylül'de ya kapanacak ya da yollarına, dönüşerek özel okul olarak devam edecek. Birçok dershanenin tercihi de yüz yüze eğitimin yanı sıra uzaktan eğitimin de yer aldığı temel liseye dönüşmek. Şimdilik bu liselerin sayısı 56. Ancak önümüzdeki sene sayının bini aşması bekleniyor. Bu okulların toplam kontenjanının da 200 bini aşacağı tahmin ediliyor.
Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin'in Habertürk'e yaptığı açıklamaya göre, dönüşüm için başvuran 1878 dershaneden 1698'i programa alındı. Bu kurumların bazısı anaokulu, ilkokul, ortaokul olacak. Ama dönüşüm programına giren dershanelerin büyük çoğunluğunun tercihi temel lise olmak.
DÖNÜŞÜM İÇİN YÖNETMELİK ÇIKTI
5 Temmuz 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle 1 Eylül 2015'e kadar dönüşüme dahil olan dershanelerin dönüşeceği ortaöğretim kurumları 'temel lise' olarak adlandırıldı.
2019 YILINDA KAPANACAKLAR
Dönüşüm programına alınan temel liseler, dershane olarak hizmet verdikleri veya farklı binalarda 2018-2019 öğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerine devam edebilecek. Dönüşüm programına dahil olan dershaneler sadece temel lise olarak değil anakolu, ilkokul ve ortaokul olarak da eğitim hizmeti verebilecek. 2018-2019 eğitim yılının sonunda ise dönüşüm programında olan eğitim kurumlarının faaliyetlerine devam edebilmesi için özel okul olması gerekiyor. Bu tarihe kadar özel okul olmayan kurumlar ise kapatılacak.
İKİLİ EĞİTİM HAKKI VAR
Dönüşen kurumlara mevcut özel okullardan ayrı olarak ikili eğitim hakkı tanındı. Bu okullar isterlerse sabahçı ve öğlenci olmak üzere ikili eğitim yapabilecek. Ancak dönüşümlerini tamamladıkları 2019 yılından itibaren ikili eğitim hakkı, özel okullarda olduğu gibi temel liselerde de son bulacak.
MEB UYARDI: HEM OKUL HEM DERSHANE OLMAZ
Dershanelerin temel liseye dönüşümleriyle beraber bazı eğitim kurumları "Hem dershane hem de okul" başlıklı reklamlar yapmaya başladı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı yayımladığı bir genelge ile bu reklamlara son verilmesini istedi. Valiliklere gönderilen yazıda hem özel okulların hem de temel liselerin "üniversiteye hazırlık koleji, sınavlara hazırlık lisesi, hem dershane hem okul" gibi ilanları kullanmalarına valilikler tarafından izin verilmemesi gerektiği belirtildi.
BAHÇE ZORUNLU DEĞİL İBADETHANE ŞART
Milli Eğitim Bakanlığı'nın dönüşen eğitim kurumları ile ilgili yayımladığı Standartlar Yönergesi'ne göre işte temel liselerde olması gerekenler:
ÖĞRETMENLER ODASI: 8 öğretmene kadar en az . 8'den fazla her öğretmen için ek yer.
ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSU: İhtiyaca yanıt verecek büyüklükte.
REHBERLİK: Rehberlik ve ölçme-değerlendirme servisi odası ihtiyaca yeter olacak.
DERSLİK: Her biri en az olan en az 4 derslik.
OYUN BAHÇESİ: İsteğe bağlı, zorunluluk yok.
KAPALI BEDEN EĞİTİMİ SALONU: En az . Binada yoksa en fazla uzaklıktaki salonun 2018-2019 eğitim yılına kadar kullanılabileceğine ilişkin anlaşma.
ÇOK AMAÇLI SALON: İsteğe bağlı.
LABORATUVAR: Fizik, kimya ve Biyoloji dersleri için en az bir laboratuvar veya ayrı ayrı laboratuvarlar. Her öğrencinin kullanımı için en az alan.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSLİĞİ: İsteğe bağlı.
TENEFFÜSHANE: Bina içinde bağımsız bir bölüm ya da ayrı ayrı bölümler.
KÜTÜPHANE: En az .
MÜZİK DERSLİĞİ: Her bir öğrenci için kullanım alanı.
YEMEK SALONU: İsteğe bağlı.
ZÜMRE ODASI: İsteğe bağlı.
KANTİN: En az .
İBADETHANE: İbadetlerini yapmak isteyenler için merkezi havalandırma sistemi bulunan okullar hariç doğal havalandırması ve aydınlanması olan ihtiyaca yanıt verebilecek şekilde ve büyüklükte.
TUVALET: Her 30 öğrenci için bir tuvalet ve lavabo. Biri engelliler için olacak.
OKULLAR ANADOLU LİSELERİNİN MÜFREDATINI UYGULAYACAK
Bu öğretim yılında ilk öğrencilerini alan temel liselerin ders müfredatı Anadolu liseleri temel alınarak hazırlandı. Bu liselerin ders çizelgelerini Talim ve Terbiye Kurulu oluşturdu. Bu lise türlerinde hem yüz yüze eğitim hem de uzaktan eğitim mümkün. Lisenin tüm kademelerinde haftalık ders 35 saat olarak belirlendi. 9. sınıfların zorunlu derslerde yüz yüze eğitim saati 26, 10. sınıfların 25, 11. sınıfların 13 ve 12. sınıfların ise 9.
UZAKTAN DERS ALACAKLAR
Uzaktan eğitim saati ise 9. sınıflarda 4, 10 ve 11. sınıflarda 2, 12. sınıflarda ise 3 saat. Tüm sınıflar içinde 1 saat rehberlik dersi var. Bu lise türünde zorunlu olan sağlık bilgisi, trafik ve ilkyardım bilgisi dersleri uzaktan eğitim yöntemi ile işlenebiliyor. Dil ve Anlatım, Matematik ve Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Din Ahlak ve Değerler, Yabancı Diller ve Edebiyatı, Spor ve Sosyal Etkinlik, Güzel Sanatlar ve Bilişim başlığı altında 40'a yakın seçmeli ders bulunuyor.
OKUL KARAR VERECEK
Seçmeli derslerden bazıları yüz yüze yapılabiliyorken Astronomi ve Uzay Bilimleri, Demokrasi ve İnsan Hakları, Bilgi Kuramı, Seçmeli Felsefe, İşletme, Ekonomi, Girişimcilik, Yönetim Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Hz. Muhammed'in Hayatı, Temel Dini Bilgiler, Alman, İngiliz, Fransız Edebiyatı, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Sosyal Etkinlik, Sanat Tarihi, Drama ve Proje Hazırlama dersleri uzaktan eğitimle işlenebilecek. Uzaktan eğitimle verilecek dersleri okul yönetimi isterse yüz yüze olarak da verebilecek ve eğitim kurumu isterse ikili eğitim de yapabilecek.
KURAN-I KERİM YÜZ YÜZE OLACAK
Yüz yüze yapılması zorunlu olan seçmeli dersler ise şunlar: "Kuran-ı Kerim, Osmanlı Türkçesi, Diksiyon ve Hitabet, Seçmeli Dil ve Anlatım, Seçmeli Türk Edebiyatı, Temel Matematik, İleri Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Tarih, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık, Birinci ve İkinci Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Müzik."
HER SINIFA YÜZDE 30 SINIRLAMASI
Temel liselerde tüm sınıf kademeleri için yüzde 30 sınırlaması var. Yani temel liseler genel kontenjanın yüzde 30 kadar 9, 10, 11 ve 12. sınıflarına öğrenci alabilecek.
Habertürk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.